Mindset-ul constă în felul în care ne educăm copiii, ca părinți sau profesori

V-ați întrebat vreodată dacă modul în care gândiți vă împiedică (poate) să vă atingeți potențialul? Ce ați răspunde la întrebarea:

„Credeți că inteligența, abilitățile, talentele, credințele voastre pot fi schimbate/dezvoltate în timp? DA sau NU?”

Conform clasificării făcute de Carol S. Dweck (profesoară de psihologie la Universitatea Stanford) în cartea „Mindset”, persoanele care ar răspunde cu „DA” au o mentalitate flexibilă, iar cele care ar răspunde cu „NU” au o mentalitate rigidă.

The Woman Magazine_Mindset

Mentalitatea flexibilă vs. mentalitatea rigidă

O diferență majoră între cele două tipuri de mentalități se referă la modul în care este privit potențialul. Dacă susținătorii rigidității în gândire cred că potențialul unei persoane poate fi măsurat în mod simplu, într-un anumit moment, persoanele cu mentalitate flexibilă știu și cred că potențialul lor va crește, prin efort și strădanie continuă, în decursul timpului.

Pentru cei cu mentalitate rigidă, strădania este necesară doar celor care au anumite deficiențe, lipsur. Oamenii cu mentalitate flexibilă nu caută perfecțiunea imediată, ci sunt adepții procesului de perfecționare care se realizează gradual, în timp. Persoanelor cu mentalitate rigidă le plac lucrurile sigure, pe care le pot controla, pentru ele eșecul este traumatizant.

The Woman Magazine_Mindset2

Vestea bună este că, dacă se dorește, se poate trece de la tipul rigid de a gândi la mentalitatea de tip flexibil, dar nu peste noapte și nu fără a exersa cu sârguință.

Cum ne influențează mentalitatea?

Cartea lui Dweck (care s-a documentat considerabil pentru a o scrie, consultându-și inclusiv studenții) este extraordinară și prin felul în care explică, prin exemple, modul în care mentalitatea flexibilă și/sau rigidă ne poate influența toate aspectele vieții, de la business la dragoste.

În plus, este esențial modul în care ne educăm copiii, ca părinți și/sau profesori. Profesorii cu mentalitate flexibilă cred în dezvoltarea intelectului și a talentelor, fiind fascinați de procesul de învățare.

The Woman Magazine - articol - Camelia sucu, Despre mindset 3

Profesorii cu mentalitate rigidă creează o atmosferă de învățare bazată pe judecată. Aceștia analizează rezultatele inițiale ale elevilor și acordă calificativele „deștept” sau „prost”, renunțând la cei considerați „proști”. După cum bine spunea o prietenă, cartea „Mindset” a lui Carol S. Dweck ar trebui să fie inclusă în programa școlară.

Cum ar arăta oare lumea, în care majoritatea dintre noi ar avea mentalitate flexibilă sau ar începe să facă pașii necesari către un astfel de mod de gândire?

By Gabriela Blaga

g

Gabriela este project manager creativ, cu experiență în change management, process improvements, business development și community management. Spune despre ea că îi place să iasă în afara zonei de confort. Are calități de excelent comunicator și mediator, cu o mare capacitate de a analiză a contextului organizațional, capabilă să coordoneze proiecte complexe la nivel regional și global, cu implementări de proiecte în Europa, Asia și America de Sud. Combină, cu succes coordonarea de proiecte cu activități de training, generând și menținând relații de business pe termen lung.

Din februarie 2017,  este antreprenor social, fondatoarea Asociației S.O.S. Endometrioza, care are ca obiectiv major creșterea nivelului de conștientizare asupra acestei afecțiuni feminine în România. Îi place să scrie și să împărtășească din propriile experiențe.

Surse foto: pexels.com, unsplash.com