Gestionează alături de soțul ei, Sergiu, o afacere de peste 6 milioane de euro, cu un profit în creștere cu 11% față de 2017. Mariana Constantinescu – Brădescu vorbește cu pasiune despre experiența pe care a dobândit-o în familie, care a îndrumat-o de foarte tânără să-și dezvolte spiritul antreprenorial, să-și croiască propriul destin.
La doar 33 de ani, conduce cel mai mare magazin online de produse de construcții și amenajări din piatră naturală din România. Am discutat cu ea despre drumul ei în lumea afacerilor, cum a pornit, care sunt planurile ei de viitor, dar și despre femeia care se vede dincolo de rolul de antreprenor.
Dacă ți-ai întâlni modelul tău din mediul antreprenorial, cum te-ai prezenta în câteva fraze scurte? Și cine este acest model?
Nu am avut niciodată un model, un idol pe care să îl urmez. Mi-a plăcut să mă adaptez după nevoile mele din acea perioadă de dezvoltare; în ani diferiți, perioade diferite, am avut nevoie de alți lideri pe care să îi urmăresc, de la care să mă inspir și am ajuns să am un portofoliu destul de mare de oameni care mă inspire, de la care învăț și cu ajutorul cărora sunt persoana de astăzi.
Sunt rezultatul a ceea ce am învățat pe parcursul vieții și cred că este rolul nostru să învățăm în fiecare moment, să absorbim cât mai multă informație și să ne schimbăm, să evoluăm și să ne adaptăm.
Știm că în cazul tău, rolul familiei a fost unul foarte important, încă din timpul liceului. Cum te-au ajutat sfaturile familiei?
Pentru mine, influența familiei și a mediului apropiat este foarte importantă și cred că ne înconjurăm cu oameni care sunt asemănători nouă, oameni care gândesc la fel, oameni cu care rezonăm. Le mulțumesc părinților mei pentru educația primită și cred cu tărie că ceea ce sunt astăzi este rezultatul celor șapte ani de acasă, pentru că acolo se pun bazele noastre cu adevărat și de acolo ne formăm deprinderi ce ne sunt utile pe parcursul vieții.
Te gândeai că ai putea ajunge antreprenor sau aveai alte planuri? Ce te-a motivat în tot acest timp?
Cumva cred că de mică am știut că voi merge pe drumul antreprenoriatului, chiar dacă atunci nu știam ce înseamnă cuvântul. Am fost cea care a organizat permanent acțiuni în școală, făceam colecte de bani pentru diverse scopuri, eram prezentă la toate activitățile școlii, ceea ce cumva se traduce prin leadership în zilele noastre și m-a adus la rezultatul de astăzi, și anume antreprenor în România. Este un rol pe care l-am învățat din mers, un rol pe care încă îl învăț și la care lucrez zi de zi să fiu mai bună, să cresc echipe frumoase și să particip la dezvoltarea profesională a oamenilor din jurul meu.
Când ți-a venit ideea să demarezi business-ul cu piatră naturală și până unde vezi că poate ajunge?
Business-ul cu piatră naturală este rezultatul muncii de echipă dintre mine și soțul meu. Este un proiect la care am muncit împreună încă din prima secundă și pe care l-am dezvoltat odată cu creșterea și maturizarea noastră. Ne dorim să îl ducem foarte sus, la nivel internațional, deoarece are potențial și credem că un business crește atâta timp cât managerii din spatele lui cresc.
Știm că ai devenit și mamă între timp. Cum îți schimbă un astfel de eveniment viața? Cum te împarți între business și familie?
Da, avem o fetiță de 4 luni și ne bucurăm de fiecare moment petrecut cu ea. Sunt o mamă „modernă”, drept urmare am revenit la birou la o săptămână după ce a venit pe lume fetița noastră, însă nu regret acest lucru, pentru că în cazul meu este foarte important să am un echilibru foarte bun între viața profesională și cea personală. Drept urmare, prefer să petrec câteva ore dimineața și câteva ore seara cu ea, dar să fie calitative și să ne bucurăm de ele, iar ea să crească având în față un model de părinți care își doresc zi de zi să evolueze, să cunoască oameni noi, să învețe.
A fost deja și într-o primă călătorie de business cu noi și cred eu că i-a plăcut, așadar, până în acest moment, cred că îmbinăm frumos business-ul și familia.
Cum e femeia Mariana, atunci când nu se ocupă de business – cum se relaxează, ce hobby-uri are?
De când am și un al doilea job, pe cel de mămică, timpul meu s-a comprimat destul de mult, pentru că timpul rămas liber nu este unul atât de ofertant. Totuși, sunt o împătimită a călătoriilor și a degustării de mâncăruri, așadar am o listă completă cu restaurantele în care am fost sau la care vreau să ajung, le dau note, revizuiesc notele când este cazul etc. De asemenea, merg la sală, pentru că sportul cu siguranță ajută la relaxare mintală. Cel puțin de trei ori pe săptămână, la ora 6.00 dimineața, sunt acolo cu instructor și targetul săptămânal este să am cinci zile de mișcare pe săptămână. O altă activitate ce mă relaxează este cititul sau ascultatul de podcast-uri, activitate pe care o practic în timpul ce îmi mai rămâne liber, dar care știu că mă ajută să cresc și să îmi dezvolt orizonturile.
Ai plăceri (ne)vinovate pe care ți le satisfaci indiferent de context?
Da, ținând cont că sunt o fană declarată a mâncării, degust orice și oricând, cu promisiunea că recuperez la sală.
Ce sfaturi ai pentru tinerele care vor să se orienteze spre antreprenoriat? Care ar fi cele mai importante lucruri de care ar trebui să țină cont?
Orice decizi să faci, important este să o faci cu pasiune, să depui toate eforturile necesare pentru a atinge acel scop final. Un business, antreprenoriatul, nu este despre a face bani, ci despre a atinge culmi, despre a crește echipe, despre a forma oameni și despre a fi mai bun în fiecare zi.
A fi antreprenor înseamnă să îmbini viața profesională cu viața personală și este important să știi acest lucru când pornești la acest drum. A fi antreprenor înseamnă să aloci timp acelui proiect să crească, să sacrifici timp/ore din viața ta personală. Însă și recompensele sunt extraordinare, luând în considerare ce primești înapoi.