Magie versus realitate: s-a născut copilul. Ce schimbări apar în primul an de viață?  | #growingparents

365 zile sau 366, după noroc, de schimbări și rutine zilnice. Venirea pe lume a unui copil poate fi percepută adeseori ca o punte de trecere în viața proaspeților părinți, iar acel „ai o nouă viață” intră în scenă cu surle și trâmbițe în mintea și sufletul lor.

Dacă ar fi să vorbim despre o parte dintre schimbările care intervin în noua familie, putem să luăm în calcul schimbările fizice: somnul sau lipsa lui – o etapă concretă care vizează membrii familiei după aducerea lui bebe acasă. Mama și tata alină bebelușul uneori împreună, alteori cu schimbul, învățându-i nevoile în nopțile albe sau cu treziri la 2-3 ore/ noapte.

inside (1)

Cuvântul-cheie este răbdarea.

În privința mamei, aceasta are de trecut și de etapa legată de kilogramele care rămân după sarcină și care devin adeseori o „luptă”. Corpul ei are nevoie de timp pentru a se reface, iar mămica poate opta pentru gimnastică post-natală cu bebe alături, printr-un program de exerciții create pentru mamă și copilaș, deopotrivă. O listă de beneficii concrete găsești chiar aici.

În cazul schimbărilor emoționale și psihice, cuvântul cheie este empatia. Atât pentru membrii deja existenți ai familiei, cât si empatia îndreptată spre cei noi.

Pentru tătic, poate fi copleșitoare această etapă, poate crede adeseori că nu se ridică la nivelul așteptărilor mămicii copilului său. Pe de cealaltă parte, mama poate simți prea multă presiune asupra ei, atât din partea celor de acasă, cât și a societății cu privire la faptul că „tu ești mama, la tine se liniștește bebele, tu știi sigur cum să îl alini.” Adesea, pot interveni baby blues-ul sau depresiile post-partum. Cu sprijin din partea celor dragi și, după caz, a specialiștilor în domeniu, aceste momente de „criză” sunt depășite cu brio.

În ceea ce privește bebelușul, în primele 3 luni de viață se spune că traversează cel de-al patrulea trimestru de sarcină, chiar dacă el se află deja în brațele părinților săi. Universul pentru el sunt aceștia, cu precădere mama.

Deși uneori istovitor drumul în parenting, realitatea de zi cu zi se transformă în magie atunci când proaspeții părinți sunt pregătiți să accepte schimbarea ca pe o provocare și o aventură în trei, patru și nu ca pe o povară.

inside (4)

„De multe ori ceea ce-și imaginează viitorii părinți că înseamnă viața cu un copil și realitatea care îi „lovește”, mai ales în primele luni de după naștere sunt două lucruri destul de diferite. Somnul fragmentat, hormonii și plânsul copilului sunt doar câteva dintre lucrurile care îi iau prin surprindere pe proaspeții părinți, chit că le anticipau rațional înainte. Și cel mai mare dușman pentru părinții aflați în vâltoarea primelor luni cu bebelușul  îl reprezintă așteptările nerealiste și încercarea de a „controla” incontrolabilul. În momentul în care renunță la așteptări și reușesc să meargă în ritm cu copilul și cu noua lor viață, lucrurile încep să se schimbe înspre bine. Și curând, vor avea un ritm propriu, al lor, care să funcționeze pentru ei, căci nu există un tipar în care să ne încadrăm cu toții.”, afirmă Nora Niculescu, fondator Cuibul Berzelor și psiholog.

Bineînțeles, părinții și bebelușul au parte și de schimbări sociale evidente, iar cuvântul – cheie este adaptabilitatea. Atât a lor, cât și a prietenilor. Vor fi momente când întâlnirile cu prietenii se vor desfășura doar acasă sau se va da stingerea la orele la care bebele se pregătește de somn.

Viața cu bebe devine magie atâta vreme cât proaspeții părinți sunt pregătiți să transforme, de fapt, realitatea în clipe magice, mai exact, cu empatie, adaptabilitate și răbdare.

Family in a kitchen

Căci este un drum nou, nu-i așa? Naștere, alăptare, diversificare sau auto-diversificare, prim-ajutor, totul despre problemele medicale ale copilăriei. Pare greu. Însă părintii din ziua de astăzi au opțiuni salvatoare pentru a deveni informați. Este nevoie doar să își îndrepte atenția înspre această direcție, unde specialiștii din domeniu pun la bătaie informații concrete prin cursuri la care părinții pot participa fizic sau online.

Copilul, de la o lună la alta de viață, are parte de schimbări în dezvoltarea sa emoțională, fizică, psihică sau socială. De la gângurit la vorbit, de la trecerea de la lapte matern sau formulă de lapte la diversificare sau auto-diversificare, de la mers de-a bușilea la primii pași, această etapă pentru bebe este una de achiziții și de cunoaștere a lumii din jur.

Despre schimbările în dezvoltarea copilului în primul an de viață, cu modificările din fiecare lună de viață, te invităm să citești aicio etapă cheie în acest prim an fiind chiar diversificarea sau auto-diversificarea.

Ce este de reținut este faptul că, odată cu punerea bebelușului în brațe de către cadrele medicale, mama și tata nu se nasc părinți, nu devin peste noapte „guru” într-ale parentingului, însă este important să aibă încredere în propriile abilități, așa cum li se amintește constant și la cursurile de educație prenatală Lamaze de la Cuibul Berzelor. Proaspeții părinți au acces constant la suport în momentele cheie din viața bebelușului, atunci când simt nevoia să apeleze la specialiști, prin cursuri susținute de către medici pediatri, traineri acreditați, psihologi care țin cont de recomandările OMS.

newsletter 2

Acest articol este parte din seria #GrowingParents, inițiativă The Woman x Cuibul Berzelor, pentru părinții și viitorii părinți care au nevoie de îndrumare, documentare și suport în călătoria pe care au început-o alături de cei mici.

Cuibul Berzelor este alături de 10 ani de mai bine de 2300 familii care au optat pentru cursurile de educație prenatală Lamaze, viitorii și actualii părinți fiind așteptați cu drag, deschidere și sprijin calificat la cursurile susținute atât fizic, în Cluj-Napoca, dar și online.