MATER, prima bibliotecă de materiale din România și Europa de Sud-Est

Jumătatea lunii octombrie a fost marcată, la București, de evenimentul de inaugurare a proiectului MATER, prima bibliotecă de materiale din România. MATER este o bibliotecă, însă nu una obișnuită, ci o colecție extinsă și constant reînnoită de mostre de materiale.

Această bibliotecă este dedicată profesioniștilor și nu numai: arhitecților, designerilor de interior, designerilor de produs, vestimentari și de bijuterii, ilustratori, artiștilor plastici, dar și anumitor organizații, care dezvoltă produse și materiale noi.

MATER1

În luna mai a acestui an Echipa MATER a lansat o campanie de crowdfunding, cu scopul de a strânge suma de 15.000 de euro, prin donații, din partea publicului, în schimbul cărora, oamenii vor fi recompensați cu abonamente, obiecte de design, având posibilitatea de a deveni co-fondatori ai proiectului. Inițiativa a avut succes, biblioteca MATER deschizându-se publicului 5 luni mai târziu.

 „Mater este o funcțiune de care avem nevoie pentru a dezvolta cultura materialelor în rândul profesioniștilor, dar și amatorilor. Experiența de a atinge și de a compara diferite materiale este esențială în procesul creativ.” declara Florin Cobuz, co-fondator MATER.

MATER deține 3.000 de mostre de materiale și un spațiu de 1.000 mp, care cuprinde biblioteca și o sală multifuncțională, cu o capacitate de 120 de persoane, fiind un spatiu de inspirație pentru cei care pun bazele proiectelor creative, un spatiu de co-working, un loc de întâlniri cu partenerii și clientii, dar și un loc în care profesioniștii din domeniu vor putea lucra, consulta, compara materialele.

SONY DSC

Proiectul susține dezvoltarea culturii materialelor, atât în rândul profesioniștilor, dar și amatorilor, educația despre tipurile de materiale, selecția celor mai potrivite materiale pentru proiectele proprii și cercetarea de noi materiale și domenii de utilizare. Abonamentul pe un an pune la dispoziție abonaților accesul la bibliotecă, la mesele de lucru, dar și acces la baza de date online.

MATER este nu doar prima bibliotecă de acest fel din România, ci și din Europa de Sud-Est. Astfel de spații există și și-au dovedit rolul și utilitatea în orașe mari ale lumii, precum New York, Milano sau Seoul.

By Diana Arieșan – editor contribuitor The Woman

Processed with MOLDIV

Diana, profesor pentru învățământul preșcolar, cu o experiență de 12 ani în domeniu, este autorul cărții „ Abis în dealul sihastru”, lansată în anul 2013 (Editura Grinta, Cluj-Napoca). În anul 2015 a devenit membru al Cenaclului UBB, proiect realizat în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj. Absolventă a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației și a Școlii Populare de Arte „ Tudor Jarda”, din Cluj-Napoca, secția retorică, Diana are preocupări pentru artă, sub toate formele sale. În perioada 2012-2014 a fost membru al trupei de teatru „ Pavlov 25”, iar în prezent își consolidează abilitățile de retor în cadrul diferitelor evenimente culturale.

Surse foto: designist.ro, romaniapozitiva.ro, igloo.ro. Surse articol: wall-street.ro, materlibrary.ro