Rolul sprijinului emoțional în viața unei viitoare mămici: “Un lucru despre care se discută prea puțin este însăși experiența nașterii pentru mamă” | #growingparents

Pe vremuri, era nevoie de un sat întreg pentru a crește un copil. În prezent, lucrurile stau puțin diferit: ne putem documenta și putem apela la comunități de specialiști și părinți pentru a deveni spații de informare pentru viitorii părinți.

Sarcina și nașterea anunță schimbări în viața viitoarelor mămici, schimbări ce fiecare dintre noi le percepe, le filtrează și le trăiește diferit. Pentru a vă veni în ajutor în întâmpinarea acestor schimbări fizice, emoționale și psihice, am realizat pentru voi un traseu cronologic cuprinzător al etapelor cheie ale sarcinii și perioadei postpartum, adaptat nevoilor moderne de informare și dezvoltare personală.

Despre primele trei luni de sarcină se știe că aduc schimbări îndeosebi pe plan hormonal, de la stări de oboseală mai pronunțate, la grețuri matinale. Dacă în trecut burtica țuguiată sau ovală prevestea în mod tradițional genul viitorului membru al familiei, acum viitorii părinți își îndreaptă atenția spre specialiștii care pot nu doar să indice cu exactitate genul, dar și poziția fătului (Spinning Babies).

the woman (1)

Cel de-al doilea trimestru este cunoscut mai mult prin prisma schimbărilor fiziologice, odată cu creșterea burticii și, respectiv, dezvoltarea fătului, remarcate de la o vizită medicală la alta. Totuși, nevăzute cu ochiul liber sunt și schimbările pe plan emoțional, atât în ceea ce privește tranziția identitară de la soț/soție la mamă/tată, cât și în ceea ce privește conectarea de cuplu în noua formulă de familie.

Pe perioada celor trei trimestre de sarcină alimentația viitoarei mămici este importantă, nelipsite din regim fiind acidul folic, calciul, vitamina D,  fierul, sau vitaminele prenatale. Medicii recomandă sportul (gimnastică sau yoga prenatală) și mișcarea (spre exemplu, plimbările în natură) pe perioada celor 9 luni pentru a reduce durerile de spate și a întări mușchii planșeului pelvian.

În ultimele săptămâni de sarcină vorbim deja de recomandările medicului ginecolog cu privire la tipul de naștere potrivit fiecăreia, în funcție de istoricul medical al viitoarei mămici: nașterea naturală sau prin cezariană și/sau alte intervenții medicale ce pot avea loc.

the woman (7)

Începe astfel pregătirea holistică pentru travaliu, naștere și perioada postpartum, reducerea numărului de ore de lucru (de la 8 la 6 ore) și pregătirea pentru concediul prenatal. Începând cu săptămâna 28 de sarcină, cuplurile pot opta și pentru cursurile prenatale Lamaze, cursuri importante pentru pregătirea viitorilor părinți, renumite și răspândite în toată lumea. Aceste cursuri pot fi urmate la Cuibul Berzelor, fizic, în Cluj-Napoca, și online, de părinți din toată țara și din diaspora. La finalul cursului, cuplurile primesc atestatul de puericultură pentru tați, cu 10 zile suplimentare de concediu.

Există și posibilitatea unor întâlniri private cu un psiholog, sub forma unor consilieri antenatale de cuplu, mai ales dacă vorbim de situații mai delicate din punct de vedere emoțional. Poate doriți să vorbiți cu un specialist despre motivațiile voastre personale de a avea copil, despre tranziția către rolurile practice pe care le veți dobândi în noua familie, și chiar despre nașterea în sine ca act fizic, medical, psihologic și emoțional.  Este recomandat să apelați la acest tip de consiliere pentru a vă înțelege mai bine stările, emoțiile și a vă planifica mai conștient parcursul și deciziile cheie pentru naștere și după naștere, atât în ceea ce privește creșterea copilului, cât și viața de cuplu.

the woman (4)

“În toată această perioadă a sarcinii, rolul viitorului tătic este extrem de important pe toate planurile pentru viitoarea mămică. Pregătirea pentru rolul de părinte vine, astfel, cu un amalgam de trăiri unice, însă un ajutor profesionist și specializat va face întotdeauna diferența în aventura plină de dragoste ce urmează celor 9 luni de așteptare.”

La naștere, mămicile pot beneficia de sprijinul calificat al unei doula, așa cum a făcut-o ducesa Meghan Markle, actrița Nicole Kidman, comedianta Amy Schumer și multe alte celebrități, iar recomandarea vine chiar de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Iar dacă lucrurile devin prea grele după naștere, suportul poate fi oferit de Doula Postpartum.

the woman (8)

Și un lucru despre care se discută prea puțin este însăși experiența nașterii pentru mamă.  De cele mai multe ori, nașterile nu decurg conform planului și pot lăsa urme vizibile și răni, uneori chiar traume. După naștere, în țările occidentale se recomandă o ședință de Birth Story Listening , în care mămicile pot discuta cu un specialist acreditat despre povestea nașterii lor ca mamă. Înțelegându-și propriile emoții, stări și provocări printr-un parcurs psihologic fondat pe arta storytelling-ului ca metodă de vindecare, acestea pot depăși momentul mai sănătoase, mai împlinite și mai conștiente.

Scris cu drag pentru părinți educați de iubire,

Cuibul Berzelor 

cuibul berzelor

Acest articol este parte din seria #GrowingParents, inițiativă The Woman x Cuibul Berzelor, pentru părinți și viitori părinți care au nevoie de îndrumare, documentare și suport în călătoria pe care au început-o alături cei mici.

Cuibul Berzelor este alături de 10 ani de mai bine de 2300 familii care au optat pentru cursurile de educație prenatală Lamaze, viitorii și actualii părinți fiind așteptați cu drag, deschidere și sprijin calificat la cursurile susținute atât fizic, în Cluj-Napoca, dar și online.

Credit photo : Emm&Clau Fagadar