Ingredientele cosmetice, izvor de frumusețe

Dorința de a arăta bine, de a te simți în plină formă nu este un capriciu, ci o necesitate a vieții cotidiene. Astfel, un tratament cosmetic eficient, cu rezultate vizibile, ne ajută să corectăm aspectele care ne deranjează din punct de vedere estetic, cum ar fi: ridurile, petele de hiperpigmentație sau semnele post acneice sau să prevenim apariția semnelor de vârstă premature.

Reușita tratamentului cosmetic depinde de corectitudinea analizei de ten și a diagnosticului pus de specialist, dar, în aceeași măsură, și de calitatea produselor cosmetice folosite.

Astfel ingredienții activi devin cheia produselor profesionale și ne ajută să obținem rezultate vizibile și de lungă durată pentru o multitudine de probleme estetice.

Tipuri de produse cosmetice

În industria cosmetică există multe categorii de produse, dar fiecare are rolul său în funcție de tipul de ten și condiția acestuia.

Astăzi produsele cosmetice profesionale conțin o serie de ingredienți activi, atent selecționați, agenți umectanți care măresc și păstrează umiditatea optimă a pielii, antioxidanți care combat acțiunea nocivă a radicalilor liberi, vitamine active încapsulate, precum și substanțe cu rol multifuncțional care lucrează sinergic și ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire prematură, îmbunătățesc fermitatea și elasticitatea, restabilesc vitalitatea și strălucirea tenului.

Pentru că numărul de ingredienți activi folosiți în industria cosmetică este foarte mare, în acest articol voi menționa numai câteva din categoriile pe care le consider esențiale în formulele produselor de îngrijire.

poza 1

 VITAMINELE

Vitaminele sunt necesare pentru revigorarea fibrelor de colagen și elastină, stimularea reînnoirii celulare, protejarea organismul împotriva acțiunii nocive a radicalilor liberi și, de asemenea, ajută la creșterea nivelului optim de hidratare.

Odată cu vârsta și expunerea excesivă la factorii de mediu, structura pielii este afectată, capăta un aspect ridat, o textură uscată și lipsită de vitalitate.

În formulele cosmetice se folosesc vitaminele A, B3, B5, C, E și F sau complexe active de vitamine.

Cele 3 vitamine esențiale care ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire cutanată sunt:
-Vitamina A joacă un rol important în procesul de reînnoire celulară, ajută la diminuarea ridurilor, redă o textură catifelată și îmbunătățește semnificativ aspectul pielii.
-Vitamina C neutralizează radicalii liberi și tratează daunele cauzate de radiațiile solare, stimulează producția de colagen redând tenului un aspect sănătos și luminos.

-Vitamina E, un puternic antioxidant, protejează pielea de acțiunea nociva a razelor UV și a radicalilor liberi.

ACIZII

În cosmetică se folosesc 4 grupe de acizi care sunt foarte diferiți atât ca structură, cât și din punctul de vedere al rolului lor asupra pielii.

-Acidul hialuronic este produs și în mod natural de organism, are o capacitate mare de a atrage și reține moleculele de apă hidratând în profunzime, previne pierderea transepidermică a apei, conferă elasticitate, volum și tonicitate pielii ajutând să estompeze liniile fine.
-Acidul alfa lipoic este un puternic antioxidant și antiinflamator, fiind solubil atât în apă, cât și în grăsimi, stimulează metabolismul celular și încetinește procesul de îmbătrânire a pielii.
-Acizii alfa hidroxi și beta hidroxi ajută în procesul de exfoliere a celulelor moarte de la suprafața pielii, stimulează regenerarea celulară, reduc liniile fine, îmbunătățesc nivelul de hidratare și textura pielii dezvăluind un ten luminos și catifelat.

poza 4

-Acizii grași esențiali omega 3, 6 și 9 se găsesc în uleiuri precum cel de migdale, măsline, jojoba, borage și nuci de Brazilia, sunt esențiali pentru hrănirea și hidratarea tenului uscat deoarece rețin apa în membranele celulare conferind pielii o textură mătăsoasă și catifelată.

PEPTIDELE

Peptidele sunt activi cosmetici care au devenit o necesitate în formulele anti-rid, estompează adâncimea ridurilor și, în același timp, previn formarea acestora.

Peptidele sunt compuse din lanțuri de aminoacizi (blocuri de proteine) care se diferențiază prin compunerea și formația lor.  Acțiunea peptidelor asupra pielii este diferită, unele îmbunătățesc tonusul și fermitatea, altele diminuează ridurile și ajută la îmbunătățirea texturii și revitalizarea pielii.

În cosmetică se folosesc diferite tipuri de peptide, precum Acetyl Hexapeptide-8 care micșorează și previne apariția ridurilor, Palmitoyl Pentapeptide-4 și Hexapeptide-10 care stimulează producția sintezei de colagen, îmbunătățesc elasticitatea și diminuează aspectul liniilor fine.

Există și o categorie de peptide destinată tratamentului zonei perioculare, Acetyl Tetrapeptide-5 ajută la reducerea pungilor de sub ochi, îmbunătățește elasticitatea pielii și redă o textură catifelată.

INGREDIENTELE BUNICII

În ultimele trei decenii s-au făcut pași foarte mari în dezvoltarea ingredientelor cosmetice, dar, cu toate acestea, multe din ingredientele de pe vremea bunicilor le regăsim și astăzi în formule moderne de îngrijire și tratament.

poza 3

De exemplu, extractele de aloe vera, gălbenele și musețel sunt printre cele mai folosite calmante în produsele cosmetice. De asemenea, laptele și iaurtul sunt folosite și astăzi cu rol calmant și hidratant pentru pielea afectată de acțiunea razelor UV deoarece enzimele și acidul lactic exfoliază blând și hidratează în același timp.

Extractele de ginkgo biloba, ceai verde și lemn dulce au acțiune antioxidantă și antiinflamatoare, luptă împotriva acțiunii nocive a radicalilor liberi și întârzie apariția semnelor de îmbătrânire prematură.

În acest articol am menționat o mică parte din familia ingredietilor folosiți în produsele cosmetice și vreau să subliniez faptul că este foarte important să înțelegem rolul acestora și compatibilitatea lor cu tenul nostru. Consultând un specialist cosmetolog, veți beneficia de o diagnoză a tenului și de recomandări avizate privind produsele de îngrijire la domiciliu.

Teama de a îmbătrâni prea repede, teama de riduri reprezintă, pentru multe dintre noi, o preocupare permanentă, chiar dacă primul rid pe care îl observăm nu este decât unul de expresie, aveți încredere în voi și nu uitați că sunteți frumoase la orice vârstă!

By Tania Bodocan, reprezentant Active Beauty Care. O puteți contacta la numărul de telefon 021.318.6575