“Mă concentrez pe ce am de făcut și îmi pierd cât mai puțin timp pentru a face pariuri cu viitorul” Alina Roșca, avocat

Alina Roşca este fondator şi Partner al casei de avocatură Roşca Law Office. Specializată în real estate, dublu licenţiată în Drept, atât în România, cât şi în Anglia și-a acumulat experiența de-a lungul anilor fiind parte din companii precum Price WaterHouse Coopers și Mușat și Asociații.

O susținătoare a femeilor care vor să stea pe picioarele lor, empatică și extrem de avizată pe subiecte legate de avocatură, educație, real estate și well being în general, după cum este descrisă de către o prietenă apropiată, Alina ne-a povestit puțin despre femeia din spatele carierei de succes pe care o are în prezent.

Cum ai devenit Alina Roșca cea de azi? Povestește-ne puțin parcursul tău profesional.

Întodeauna mi-am dorit să fiu pe picioarele mele – cume se spune. Nu știam de la început ce ar însemna acest lucru știam doar că îmi doream să am libertatea de a decide să fac ceea ce cred că este bine și să am propria carieră.

Mai întâi am vrut să intru la ASE pentru că credeam că mi se potrivește dar întâmplarea a fost că de la ASE să ajung la Drept. Recunosc că nu a fost idea mea ci a surorii mele, ceea ce confirmă faptul că atunci când ești tânăr, nu îți dai seama ce ți se potrivește sau ce trebuie să faci.

Ce ți-ai fi dorit să știi la începutul carierei(din ceea ce cunoști acum)?

Mi-aș fi dorit să știu că de multe ori oamenii cu care avem de-a face nu sunt atât de siguri pe cât par și în multe cazuri este posibil că “tu” chiar dacă ești femeie, chiar dacă ești la început, chiar dacă ești din Europa de Est ai idei mult mai bune decât ceilalți.

Crezi în mentori? Dacă da, cine a fost/este mentor pentru tine?

Da, cred. Am fost norocoasă. Am avut mai mulți mentori. Nu toți au fost din avocatură sau din lumea consultaței.

Ce aveau toți în comun era faptul că fiind persoane inteligente și deschise la minte au învățat din fiecare experiență și orice lucru neplăcut l-au transformat într-un lucru bun, pe principiul “un șut în fund, un pas înainte”.

Trăind o perioadă destul de lungă în străinate și fiind educată acolo am învățat să cer sfatul celor care se pricep în domeniul pe care îl practică, sunt specialiști, și să nu încerc să fiu mai deșteaptă decât ei sau să trunchiez aplicarea lui după cum mă taie pe mine capul.

Dacă accepți că nu te pricepi la toate – și nici nu trebuie să te fii bun la toate, atunci rezultatul nu poate fi decât unul foarte bun.

Ce ai sacrificat la nivel personal și profesional de-a lungul timpului?

Am citit odată într-o carte și este foarte adevărat: Când ești mama perfectă nu ești profesional perfectă, când ești prietenă bună nu ești o femeie perfectă și viața noastră este construită din bucăți în care odată reușești să fi perfectă la ceva dar nu poți să fi în același timp perfectă la altceva. Cred că trebuie să accepți acest lucru și te bucuri de momentul în care poți să fi bună la ceea ce ești atunci.

alina rosca the woman3

Cum îți păstrezi feminitatea într-un domeniu atât de competitiv?

Mie personal îmi place să mă îmbrac frumos. Mă ajută să mă simt sigură pe ceea ce fac. Și dacă fac curățenie în casă, mă îmbrac frumos, bineînțeles în ceva comod, însă frumos și îngrijit.

Care crezi că e aportul principal pe care un lider feminin îl poate aduce într-o companie?

Femeile sunt foarte bune manager și se pricep mult mai bine la oameni pentru că au cel de-al 6-lea simț foarte bine dezvoltat.

Cred că, la ce greșesc femeile, este faptul că se ajută prea puțin sau se ajută în funcție de preferințe. Eu întodeauna am apreciat o persoană dacă este bună profesional chiar dacă poate nu era persoana cu care rezonam în sensul că mi-aș fi dorit-o ca prietenă. Când lucrezi în echipă trebuie să faci lucrurile cum trebuie nu neapărat să faci prietenii. Defapt am văzut, chiar la niște cliente, că succesul lor a fost focusat pe rezultate nu pe construirea unei prietenii.


În acest fel fiecare avea viața ei, prieteni diferiți iar parteneriatul era singurul punct comun. Așa nu s-au certat și s-au putut focusa pe succesul lor mai degrabă decât pe “de ce nu m-a invitat și duminica asta la masă?”

În ce crezi că merită să mai crezi? Tinând cont de direcția în care se îndreaptă lumea: social, economic, politic?

Cu cât aflu mai multe cu atât mi se pare că știu mai puține. Este foarte greu să îți dai seama în ce direcție mergem. Sunt oameni în care chiar am încredere că văd viitorul dar și până și ei au păreri diametral opuse.

Concluzia mea? Mai bine mă concentrez pe ce am de făcut și îmi pierd cât mai puțin timp pentru a face pariuri cu viitorul. Dacă mergi pe o bârnă la o înălțime foarte mare cheia este să nu te uiți în jos pentru că dacă te uiți riști să cazi și să pierzi totul.

Unguilty pleasures:

Dacă ai putea călători în timp ai…   Aș fi mers la o școală bilingvă

Cu ce fel de oameni te înconjori?  Oameni care nu sunt invidioși și care se pot bucura de propria viață chiar dacă nu este perfectă.

Ce muzică te face să te simți acasă? Muzica aniilor 60-70 și muzica clasică. Acestea erau discurile pe care le aveam în casă și când mică și îmi dădeau voie le ascultăm la nesfârșit.

Destinația de călătorie preferată? Îmi place muntele foarte mult. Oriunde este munte și nu sunt foarte mulți oameni.

Note to self?  Chiar dacă ai făcut greșeli sau nu ai apucat să faci tot ce îți doreai – timpul nu este pierdut atât timp cât îți dorești cu adevărat.