Leah Abbott, jurat Zalando Visionary Award: „Simt că sunt mereu în proces de creație”

Leah Abbott este stilist, model și curator de imagine, care a lucrat cu mari branduri de modă și cu artiști internaționali precum Skepta și Jorja Smith, și care creează de fiecare dată, prin aparițiile sale, un street style nostalgic al anilor ’90.

În acest an, Leah este parte a juriului pentru Zalando Visionary Award, un premiu oferit de Zalando în fiecare an în cadrul Copenhagen Fashion Week, premiu care încurajează brandurile fashion să exploreze abordări alternative în design și producție, prin care să contribuie la o industrie a modei mai responsabilă și mai puțin dăunătoare pentru mediu. Câștigătoarea premiului din acest an este Paolina Russo.

În interviul de mai jos, Leah ne povestește despre cariera ei în domeniul modei, despre experiența ca jurat în cadrul Zalando Visionary Award și despre așteptările cu privire la ediția din acest an a Copenhagen Fashion Week.

 

Nu ai fost întotdeauna hotărâtă să urmezi o carieră în modă – ce s-a schimbat și cum ai devenit stilistul și curatorul de imagine pe care îi cunoaștem astăzi?

 

Cred că o carieră în modă a făcut întotdeauna parte din destinul meu, dar nu știam cum să o abordez, crescând într-o zonă cu puține oportunități. Mutarea în Londra și întâlnirea cu oameni creativi care aveau stiluri de viață într-un mod de „do it yourself” (DIY) mi-a deschis cu adevărat perspectiva asupra a ceea ce este posibil și cum pasiunile și hobby-urile pot deveni cariere.

 

Care au fost provocările cu care te-ai confruntat pe parcurs și cum le-ai depășit?

 

Mereu se va pune problema faptului că sunt o femeie și, în plus, o femeie de culoare, ceea ce afectează fără îndoială oportunitățile în lumea foarte elitistă a industriei modei. Încerc să-mi păstrez principiile morale solide și să las munca să vorbească de la sine, folosind acești factori ca influență și inspirație pozitivă în munca mea.

 

Cum arată procesul tău creativ atunci când creezi ținute pentru clienții tăi?

 

Simt că sunt mereu în proces de creație, fie că îmbrac fizic pe cineva sau stau acasă și vizionez un film – îmi vin idei, salvez referințe, creez moodboard-uri. Am întotdeauna o direcție clară în minte atunci când întâlnesc pe cineva și simt energia lor, așa că odată ce acest lucru se întâmplă, următorul pas este să găsesc piesele perfecte de la branduri care se potrivesc cu această direcție.

 

Ne poți împărtăși un moment culminant al carierei tale până acum?

 

Munca și participarea la Premiile Grammy din 2019. Este un eveniment atât de important, cu care am crescut, urmărindu-l din fața televizorului, așa că să fiu acolo și să am un scop acolo a fost foarte ireal.

 

Cum a evoluat propriul tău stil de-a lungul anilor și cine sau ce a fost cea mai mare sursă de inspirație?

 

Este firesc ca implicarea în domeniul modei și explorarea acestuia să schimbe stilul oricui. Acum am mai mult acces la branduri, oameni diverși și piese de nișă, ceea ce a extins cu adevărat garderoba mea și dragostea mea pentru obiecte vestimentare. Fără îndoială, nu mai urmez ceea ce este considerat „cool”, ci sunt sigură în privința a ceea ce îmi place și dacă îmi vine bine sau nu – asta contează acum!

 

Ca parte a juriului pentru Zalando Visionary Award, a trebuit să analizezi multe branduri incredibile. Ce a făcut ca Paolina Russo să iasă în evidență pentru tine?

 

Am urmărit-o pe Paolina de mult timp și mereu am asociat brandul ei în primul rând cu creativitatea și dedicarea pentru design și producție, ambele fiind importante în procesul decizional pentru Zalando. Dorim mărci inovatoare care să se gândească la viitor – nu doar la prezent. Paolina se potrivea perfect aici și avea cu siguranță planuri incredibile pentru ceea ce Zalando Visionary Award putea oferi brandului.

Paolina Russo în Avebury

 

Ce crezi că va aduce viitorul pentru Paolina Russo?

 

Văd o continuare a ideilor creative deja incredibile ale brandului, prezentări pe podium, colecții mai mari și colaborări, calea naturală pe care o poate urma un brand talentat cu sprijinul potrivit.

Paolina Russo și Lucile Guilmard – model fitting

 

Care sunt așteptările tale cu privire la Copenhagen Fashion Week, care va avea loc în august?

 

Iubesc să vizitez Copenhaga și am fost acolo de câteva ori pentru săptămâna modei, care devine din ce în ce mai mare! Abia aștept să discut cu designerii, să văd progresul lor și să notez și câteva piese pentru a le folosi în propria mea muncă.

Paolina Russo și Lucile Guilmard

 

Ce înseamnă pentru tine să fii un promotor al schimbării în industria modei?

 


Cred că a fi un promotor al schimbării înseamnă să nu te ferești de aspectele care te nemulțumesc în industria ta. Dacă nu vezi suficient dintr-o anumită direcție – creează-o, fă-o și fă-o fără să îți ceri scuze!

 

Cine sunt vizionarii din moda care te-au inspirat de-a lungul anilor?

 

Îi admir cu adevărat pe cei care se străduiesc să se reinventeze și să exploreze diferite perioade din viața lor și din cea a modei. Exemplele pe care le iubesc sunt Rihanna, Dua Lipa, Pharrell – atât de mulți mari artiști care mă inspiră zilnic.

 

DESPRE COPENHAGEN FASHION WEEK

Copenhagen Fashion Week este cea mai mare săptămână a modei din regiunea nordică și se desfășoară de două ori pe an, în ianuarie/februarie și august. Considerată a cincea săptămână a modei ca mărime, Copenhagen Fashion Week reunește presă internațională de top, cumpărători și lideri din industrie din rețeaua sa globală, în cadrul a patru zile de prezentări și evenimente, alături de cele două expoziții comerciale CIFF și Revolver. Sustenabilitatea este punctul central al Copenhagen Fashion Week, care își propune să ia măsuri semnificative pentru a inspira și încuraja industria să facă pași către o schimbare pozitivă și responsabilă.

În ianuarie 2020, Copenhagen Fashion Week a dezvăluit un plan ambițios de acțiune pentru sustenabilitate pe trei ani, prezentând un sistem inovator de cerințe minime pe care brandurile trebuie să le respecte pentru a lua parte la programul oficial începând cu 2023. Planul de acțiune este revizuit și prezentat la fiecare trei ani, poziționând CPHFW ca principală săptămână a modei când vine vorba de sustenabilitate.

 

Varianta în engleză a interviului poate fi regăsită aici.