Mihaela Tutunaru, coordonator program ASAP România: „Viitorul ține de noi și de generațiile care vin în urma noastră. E important să gândim în perspectivă, să conștientizăm că toate acțiunile noastre au repercusiuni”

Programul ASAP reușește, în fiecare ediție, să aducă sustenabilitatea mai aproape de elevi, transformând reciclarea într-un subiect captivant și relevant pentru generațiile viitoare. Concursul BANDA ASAP, ajuns anul acesta la cea de-a cincea ediție, invită elevii să își imagineze – prin benzi desenate – eroi care salvează planeta de plastic. Creativitatea lor impresionează constant, iar impactul acestei inițiative se vede nu doar în lucrările înscrise, ci și în modul în care tinerii se raportează la acest program. Ediția 2025 se desfășoară în județele Cluj și Olt, iar elevii sunt invitați să se înscrie în competiție până pe 11 aprilie, alături de profesorii lor coordonatori.

Despre cum a evoluat concursul, despre bucuria elevilor de a se implica, dar și despre provocările și speranțele din spatele programului ASAP, ne-a povestit Mihaela Tutunaru, coordonatorul acestui proiect și parte din echipa care face posibil acest proiect cu impact real în școlile din România.

 

Mihaela, programul ASAP a ajuns deja la cea de-a cincea ediție a concursului BANDA ASAP. Ce înseamnă pentru tine această continuitate și cum ai descrie evoluția elevilor participanți de-a lungul edițiilor?

 

BANDA ASAP e poate unul dintre cele mai dragi proiecte din programul ASAP, pentru că îi provoacă pe elevi în multe moduri – de la a-și pune creativitatea la încercare, imaginația și talentul la desen, până la a se gândi real la soluții care pot ajuta mediul – fiind un concurs pe tema reciclării, prin intermediul benzilor desenate. Pot spune că e genul de concurs prin care am reușit să aducem mai aproape de copii și adolescenți atât informațiile cu privire la comportamentul responsabil, cât și distracția, jocul și joaca, poate și un soi de competiție care se dezvoltă între ei și colegii lor – să reușească să aducă fiecare idei cât mai ingenioase despre salvatorii planetei. 

Elevii ne surprind de fiecare dată cu benzi desenate super creative și interesante și, așa cum mereu ne spun jurații concursului BANDA ASAP, de la ediție la ediție lucrările sunt tot mai bune, iar munca lor e una cu adevărat dificilă – să aleagă cele mai bune desene dintre cele înscrise. Dar asta ne bucură, pentru că ne demonstrează că există interes, există dorință și chiar bucurie când tu, ca elev de gimnaziu și de liceu, știi că poți și câștiga ca premiu o bicicletă. 

 

De ce ați ales județele Cluj și Olt pentru ediția din acest an? Există un criteriu anume sau încercați să acoperiți treptat toate zonele țării?

 

Exact cum ai spus, ne dorim să ajungem cu acest concurs la cât mai mulți elevi din întreaga țară. La fiecare ediție alegem câte 2 județe unde să ajungem cu concursul. Am fost până acum cu BANDA ASAP în Brașov, Iași, Sibiu, Constanța, Neamț, Timiș, Prahova, Ilfov și în București. Și da, acum dedicăm ediția a cincea elevilor din județele Cluj și Olt. Încă mai au timp să se înscrie până pe 11 aprilie, așa că e un apel deschis către elevii de gimnaziu și de liceu din aceste două județe. Înscrierile se fac prin intermediul profesorilor, așa că îi îndemn pe elevi să îi tragă de mânecă și să citească informațiile din link-ul următor unde au toți pașii necesari. E un proces foarte simplu, au un șablon de benzi desenate și toate detaliile aici – https://asap-romania.ro/bandaasap/

 

Tema de anul acesta este una cu un puternic mesaj ecologic și creativ: un erou care salvează planeta de plastic. Ce impact sperați să aibă această temă asupra modului în care tinerii percep problema poluării cu plastic?

 

Aceasta e tema tuturor edițiilor de până acum a concursului BANDA ASAP, tocmai pentru a sublinia importanța alegerilor noastre de zi cu zi, a impactului pe care noi îl avem minut de minut asupra planetei, prin acțiunile noastre. – Colectezi separat? Și acasă, și la școală? – Unde arunci gunoiul când ești pe stradă, în mers? – Dacă ai grădină, acasă, unde arunci ramurile uscate? – Dacă ești pe plajă și mănânci semințe, ce faci cu cojile apoi? – Sunt mici gesturi care ajută enorm mediul înconjurător, dacă alegem corect și sustenabil. Iar viitorul ține de noi și de generațiile care vin în urma noastră, și e important să gândim în perspectivă, să conștientizăm că toate acțiunile noastre au repercusiuni. 

Tema concursului ridică un semnal de alarmă totodată, că, dacă nu avem grijă de planetă, lucrurile se pot înrăutăți. Eu însă vreau să cred că putem schimba ceva sau că putem încetini sau stopa poluarea planetei prin acțiuni ca acestea, când venim aproape de copii și ei înțeleg de ce e nevoie să luăm măsuri, să fim responsabili, să fim informați. Numai așa putem salva planeta. Și chiar noi putem fi eroii salvatori ai ei 🙂

 

Ai avut ocazia să vezi unele dintre lucrările înscrise în anii trecuți. Ce te impresionează cel mai mult la felul în care elevii își imaginează eroii reciclării?

 

Eu nu sunt un expert în benzi desenate, așa că pot spune din perspectiva unui simplu privitor al acestor lucrări și a mesajelor transmise de elevi. Imaginația copiilor e fără limite! Știi, când ne-am gândit la conceptul acestui concurs, evident că am pus și noi pe foaie idei despre eroii salvatori ai planetei. Însă niciodată nu ne-am gândit la atâtea variante câte au găsit elevii. 

Am avut până acum mii de lucrări înscrise, în edițiile anterioare, iar eroii descriși de ei au fost nenumărați și surprinzători – de la bunici salvatori, la diverse animale sau plante, la personaje îndrăgite din desene animate, până la roboți și obiecte trăsnite. Mi-a plăcut că nu doar și-au imaginat eroul salvator, ci au găsit și soluții pentru a salva planeta de plastic. Unele, da, sunt doar un produs al imaginației, însă cele mai multe pot fi puse în practică. Am remarcat pe lângă asta și talentul multora dintre ei de a creiona benzi desenate, drept urmare aproape 200 au fost expuse anul trecut la Amzei Creative Corner și așa, elevii au avut momentul lor de glorie, văzându-și lucrările ca fiind parte dintr-o expoziție colectivă.

 

Cât de importantă este, din punctul tău de vedere, recunoașterea efortului celor implicați în educația ecologică?

 

Văd esențială această recunoaștere, pentru că așa îi impulsionăm să continue cu genul acesta de activități și ei, la rândul lor, pot fi un model pentru cei din jurul lor – familie, prieteni, colegi. Mai mult, și alții pot urma exemplul, fie că îi văd pe ei sau aud despre acțiunile de acest tip. Astfel, comunitățile se educă, se responsabilizează și se implică. E necesar să fim uniți în genul acesta de activități dacă ne dorim să vedem impactul real și schimbarea. Planeta are nevoie, mai mult ca oricând, ca noi să ne mobilizăm. 

Și uite ce frumos s-a legat întrebarea asta de ce spusesem anterior – modul nostru de a recunoaște talentul elevilor și de a aprecia ideile lor și supereroii imaginați de ei a fost prin organizarea acestei expoziții de benzi desenate, cu cele mai bune peste 180 de lucrări ale elevilor din primele trei ediții de BANDA ASAP. Și va mai urma o expoziție, în a doua jumătate a acestui an, ale cărei detalii le vom anunța la momentul potrivit.

 

Ați lansat recent și noua versiune a Kit-ului pentru Săptămâna Verde. Ce elemente noi aduce această ediție și cum a fost primit de profesori și elevi?

 

În 2023 am lansat primul kit ASAP pentru Săptămâna Verde, pe care l-am actualizat și completat în 2024. Acum însă, pentru că feedback-ul de la profesori și elevi a fost unul foarte bun și ne-au tot întrebat când mai venim cu noutăți, am decis să pregătim un nou kit. Acesta e tot unul digital, atât teoretic, cât și practic, cu informații și activități pe tema reciclării. Elevii sigur că au fost captați de jocurile propuse, mai ales că și prin intermediul lor pot afla multe informații foarte utile despre mediul înconjurător, așa că am creat patru asemenea jocuri nou-nouțe. Acestea sunt: ASAP fake news, un instrument care îi ajută pe elevi să obțină informații corecte în ce privește responsabilitatea față de mediu, ASAP Roleplaying, o provocare prin care elevii trebuie să se gândească la contribuția lor în comunitate, în funcție de rolul ales, ASAP words, sub forma unui puzzle de cuvinte, sau ASAP Connections, prin care elevii își pot testa abilitățile de lucru în echipă, rapiditatea, dar și cunoștințele despre schimbările climatice. 

Kit-ul poate fi descărcat gratuit, de pe site-ul oficial al ASAP România, din pagina dedicată – https://asap-romania.ro/saptamana-verde/.

 

Jocurile din Kit – de la fake news până la roleplaying – transformă învățarea despre mediu într-o experiență ludică. De ce crezi că e atât de important să abordăm sustenabilitatea într-un mod interactiv și jucăuș?

 

Pe copii trebuie să-i surprinzi, trebuie să știi să le captezi atenția. Nu le poți da doar informație, pentru că interesul lor nu va fi la fel de mare ca atunci când le oferi acea informație sub o altă formă, interesantă pentru ei. Iar forma ludică e poate cea mai bună prin care ei pot învăța sau acumula cunoștințe – pentru că se joacă, deci au componenta aceasta distractivă, îmbinată cu cea informațională. Apelăm la învățarea prin joc încă din 2019, de când am inițiat programul ASAP, și nu am dat greș. O vedem din feedback-ul elevilor, dar și al profesorilor, din receptivitatea și interesul lor de a participa la activitățile pe care le propunem și din întrebarea care nu se poate să nu o auzim la fiecare acțiune: Când mai faceți evenimente? Vrem să mai participăm!

Știm că astăzi există multe lucruri care le distrag atenția, pe primul loc e tot ce ține de tehnologie, așa că provocarea e mare să putem să îi cooptăm în ceea ce facem și să le placă. Pentru că vrem să fie curioși, vrem să îi simțim cu adevărat interesați de mediu. Și să știi că sunt! Și chiar generațiile de acum cunosc multe informații despre poluare, despre impactul plasticului asupra planetei, tinerii sunt conștienți de ce se întâmplă în lume, cu oceanele, cu animalele, cu schimbările climatice. 

 

ASAP este activ în peste 1.700 de școli și ajunge la sute de mii de elevi. Care sunt cele mai mari provocări în derularea acestui program la nivel național și cum le depășiți?

 

Poate una dintre cele mai mari provocări e să găsim partenerii potriviți pe plan regional și local care să înțeleagă ce facem și de ce facem, și să navigheze împreună cu noi inclusiv prin tot ce ține de birocrație. Procesul nu e simplu, dar de îndată ce ai oamenii cu care să poți dezvolta lucruri, atunci deja e mai simplu. Până să ajungi la elevi, e de muncă împreună cu partenerii – noi suntem un liant între administrațiile locale și școli.

Vrem, în primul rând, ca instituțiile de învățământ să aibă un sistem de colectare bine pus la punct – coșuri separate pentru a sorta plasticul, hârtia, sticla – de aici începe schimbarea. Procesul e mai complicat atunci când ai de-a face cu orașe mai mici – unde poate oamenii nu sunt familiarizați cu ideea aceasta de reciclare și colectare separată – nu realizează cu adevărat cât de mult contează fiecare mic gest al nostru pentru mediu ori nu privesc din perspectivă așa cum se întâmplă poate mai mult în orașele mari sau în capitală – unde oamenii sunt în mijlocul problemelor, al evenimentelor, există dezbateri și analize mereu pe acest subiect. 

Apoi, da, e o provocare să găsim mereu activități interesante prin care să transmitem informațiile – pentru că unele pot fi greoaie sau dificil de explicat elevilor. Și de asta apelăm la ludic – e o soluție salvatoare și câștigătoare. 

 

Dacă ar fi să îți imaginezi România în 2040 – anul temei de la BANDA ASAP – cum speri să arate atunci comportamentul nostru față de plastic și reciclare?

 

E întrebarea pe care o adresăm și noi la final de concurs BANDA ASAP elevilor câștigători și profesorilor lor îndrumători, și mereu mi-a plăcut să citesc răspunsurile. Să știi că mulți dintre ei, ca și mine, sunt optimiști cu privire la România anului 2040. Vreau să cred că tehnologia și accesul la informație ne vor ajuta să ajutăm și noi la rândul nostru planeta, să venim cu idei inovatoare, să acționăm responsabil, să ne unim pentru binele Terrei. 

Simt că și genul acesta de acțiuni de mediu care se organizează constant fac un mare bine – ne țin în gardă, ne țin ancorați în realitate, în nevoia de a proteja mediul, de a participa la ecologizări, de a menține planeta verde. Și am speranță că generațiile care vin din urmă chiar pot produce o schimbare – sunt conectate la tot ce se întâmplă, sunt asumate, au mult entuziasm și dau dovadă de proactivitate. 

 

Proiectul ASAP are deja rezultate vizibile: mii de școli implicate, sute de mii de elevi informați. Ce schimbări concrete ați observat în comunitățile în care programul e activ de mai mult timp?

 

Așa cum spuneam mai sus, ne bucură de fiecare dată raportările din partea școlilor parte din program. Pentru că acolo sunt cifrele, acolo e dovada clară că s-a produs o schimbare. Iar schimbarea a venit, în primul rând, prin implementarea acestui sistem de colectare separată în școli și existența coșurilor de gunoi pentru fracții. Așa au învățat și elevii ce au de făcut, au dus exemplul mai departe acasă, și e minunat! 

Discutăm constant cu profesorii din întreaga țară și ne spun că datorită nouă au început și ei să organizeze local acțiuni de mediu, că participă la concursuri, organizează dezbateri pe teme de mediu la clasă, copiii sunt foarte interesați de subiect și mereu întreabă de evenimentele ASAP – să nu cumva să rateze vreo acțiune. Așadar, vedem constant că se schimbă ceva, fie concret – în școli, fie în comportamentul elevilor, din feedback-ul pe care îl primim de la partenerii noștri din întreaga țară. 

Se duce inclusiv vestea despre ASAP către alte orașe, prin partenerii locali, și vin cereri de la diverse școli de a se alătura programului, ceea ce din nou, e o confirmare că există dorință de schimbare și că subiectul e de interes pentru comunități și elevi deopotrivă. 

 

Dincolo de cifre, care sunt momentele care te-au emoționat sau ți-au confirmat că ASAP face cu adevărat o diferență?

 

Mă emoționez când avem acțiuni, workshopuri, evenimente prin țară, ne întâlnim cu copiii și ne surprind cu feedback-urile lor atât de sincere. De la acel simplu „Mulțumesc”, până la cuvinte precum „E super ce faceți!”, „Ce cool e jocul ăsta!”, „Nu mă gândeam că pot învăța azi atâtea despre reciclare”, toate mă emoționează. Dar vezi oricum și bucuria lor pe chip când se joacă, când se implică în activități, și asta e de neegalat. Așa știi că faci bine ce faci și ai satisfacție. Uneori suntem și noi, ca echipă, atât de prinși în munca de zi cu zi, în activitățile de la birou, încât toate aceste momente, atunci când există, vin ca o gură de aer proaspăt și ne reconfirmă de ce facem tot ceea ce facem, ne dau un imbold să continuăm și asta ne bucură enorm! 

 

Redactor: