„Îmi place să mă inspir de la toate persoanele cu care am ocazia să interacționez, fie că sunt exemple pozitive sau anti-exemple” | Gabriela Tănase, Brand Manager SARTO bespoke

Gabriela Tănase ocupă funcția de Brand Manager în cadrul SARTO bespoke, atelier de vestimentație de lux pentru bărbați. SARTO bespoke este primul atelier din România care a introdus costumele bespoke la standarde vest-europene și singurul care oferă toate cele trei servicii etalon în vestimentația masculină: bespoke, ready-to-wear și made-to-measure.

 

SARTO bespoke integrează un serviciu profesionist de consiliere vestimentară cu stilul sartorial italian al costumelor şi cămăşilor făcute pe comandă. Prin piesele vestimentare puse la dispoziția clienților compania propune un stil de viață diferit.

 

Povestește-ne cum ai ajuns în cadrul companiei SARTO bespoke și ce presupune mai concret funcția ta.

 

Colaborarea mea cu SARTO a început în 2015, sub forma unui voluntariat, într-o perioadă când lucrasem deja în diferite agenții de advertising digital și devenisem interesată să înțeleg cum funcționează sistemul în interiorul companiei. Mai exact, îmi doream să aflu cum evoluează un brand în propriul ecosistem, să observ îndeaproape componenta de marketing dintr-un business. Am început cu gestionarea conturilor de Social Media – pe atunci Facebook și Instagram – și am continuat de-a lungul anilor cu website-uri și platforme de campanie, performance marketing, noi platforme de socializare, organizarea de evenimente, coordonarea parteneriatelor strategice și multe alte activități mixte.

 

În prezent, coordonez toate activitățile de comunicare ale brandurilor SARTO bespoke și Loake România – distribuitorul oficial în Europa de Sud-Est al produselor Loake Shoemakers.

 

S-au sistat evenimentele și ocaziile speciale care impuneau o ținută elegantă. Cum a fost acest ultim an pentru industria din care faci parte? Cum v-ați adaptat la condițiile pandemiei?

 

Anul 2020 a fost un an de probă pentru industria noastră, în sensul în care lucrurile nu au mai mers de la sine, iar, pentru a avansa, fiecare business a trebuit să își dovedească relevanța în piață. Într-un an cu aproape zero evenimente și cu profesioniști din toate industriile lucrând de acasă, provocarea a fost să adaptăm oferta la noile nevoi. 

 

La SARTO, acest lucru s-a concretizat prin diversificarea liniei de produse – jeans pe comandă, cămăși ultra-casual cu efect stretch, bluze și pulovere ready to wear din fibre superfine sunt doar câteva exemple. În plus, pentru acei profesioniști care au dorit să aibă o prezență business la fel de puternică, indiferent de contextul pandemiei, SARTO a continuat să furnizeze serviciile de comandă de la distanță, prin întrevederi online și prin realizarea costumelor pe baza fișei de client, în cazul clienților cu istoric. 

 

Totodată, am lansat o colecție de vară și am conceput oferte adaptate noului context economic (Costumul de Criză), totul respectând restricțiile și recomandările în vigoare la momentul respectiv. 

 

A fost perioada grea pentru toata lumea. Care este lucrul care te motivează pe tine să nu renunți, mai ales în situațiile de criză?

Cel mai mult mă motivează sentimentul de satisfacție pe care știu că îl voi avea după ce voi depăși cu succes criza. 

O lecție pe care ai învățat-o în ultimul an?

În 2020 am învățat că oamenii sunt ființe sociale – mai mult decât știam deja – și că povestea încă mai contează enorm. Din punct de vedere al activităților de comunicare, 2020 a fost un an aglomerat, în care conexiunea a rămas neîntreruptă, chiar dacă a fost nevoie de un plus de ingeniozitate pentru asta. 

 Gabriela Tanase SARTO 5

Lucrezi într-un domeniu în care promovezi produse și servicii adresate bărbaților. Care au fost cele mai mari provocări în acest sens? Ai simțit că îți este mai greu să comunici?

 

Când ai 25 de ani și tot ce știi despre modă și dress code-uri este strictul necesar ca să ieși din casă, un astfel de domeniu ți se dezvăluie ca ceva abstract și totodată concret, palpabil. Noutatea și fascinația m-au făcut să asimilez foarte ușor volume considerabile de informație, iar în prezent încă mai descopăr lucruri noi. 

 

Provocările principale au fost două. În primul rând, informația insuficientă pe piața din România: bărbații de aici au foarte puține surse specializate de informare și inspirație când vine vorba despre vestimentație și stil. Iar acest lucru se traduce adesea printr-o stare generală de confuzie și reticență. Astfel, oricare ar fi fost inovația sau elementul inedit dintr-o campanie SARTO, a trebuit în mod constant și susținut să facem accesibile informațiile de bază, ceea ce de multe ori se simțea ca și cum aș porni de la zero.

 

A doua provocare a fost felul în care bărbații se raportează la garderoba lor – foarte diferit de felul cum se raportează, în general, femeile. Pentru majoritatea bărbaților hainele sunt o necesitate și în același timp o bătaie de cap pe care o amână cât mai mult posibil, sunt un mod de a se pune în valoare, însă preferă ca nu hainele să iasă în evidență, ci trăsăturile lor în timp ce poartă hainele și – nu în ultimul rând, se interesează de zeci de țesături, culori și detalii, pentru ca în final să aleagă clasicul costum negru la un eveniment sau clasicul costum bleumarin la birou. Într-un fel, abordarea lor este pragmatică și sofisticată în același timp. 

 

Analizezi vreodată bărbații din jurul tău, din punct de vedere vestimentar? Chiar dacă nu este în interes profesional?

 

Nu aș spune că îi analizez în mod conștient, dar am ajuns să am un ochi format pentru potrivirea corectă a hainelor pe corp, care se activează mai ales când hainele nu se așează bine. De fapt, după ce știi câteva lucruri de bază, este imposibil să ignori detaliile. Dacă cititorii The Woman sunt curioși să facă un exercițiu de atenție data viitoare când au în fața lor un bărbat în costum, le recomand acest articol. 

 

În rest, apreciez asumarea și originalitatea în vestimentație, deci orice stil mă poate impresiona plăcut din punct de vedere estetic, atâta timp cât purtătorul își face singur alegerile pentru a se pune în valoare.

Gabriela Tanase SARTO 4

Din perspectiva ta, cu ce se diferențiază SARTO bespoke de concurență? Ce aduce nou?

 

Ca brand manager, aș putea umple pagini întregi cu toate calitățile care fac brandul SARTO unic, produsul SARTO excepțional și serviciul SARTO ireproșabil. Totuși, esența acestor calități se regăsește în abordarea specială pe care businessul SARTO a adus-o în industria sa.  

 

Spre deosebire de ceilalți jucători care construiesc un produs și ulterior îl servesc publicului cu un anumit mesaj, SARTO parcurge drumul în sens invers: dinspre imaterial către material. La SARTO, înainte de toate, există preocuparea, misiunea și datoria de a aduce valoare adăugată la imaginea personală a bărbaților care se raportează la vestimentația lor ca la un mijloc de a atinge un scop. Scopurile pot fi de toate felurile: confort, integrarea în echipă, o apariție spectaculoasă la un eveniment, impunerea autorității sau exprimarea viziunii estetice în contexte informale. 

 

Având ca punct de pornire aceste scopuri, SARTO a dezvoltat neîncetat produse tot mai performante, și-a diversificat linia de produse, a asigurat infrastructura pentru servicii complementare de îngrijire a produselor sale și a format o echipă care poate furniza în timp real soluții inteligente pentru garderoba oricărui bărbat. În concluzie, SARTO este mai mult decât un brand obișnuit care produce costume, este brandul care ajuta o persoană să aibe un aspect impecabil, indiferent ce va presupune acest lucru peste 10 sau peste 100 de ani. 

A existat un mentor până acum în activitatea ta profesională care să te inspire și motiveze? Dacă da, care sunt sfaturile pe care ți le-a recomandat și cum te-au ajutat acestea în activitatea ta de zi cu zi?

 

În activitatea profesională îmi place să mă inspir de la toate persoanele cu care am ocazia să interacționez, fie că sunt exemple pozitive sau anti-exemple, întotdeauna rămâi cu ceva dacă ești atent și interiorizezi informația. Mai exact, de la management am învățat cum funcționează un business, alături de colegi am deprins noi aptitudini și mi-am diversificat metodele de a colabora, de la parteneri am învățat eticheta specifică industriei noastre. 

 

Un sfat bun pe care l-am primit în cadrul primului meu job de la managera mea a fost: „încearcă să găsești informația de care ai nevoie și posibile soluții mai întâi prin propriile forțe și resurse” – este o deprindere care te învață să gândești înainte să execuți. 

 

Care este cartea ta preferată?

 

Din punctul meu de vedere, este aproape imposibil să avem o carte preferată când există atât de multe opere care ne deschid orizonturile. Cea mai recentă carte pe care am citit-o și care mi-a plăcut în mod deosebit este „Pe Pământ suntem strălucitori o clipă”, scrisă de Ocean Vuong.