Iulia Sindreștean, Yardi România: „Insist foarte mult pe feedback!”

Iulia Sindreștean s-a alăturat echipei Yardi România în anul 2011, ocupând postul de Neighborhood Researcher. Legat de începutul său în carieră, Iulia mărturisește că, acum câțiva ani, oportunitățile pe care un loc de muncă le oferea nu erau la fel de nuanțate. Abilitățile de lider au dus-o, după doar câteva luni, în rolul de team leader. Comunicarea de tip feedback, dar și transmiterea directă, verbală a mesajului au reprezentat principii de bază în stilul ei de leadership:

„Am colegi care de peste trei ani continuă să mă inspire și să mă ajute în a ajunge la cea mai bună variantă a mea ca manager.”

În 2014 i s-a propus un transfer pe un nou produs, Yardi Matrix – o platforma de market intelligence. În scurt timp, a ajuns să se ocupe de două echipe: Commercial Phone Research Team și Photo Editors, următorul an fiind promovată pe un rol de Manager. În prezent este Senior Manager Yardi Matrix, lucrează îndeaproape cu alți doi manageri, în vederea asigurării unui bun leadership pentru un colectiv de aproximativ 270 de persoane.

Iulia-sindrestean_yardiromania-photo3 - The Woman Magazine

De asemenea, păstrează o legătură strânsă cu managerul de produs din Statele Unite, pentru a alinia performanța echipei cu așteptările de business. În interviul acordat revistei The Woman, Iulia ne împărtășește câteva secrete despre relația strânsă pe care o are cu membrii echipei sale, despre procesele din spatele unei recrutări de succes, dar și despre provocările pe care le întâmpină, în fiecare zi, ca femeie de carieră.

Care consideri că sunt atuurile pe care trebuie să le aibă un manager pentru a fi plăcut de către membrii echipei?

Prin natura activității sale echipa alături de care lucrez – Yardi Matrix – este o echipă dinamică reprezentată de oameni cu o capacitate ridicată de învățare, adaptabilitate la nou și schimbare, simț analitic și abilități dezvoltate de comunicare. Produsul Yardi Matrix oferă transparență pe piața imobiliară din Statele Unite prin agregarea informațiilor colectate în rapoarte de proprietate si la nivel de regiune. Aceste informații sunt colectate, menținute și analizate la nivel de proprietate de către echipa din Cluj.

Astfel, consider că în postura de manager Yardi Matrix și nu numai, definirea unor principii clare ajută mult în ghidarea echipei în direcția dorită. Însă, atuul principal în interacțiunea cu membrii acesteia sunt de părere că ți-l oferă comunicarea și în special partea în care asculți. În general, optez pentru o manieră de comunicare firească și relaxată, dar care să se axeze pe rezolvarea concretă a problemelor survenite. Acest lucru mi-a permis până în prezent să obțin rezultate bune. Feedbackul oferit consider că ajută în menținerea unei atmosfere plăcute de lucru și totodată în îmbunătățirea și eficientizarea metodelor existente, atât de lucru cât și de comunicare.

De asemenea, a fost important să realizez că fiecare membru al echipei este diferit și apreciază diferit anumite interacțiuni. Un colectiv precum Yardi Matrix îmi amintește constant acest aspect.

Care este modalitatea prin care comunici cu echipa ta?

Insist foarte mult pe comunicarea de tip feedback și pe transmiterea mesajului direct și verbal. Am adoptat această procedură în momentul în care echipa era formată din 3 analiști web și aveam posibilitatea să abordăm orice situație pe loc și direct. Odată cu creșterea echipei, cu formarea unei verticale clare în structura acesteia, am adăugat la mesajul verbal și un email de confirmare sau o simplă notiță.

Prefer să abordez direct și cu multă deschidere un membru al echipei sau o subechipă atunci când situația o cere. Astfel, pot să sper că și ei vor proceda la fel, ori de câte ori va fi nevoie, prezența mea devenind o obișnuință și nu un semn că „ceva nu e în regulă”.

Ai evoluat în cadrul echipei Yardi datorită abilităților tale de manager, dar și datorită implicării personale. Ce te motivează cel mai mult în activitatea ta?

E simplu. În cazul meu e vorba despre persoanele alături de care lucrez și care m-au ajutat în a mă forma ca manager: cei care acum se dezvoltă pe plan profesional și cei de la care am învățat și învăț la rândul meu foarte multe. Mai apoi, orice succes înregistrat de un analist web al echipei sau de întreaga echipă adaugă imediat la motivația mea. Mă surprinde mereu entuziasmul lor, puterea de inovație în soluționarea unor probleme și dorința de a reuși. Am colegi care de peste trei ani continuă să mă inspire și să mă ajute în a ajunge la cea mai bună variantă a mea ca manager.

În fiecare zi întâlnești provocări noi. Cum îți organizezi timpul pentru a atinge potențialul maxim?

Când se apropie sfârșitul zilei și reușesc să consult calendarul pe ziua următoare, pot să îmi dau seama dacă a fost o zi productivă. Aceasta înseamnă că, pe lângă întâlnirile și activitățile recurente din calendar, am reușit să mă ocup și de toate situațiile neprevăzute, dar și să petrec timp în echipă, discutând cu membrii acesteia, luând parte la o serie din activitățile lor.

Obișnuiesc să ajung la birou devreme, aceasta însemnând undeva după orele prânzului, conform programului nostru de lucru aliniat cu orele Statelor Unite. Acest lucru îmi oferă un avantaj, reușind să mă organizez înainte ca echipa să-și înceapă activitatea. Singurul moment de rutină din timpul zilei este acela în care ajung la birou: îmi pregătesc un ceai, iar cât timp infuzează, fac o plimbare prin companie, interacționez cu colegi din alte departamente, iar mai apoi revin în biroul meu pentru a parcurge email-urile și a bea ceaiul pregătit.

Iulia-sindrestean_yardiromania-photo2 - The Woman Magazine

Apoi începe munca cu adevărat. În prima parte a zilei stabilesc priorități împreună cu liderii echipelor, răspund unor solicitări din partea acestora sau urmăresc evoluția diverselor situații la care lucrăm. Urmează discuții alături de colegii din SUA, ca mai apoi ziua să fie împărțită între discuții de tip one-on-one, de coaching a noilor membri ai echipei, de leadership și de timp petrecut efectiv în cadrul echipei de analiști web.

În prezent realizezi activitatea de selecție, coaching și creșterea echipei. Care consideri că este cea mai mare provocare în selectarea tinerelor talente?

Din punctul meu de vedere, cea mai mare provocare pe partea de selecție este identificarea persoanelor sincer interesate de rolurile disponibile în cadrul companiei noastre.

Am întâlnit candidați care au obținut rezultate foarte bune la testele noastre și care au avut o prezență remarcabilă în interviuri, însă care nu au făcut față cerințelor sau au renunțat pentru că nu se identificau cu ceea ce făceau. Pe de altă parte, candidați cu rezultate medii în cadrul interviurilor au ajuns să ocupe roluri cheie. Aceștia au fost impulsionați de dorința de a ocupa o astfel de poziție și de a se alătura companiei noastre, ajungând să depășească așteptările noastre.

Pe lângă CV-urile tip și emoțiile fiecărui interviu, oferta vastă de pe piața muncii din Cluj-Napoca poate îngreuna câteodată selectarea candidatului potrivit, care să se identifice atât cu cerințele rolului, cât și cu specificul cultural al companiei. Prin urmare, această sarcină a devenit o provocare din ce în ce mai mare în contextul schimbărilor rapide care au apărut în ultimul timp.

De ce au nevoie astăzi angajații pentru a se simți atrași de compania în care activează?

Astăzi…oportunități. În funcție de momentul din cariera acestora oportunitățile pot fi: oportunități de învățare, oportunitatea de a fi apreciați, oportunități de dezvoltare profesională, oportunități de flexibilitate.

Acum câțiva ani obiectivele și oportunitățile nu erau la fel de nuanțate. Se rezumau la obținerea unui loc de muncă, la atingerea stabilității financiare și parcurgerea etapelor firești: absolvirea unei facultăți, obținerea unui loc de muncă, întemeierea unei familii. Îmi amintesc când eu, la rândul meu, am început să caut un loc de muncă. Era un climat destul de diferit, fără prea multe opțiuni pe piață, cele câteva existente cerând experiență chiar și unui proaspăt absolvent de facultate.

Astăzi, diferit de dificultățile cu care eu m-am confruntat la începutul carierei, vorbim despre oportunități de învățare care presupun implicarea companiei în oferirea unor traininguri ce contribuie la dezvoltarea profesională a angajatului, la dobândirea de noi cunoștințe.

Oportunitatea de a fi apreciat implică efortul companiei în a găsi locul potrivit pentru fiecare angajat în funcție de cunoștințele și abilitățile sale, astfel încât acesta să-și poată îndeplini cerințele peste medie. Oportunitățile de dezvoltare presupun ca angajatorul să ofere un plan de carieră în funcție de performanțele angajatului.

Iar oportunitățile de flexibilitate presupun ajustarea programului de lucru sau a planului de carieră în funcție de dorința angajatului de a găsi echilibrul dintre viața personală și cea profesională.

Lucrezi activ cu echipe la nivel internațional. Ce provocări ai întâmpinat în acest sens și ce soluții ai găsit?

Pentru mine a fost importantă de la început comunicarea pe care am avut-o cu managerul corespondent și o bună perioadă de timp eforturile noastre erau îndreptate în această direcție: să ne asigurăm că mesajul transmis este înțeles corect, să conștientizăm diferențele culturale atunci când acestea există.

iulia-sindrestean_yardiromania-photo1- The Woman Magazine

Contextual se menționează foarte des sintagma „Noi și ei”, însă pentru mine a fost mereu vorba despre aceeași echipă, nu am simțit o diferențiere. Cu toate acestea, în momentul în care îi asist pe cei care interacționează pentru prima dată cu un coleg din biroul din SUA, pot observa tendința acestora de a se subaprecia. Deși punem mare accent pe colegialitate și pe rolul fiecăruia în cadrul echipei, e nevoie de mai multe interacțiuni pentru ca fiecare să-și poată câștiga încrederea în sine.

În aceste situații, consider important rolul nostru, al liderilor locali, de a încuraja orice interacțiune și de a nu marca această relație ca pe o ocazie de a face diferențieri sau de a stabili o relație fixă de tip „Noi și ei”.

Compania Yardi este recunoscută la nivel internațional. Ce face diferit Yardi pentru menținerea angajaților?

În cadrul Yardi ne străduim să oferim fiecărui angajat varietatea de oportunități menționate anterior. Din poziția de angajat poți contribui indiferent de rolul sau funcția pe care o ocupi în cadrul echipei. Sugestiile tale sunt ascultate și analizate. Ține de tine să înțelegi aceste aspecte și să lucrezi în această direcție.

Proiectele Yardi sunt proiecte de durată, proiecte care necesită răbdare, perseverență și dedicare. Dacă ești parte din aceste proiecte știi că ești aici pe termen lung având suportul și mijloacele necesare pentru a reuși.

Dacă ai putea să te caracterizezi, prin doar 3 cuvinte, care ar fi acelea?

 O voi face drept exercițiu, fiind contrar practicii din echipă. În general, prefer să aloc suficient timp discuțiilor de feedback, ca să mă asigur că ajungem să cunoaștem persoana înainte de a o caracteriza. Tocmai din această perspectivă a unei atitudini deschise și pozitive, deseori îmi închei email-urile, semnând: „Zen, Iulia”. E vorba de un Zen mai alert, aliniat cu specificul proiectului la care lucrez.

Astfel, consider că mă reprezintă cele 3 cuvinte menționate anterior: RĂBDARE, PERSEVERENȚĂ și DEDICARE.

By Mădălina Hodorog & Izabela Rădoi

Sursă foto: Doru Creoșteanu