Inteligența emoțională la locul de muncă

Conceptul de „inteligență emoțională” a devenit atât de mult folosit în toate mediile, mai mult decât atât, este identificat ca fiind una dintre abilitățile cheie pentru profesiile viitorului, îndeosebi pentru cele manageriale.

Raportându-mă la ultimii 3 ani de experiență profesională, consider că acest concept umbrelă, prin subcomponentele sale integrează tot ceea ce ține de echilibru, bun tonus emoțional și mental, asertivitate, inițiativă, spirit de echipă, încredere, randament, evoluție, găsirea de soluții și gestionarea momentelor de criză.

De ce e important să cultivăm IE?

Aș spune că este esențial, pentru că doar prin integrarea IE vei ajunge să performezi, să manifești potențialul tău profesional, vei putea să urmărești etapă cu etapă momentul în care te afli și să te bucuri de fiecare etapă, fără a pune presiune pe tine.

IE te ajută în primul rând să rămâi focusat în prezent, să lucrezi la obiectivele de astăzi, să iei fiecare experiență în sine, fiind convins(ă) că vei putea gestiona cu brio, urmărindu-le în același timp pe cele stabilite pentru termen mediu și lung.

IE ne poate fi de mare ajutor mai ales când lucrăm într-o echipă mixtă, ca valori, principii, când există chiar și mari diferențe de vârstă, reprezentând acel liant de legătură, dacă și ceilalți membri au dezvoltată această componentă.

IE ține într-o mare măsură de autocontrol, o bună gestionare a emoțiilor mai ales în momentele de criză, ne ajută să interpretăm și să redăm autentic trăirile noastre dar într-o modalitate care să nu îi lezeze pe ceilalți. Cunoscând propriile noastre vulnerabilități emoționale și lucrând la ele, vom reuși în timp să dezvoltăm relații armonioase bazate pe respect, autenticitate și transparență.

max-rovensky-665898-unsplash

Doar un climat securizant, sănătos din punct de vedere emoțional va permite punerea în mișcare a potențialului creativ al unui angajat, aptitudinal și caracterial, pe lângă remunerația firească.

Investind și în această componentă, poate reprezenta în timp, ingredientul care te poate propulsa spre rolul de leader , mai ales atunci când ești dornic de a împărtăși, a forma, a mobiliza și a oferi feed-back celorlalți.

Având în vedere că o bună parte din viața noastră o petrecem la job-uri, IE este deopotrivă liantul echilibrului dintre viața profesională și cea personală, orice dezechilibru manifestându-se dintr-o zonă în cealaltă.

O concluzie și mai pragmatică legată de cultivarea IE e legată și de randamentul angajaților, existând numeroase studii în acest sens, care arată corelația dintre un bun nivel IE al angajaților și rezultate bune, în termeni de profit, rezultate cuantificabile.

Doar atunci când ești echilibrat și asumat cu propriile tale trăiri, atât cele plăcute, cât și cele mai puțin plăcute, vei putea să gestionezi și emoțiile și reacțiile celorlalți.

 

By Daniela Anton, Psiholog în cadrul Departamentului de Consiliere Profesională, Universitatea „Vasile Alecsandri”, Bacău

Daniela Anton poza modificata

Daniela Anton, psiholog în cadrul Departamentului de Consiliere Profesională, Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, are experiență de consilier psihopedagog în domeniul preuniversitar și profesor de psihologie.

Daniela este preocupată de dezvoltarea profesională și de dorinţa de a reuni oamenii în general. Pe parcursul ultimilor doi ani, prin prisma zonei profesionale, a fost implicată și în organizarea și desfășurarea unor campanii social-umanitare, experiențe care i-au arătat că întotdeauna oamenii pot fi sensibilizați și motivați în slujba unor astfel de acțiuni.

Un alt domeniu de interes este reprezentat de inteligența emoțională și modul în care  autocunoașterea și acceptarea emoțiilor face diferența în viețile noastre, aducând calitate și autenticitate, inclusiv la locul de muncă.

Daniela este coordonator local al proiectului „Seri Pozitive Bacău”, proiect adresat comunității. Pasiuni: călătoriile, lecturi, scrierea de articole (revista „Cariere, Jurnal de Leadership”)

sursa foto: unsplash.com&arhivă personală