“În societatea actuală suntem constant bombardaţi de diferite tentaţii care par a crea noi nevoi.”| Sînziana Maioreanu, CEO Aegon România

“Într-o societate în care suntem constant bombardaţi de diferite tentaţii care par a crea noi nevoi, există riscul ca un părinte, mai ales un proaspăt părinte, să se concentreze numai pe achiziţionarea de diferite bunuri pe care le consideră a fi necesare copilului la momentul respectiv. ”  

Bunicii noștri aveau o vorbă și zeci de ani mai târziu e la fel de aplicabilă: “să-ți faci iarna car și vara sanie”. Viitorul nu e unul dintre lucrurile care “să te ia prin surprindere”, viitorul se planifică. Cu calm, cu răbdare, cu grijă pentru cei mici, dar cu sănătatea și educația în prim-plan. Așa că am decis să discutăm despre asigurarea de viaţă ca mod de economisire pentru viitorul copilului cu Sînziana Maioreanu, CEO Aegon România.

În contextul socio-economic actual, credeți că părinții se gândesc la viitor sau au în vedere doar perspectiva prezentului? 

Într-o societate în care suntem constant bombardaţi de diferite tentaţii care par a crea noi nevoi, există riscul ca un părinte, mai ales un proaspăt părinte, să se concentreze numai pe achiziţionarea de diferite bunuri pe care le consideră a fi necesare copilului la momentul respectiv.  Ar fi mai bine atât pentru ei, cât şi pentru copii să privească în perspectivă. Să se întrebe dacă lucrurile pe care le achiziţionează sunt cu adevărat necesare sau ar putea începe să construiască un plan financiar pe termen lung pentru copilul lui. Privite dinafară şi poate fără o documentare în detaliu, asigurările de viaţă pot fi percepute ca fiind scumpe. Totuşi, cu 160 de lei pe lună poate fi construit, pas cu pas, viitorul financiar al copilului.

Ne dorim tot ce-i mai bun pentru copiii noștri: asta implică, pe de o parte, bifarea nevoilor de sănătate și educație, iar pe de alta, o libertate cât mai mare de acțiune și explorare. Cum ne putem pregăti noi ca părinţi astfel încât ei să nu rateze oportunități?  

Economisind! Fie că acceptăm, fie că nu, orice fel de acţiune viitoare a copiilor implică şi costuri. Poate fi vorba despre cursurile la care vor să participe sau orice fel de alte nevoi. În plus, odată cu trecerea timpului, nevoile lor se schimbă şi, cu siguranţă, costurile cresc. Tocmai de aceea, deși poate acum sunt mici şi au nevoi elementare, un părinte este bine să aibă mereu în minte viitorul si ideea de economisire.

De îndată ce devii părinte, prioritățile se schimbă. Ce trebuie să aibă în vedere părinții atunci când decid să investească în viitorul copilului? 

În primul rând, ar trebui să fie conştienţi de importanţa economisirii şi de faptul că econimisirea este mai uşoară şi mai eficientă dacă sunt consecvenţi şi dacă încep din timp. Orice om are nevoie de un plan pe termen lung pe care să se bazeze în faţa atâtor evenimente neprevăzute ce pot apărea de-a lungul vietii fiecăruia dintre noi, unele pozitive, altele negative. De exemplu, dacă aleg asigurarea de viaţă ca mod de economisire pentru copilul lor, asigurarea va fi un angajament pe durată lungă dar care, cu eforturi rezonabile, le va aduce rezultate financiare foarte bune la finalul contractului. Mai mult, pe toată perioada derulării contractului, părinţii sunt protejaţi şi primesc sprijin financiar în situaţii neprevăzute, cum ar fi un accident, o intervenţie chirurgicală din accident sau chiar în caz de deces al unuia dintre părinţi.

Cum funcționează asigurarea de viaţă ca posibilă modalitate de economisire pentru copil?

La încheierea contractului de asigurare de viaţă, fie că aleg Aegon Fii Sigur, produsul nostru de economisire distribuit prin Banca Transilvania, fie că decid să aleagă Aegon de Viitor, distribuit prin intermendiul reţelei Alpha Bank, clienţii noştri pot stabili un beneficiar al acestui contract. Mai exact, dacă ei sunt persoana asigurată, pot alege un beneficiar care, la finalul contractului, să fie îndreptăţit să încaseze suma economisită.

Momentan, 1 din 2 clienţi ai Aegon îşi desemnează copilul ca beneficiar al contractului de asigurare.

În plus, în ultimii 3 ani, peste 11.000 dintre clienții noștri şi-au desemnat copiii minori ca beneficiari ai contractului lor de asigurare. Aceasta este o dovadă a faptului că unul dintre principalele motive pentru care aleg o asigurare de viaţă cu componentă de economisire este de a reuşi să asigure un viitor financiar copiilor lor.

Care este rezultatul investiției într-o asigurare de viață pentru copilul tău încă de la o vârstă fragedă?  

În primul rând este vorba de asigurarea unui start bun în viaţă pentru copil, care va avea deja o bază financiară atunci când va deveni adult. Unii părinţi se gândesc că suma de bani economisită poate fi folosită pentru studiile universitare ale copiilor lor, alţii poate pentru a le oferi un start pentru prima lor afacere sau pentru alte planuri pe care le va avea copilul.

În prezent, nu mai este atât de dificil să studieze la universităţi din străinătate, iar lucrurile se vor schimba și mai mult în bine, cu siguranţă. Tocmai de aceea, un plan financiar bine pus la punct va fi de ajutor atunci când copilul va ajunge în această etapă. Desigur, și părintele se simte mai liniştit atunci când știe că a luat măsuri pentru asigurarea viitorului financiar al copilului.

Cum contribuie Aegon la îmbunătăţirea nivelului educaţiei financiare?

Numărul românilor care aleg să încheie o asigurare de viață este în creștere, dar încă insuficient față de nevoia reală. Mulți români sunt încă speriați de ideea de a încheia o asigurare de viață pentru că se gândesc la deces și ne sperie discuțiile despre moarte. Pentru a remedia acest neajuns este nevoie, în primul rând, de educație financiară sau mai exact de alfabetizare financiară, precum și de simplificarea și transparentizarea modului în care ne prezentăm produsele.

Aegon România investește continuu în programe și campanii de educație financiară, aceasta fiind o preocupare constantă la nivel de companie. Din păcate, în România sunt generații foarte reticente la ideea de a cumpăra o asigurare de viață, pentru că nu au beneficiat de educație in acest sens. Disciplina financiară ar trebui studiată în școli, la fel ca în țări ca Marea Britanie, unde părinții au cerut includerea acestei materii în rândul celor obligatorii. Tocmai de aceea, credem că este şi responsabilitatea noastră să ne asigurăm că oamenii înţeleg importanţa, dar mai ales beneficiile pe termen lung, ale economisirii.

Aegon România a derulat, de-a lungul timpului, diverse campanii de educaţie financiară, iar, momentan, suntem implicaţi în campania Educaţie financiară prin joc pentru un viitor sigur”, în care încercăm, prin diferite articole, dar şi prin diverse jocuri, să le oferim copiilor acces la educaţie financiară, începând chiar de la grădiniţă. În plus, în comunicarea cu clienţii, prin intermediul site-ului nostru sau pe reţele de socializare, ne concentrăm pe simplificarea termenilor şi a informaţiilor specifice acestui domeniu, tocmai pentru ca publicul larg să înţeleagă adevăratele beneficii pe care le oferă o asigurare de viață şi împreuna cu ASF participăm la campaniile naţionale dedicate educaţiei financiare.

️ Narator curios, Iulia Pascal