„Întotdeauna poți rezolva problemele sau obstacolele pe care le întâmpini, însă este important felul în care faci acest lucru” | Gica Neamțu, fondatoarea Pofta Focului

Gica Neamțu este fondatoarea Pofta Focului, producător local din Iași ce se ocupă de prepararea și comercializarea produselor alimentare tradiționale cu gust. În ciuda tuturor lucrurilor care s-au întâmplat, 2020 a fost un an bun pentru Pofta Focului. Anul trecut oamenii s-au orientat către online, astfel comenzile afacerii au crescut considerabil.

 

Gica declară că cea mai importantă lecție pe care a învățat-o în 2020 este că nu există sintagma „nu se poate”. Aceasta consideră că poți trece peste toate obstacolele, însă este important modul în care faci acest lucru. 

 

Care este povestea Pofta Focului și cum a pornit acest brand? 

Pofta Focului a pornit din îmbinarea plăcerii de a găti cu dorința tot mai crescută a oamenilor de a consuma produse tradiționale, preparate cu multă atenție și ingrediente sănătoase, după rețete vechi și, bineînțeles, fără conservanți. Începutul afacerii a fost unul destul de anevoios, însă dorința de a prepara un produs final diferit față de cele găsite pe piață m-a determinat să muncesc din ce în ce mai mult și să am curajul de a depăși orice obstacol. Mai mult decât atât, întotdeauna ne-am adaptat la nevoile consumatorilor și la cerințele din piață.

 

Cum a fost 2020 pentru industria alimentară?

În ciuda perioadei atipice cu care ne-am confruntat, 2020 a fost un an bun pentru Pofta Focului. În urma crizei epidemiologice, oamenii s-au orientat foarte mult spre mediul online, ceea ce pentru noi a însemnat o creștere considerabilă a comenzilor. De asemenea, am observat că oamenii se îndreaptă tot mai mult către băcănii, ceea ce nu poate decât să ne bucure, deoarece produsele noastre sunt prezente în mai multe băcănii din țară. 

 

 

Care este lucrul care te motivează să nu renunți și să muncești din ce în ce mai mult pentru atingerea obiectivelor propuse?

Fiecare business fondat are la bază o motivație sau un vis. Când vezi validarea muncii tale în piață sau în cifra de afaceri, știi că visul tău a devenit realitate și că ești pe drumul cel bun. Cel mai mult mă motivează feedback-ul pozitiv pe care îl primim din partea clienților, iar acest lucru nu poate decât să mă bucure și încurajeze să continui la fel de frumos și profesionist. 

Care este primul gând cu care îți începi ziua în această perioadă? Care este ritualul dimineții? 

Eu prefer să îmi încep ziua plină de optimism și pregătită pentru activitățile din ziua respectivă. Ritualul meu de dimineață constă în servirea cafelei alături de familie, timp în care ne organizăm activitatea și pregătim planurile pentru săptămâna în curs. Am observat că acest lucru este foarte productiv atât pentru noi, cât și pentru afacere. 

Spune-ne cel puțin o lecție importantă pe care ai învățat-o în 2020.

Cea mai importantă lecție pe care am învățat-o în anul 2020 a fost că „nu există nu se poate”. Întotdeauna poți rezolva problemele sau obstacolele pe care le întâmpini, însă este important felul în care faci acest lucru.

Trebuie să ai puterea și motivația să mergi mai departe indiferent de situație, dar și să te îndrepți spre partea plină a paharului. Gândirea pozitivă și optimismul sunt două aspecte necesare în administrarea unui business, dar și în viața personală. 

 

Ce așteptări ai de la anul 2021 atât pe plan personal, cât și profesional? 

În 2021, mi-am propus ca în viața personală să îmi acord mai mult timp mie și lucrurilor care mă liniștesc și bucură, iar pe plan profesional îmi doresc ca brandul Pofta Focului să fie cunoscut de cât mai mulți oameni. 

 

În egală măsură, îmi doresc să ofer consumatorilor produsele mult dorite în funcție de sezonul în care ne aflăm. Lucrez intens la calitatea produselor deoarece acesta este unul dintre obiectivele care ne caracterizează.

 

Gica Neamțu, fondatoarea Pofta Focului

A existat un mentor până acum în activitatea ta profesională care să te inspire și motiveze? Dacă da, care sunt sfaturile pe care ți le-a recomandat și cum te-au ajutat acestea în activitatea ta de zi cu zi?

Nu am avut un mentor, însă întotdeauna m-am ghidat după persoane model atât în viață, cât și în ceea ce privește business-ul. Mai mult decât atât, îmi organizez acțiunile cu bun simț și echilibru decizional rațional. 

 

Consider că fiecare om se află într-o învățare continuă, iar acest lucru este recomandat indiferent de vârsta pe care o avem sau de domeniul în care activăm. 

Ce crezi că ar putea fi îmbunătățit la industria din care faci parte?

Consider că în orice domeniu este loc de mai bine, însă în ceea ce privește industria alimentară ar trebui îmbunătățite măsurile guvernamentale. Mai exact, sunt necesare mai multe ajutoare pentru fermieri, pentru irigarea culturilor, infrastructura rutieră, politici comerciale pentru micii producători, acordarea de subvenții și facilități fiscale, dar și alte lucruri care ar putea veni în sprijinul antreprenorilor.

 

Care este rețeta ta preferată, pe care o recomanzi sau gătești cu plăcere? 

Toate produsele preparate la Pofta Focului sunt făcute cu mult drag, bucurie, dar și atenție. Însă, atât plăcerea, cât și provocarea mea rămâne întotdeauna zacusca.

 

Dacă te-ai putea întoarce în trecut, sunt decizii pe care ai prefera să le schimbi?

La începutul acestei afaceri, toată atenția și resursele au fost canalizate către producție. Îmi doream să aduc pe piață cele mai bune produse din punct de vedere al calității și gustului, ceea ce am și reușit. Dacă m-aș întoarce în trecut, aș investi la fel de mult în calitatea producției, însă, cu siguranță, aș investi mai mult și în promovarea brandului.