Importanța amenajărilor interioare, explicată de designerul Oana Hajos

Oana Hajos transformă în magie mobila, pereții, scările sau orice altceva poate exista într-o casă. Povestea ei ca designer de interior a început după ce timp de șase ani a lucrat alături de soțul ei în acest domeniu, dar spune despre ea că este în domeniul artei de mică, încă de când avea șase ani. Pentru că orice lucru mare se face mai întâi cu pași mici, Oana se ocupa inițial de accesorii și detalii în proiectele 3D. Cu timpul, el a ales să practice fotografia, dar ea s-a îndrăgostit de designul interior. Când nu aduce magia în casele oamenilor, îi place să picteze, să deseneze, să fotografieze, să plece în călătorii și să se ocupe de copiii ei.

,,Am simțit că mă regăsesc în această lume. Faptul că pot să controlez și să creeez în același timp un spațiu dedicat unei anumite persoane mi se pare fascinant, cu atat mai mult cu cât rezultatul este satisfăcător pentru client.”

woman-using-a-compass_1163-1054

Am discutat cu Oana despre cum e munca de designer, ce ne aduce în plus un design interior ca la carte, dar pentru că suntem în preajma sărbătorilor de iarnă, am aflat și câteva idei pentru decorarea propriului nostru cămin Crăciunul acesta.

Cât este de importantă pentru liniștea noastră de zi cu zi o încăpere perfect amenajată?

Interiorul în care locuim este transpunerea sufletului și personalității noastre. Daca îți place ceea ce vezi în jur este în mare parte pentru că se potrivește cu tine, pentru că te reprezintă. Atunci te simți confortabil și „acasă”, relaxat și în siguranță.

spacious-hall-with-a-big-couch_1203-1483

Ce face designerul și nu putem face noi, cei fără studii în domeniu?

Designerul vede în primul rând compoziția, proporțiile obiectelor, raporturile de culoare. Dar toate acestea se pot și educa, pentru ca într-un final să le poti „simți”.

Bineînțeles că echilibrul decorativ trebuie să existe în fiecare cameră din casă, dar, dacă ar fi să începem să reamenajăm, renovăm, pe care cameră o vezi tu mai importantă? Unde trebuie să intervină designerul?

Camera unde petrecem cel mai mult timp , unde ne adunam ca și familie, sau cu prietenii, unde se aud povești, râsete și voie bună. Acesta este locul de care trebuie să ne îngrijim cel mai mult, să îl aranjam cât mai bine, să sporim confortul fizic și emoțional din „inima” casei. Poate fi livingul, bucatăria, open space-ul sau poate chiar o terasă.

paint-concept-with-backview-of-woman_23-2147703577

Cât de importantă este comunicarea cu clientul, atunci când trebuie să te ocupi de căminul lui, sau dimpotrivă, de biroul lui?

Comunicarea cu clientul e totul. Prin comunicare cunoaștem omul, îi cunoaștem preferințele, stilul, viața, aspirațiile, ceea ce-l face fericit ți ceea ce-l deprimă. Este foarte important în amenajarea spațiului sau pentru că, dupa cum am mai spus, interiorul reflectă personalitatea. Aceasta oglindire perfectă face ca amenajarea să fie un real succes. De aceea am pus accentul pe consultanță. Astfel pot sa cunosc clientul mult mai bine, să fac un proiect mult mai apropiat de stilul său.

Ce se mai poartă în domeniul design-ului interior?

Ca și în industria modei, sunt multe trenduri. Dar, spre deosebire de aceasta, în designul interior trebuie să selectam mai atent, să punem clientul în fața trendurilor. O casă nu se schimbă așa ușor precum o haină. De cațiva ani elementele naturale sau care ne apropie de natură au invadat piața, regăsindu-se peste tot. Ele aduc un plus de viață căminului, sporind confortul. Dar sunt bine susținute de dezvoltarea și inovația tehnologiei, am putea spune că e un trend „tech meets nature”.

christmas-mockup-with-notepad-and-lights_23-2147717878

Pentru că e perioada sărbătorilor de iarnă, ce recomanzi cititoarelor The Woman pentru a aduce magia în casa lor?

Pentru că vine Crăciunul și această sărbatoare înseamnă în primul rând lumina în suflet, liniște și familie, le recomand să puna accentul pe iluminatul ambiental al încăperilor. Lumânări, beculețe mici, ghirlande, felinare, toate pot înlocui cu succes lumina generală a casei într-o seară friguroasă de iarnă, cand prietenii s-au strâns la tine acasă și i-ai primit cu un vin cald și perne mari și moi aruncate pe canapea. Căni colorate, tăvi argintate, paturi pufoase, perne decorative, lumina ambientală și mirosul de brad și scoțișoară sunt ingredientele unei seri perfecte. Stingeți televizorul și regăsiți-vă prietenii.

By Loredana Bertișan – Editor Contribuitor The Woman

2

Loredana este de profesie jurnalist, cu experiență de peste cinci ani în domeniu. A lucrat pentru mai multe publicații locale și naționale și a urmat mai multe stagii de formare în domeniu atât în țară, cât și în străinătate. Este absolventă a Departamentului de Jurnalism din cadrul Universității ,,Babeș-Bolyai”. Pe parcursul studiilor a descoperit că are o pasiune pentru partea de social și voluntariat, așadar a creat comunitatea Art4Education prin care se ocupă de campanii caritabile pentru copiii din satele României.

 Sursă foto: arhivă personală Oana Hajos, www.freepik.com