Mona Nicolici: „Cred că suntem ceea ce gândim”

Mona Nicolici și-a început cariera în televiziune unde a activat timp de 12 ani. A plecat într-un mediu nou în 2006 în cadrul OMV Petrom, iar provocările au continuat de-a lungul timpului.

În interviul acordat Conferinței de Leadership Feminin The Woman, Mona Nicolici ne vorbește despre mentorii ei avuți de-a lungul vieții, implicarea în comunitate și provocările întâmpinate.

Mona Nicolici va urca pe scena The Woman în 21 martie în cadrul Conferinței de Leadership Feminin The Woman.

După 20 de ani de televiziune, ce v-a determinat să faceți o schimbare atât de drastică de carieră?

Încă de când am intrat în televiziune, mi-am dorit să trec dincolo de ecran, cum se spune, să intru nu doar în casele românilor, dar și în inima lor. Să dau mai departe ceva din ce știam și eram eu atunci. De aceea, mi-am investit toată energia și priceperea și am reușit să fac alături de o echipă de profesioniști cel mai urmărit jurnal de știri din România.

Însă, la un moment dat am simțit că nu mai pot transmite emoția pe care mi-o doream, că televiziunea și eu o luăm în direcții diferite. Atunci am luat o decizie grea, să părăsesc prima mea iubire, să plec dintr-un mediu foarte dinamic către o corporație. După 10 ani de la acea decizie, aș putea spune că eu nu m-am schimbat, doar am schimbat perspectiva. Am ajuns la OMV Petrom, unde urma să îmi dedic din energie și cunoaștere oamenilor și a comunităților.

Sustenabilitatea este un subiect nu foarte cunoscut în România. Care sunt proiectele în care v-ați implicat în cadrul OMV Petrom și care au atras atenția asupra importanței ei?

Sustenabilitatea este cunoscută acum şi în România, dar nu cât ar trebui. Se fac eforturi de mulți ani și s-au facut progrese în acest sens. Pentru noi este un factor important pentru a pune în aplicare strategia de business. Ne dorim să creăm valoare pe termen lung pentru companie, dar și pentru partenerii noștri, respectând mediul, susținând comunitățile în care ne desfășurăm activitatea și încercând să sprijinim atingerea Obiectivelor Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Durabilă.

Prin Țara lui Andrei – cea mai mare platformă de responsabilitate socială din România – am dezvoltat o serie de proiecte ce sprijină comunităţile, iar aici aş vrea să menţionez România Meseriaşă. Este programul nostru naţional de susținere a învățământului profesional, prin care ne propunem să aducem în atenția societății importanța meseriilor în dezvoltarea unei țări și soluțiile pentru educația viitorilor meseriași.

Tabăra Meseriaşă din Țara lui Andrei, Idei din Țara lui Andrei, Fabricat în Țara lui Andrei sunt alte exemple concrete ale asumării sustenabilităţii sociale în strategia noastră. Prin aceste proiecte, am susținut crearea a 20 de afaceri sociale, am finanţat peste 200 de proiecte care au răspuns nevoilor comunităţilor, am demonstrat că #sepoate ca 750 de elevi de la şcolile profesionale să ajungă să fie mai bine pregătiţi pentru piaţa muncii.

Pentru mediu, proiectele pe care le dezvoltăm ţin de natura businessului nostru şi a impactului pe care îl generăm. Astfel, vorbim aici de proiecte concrete şi aplicarea de noi tehnologii  pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, reducerea şi eficientizarea consumului de apă extrasă, pentru eficienţa energetică de la Rafinăria Petrobrazi.

În ceea ce priveşte dimensiunea economică a sustenabilităţii, în ultimii 10 ani am investit peste 49 milioane de euro în proiecte de dezvoltare a comunităţilor şi numai în 2017 am contribuit cu peste 2 miliarde de euro la bugetul de stat.

2

Care sunt provocările pe care le-ați întâmpinat de-a lungul carierei și cum le-ați depășit?

Provocări au fost multe, atât în televiziune și în mediul de afaceri, cât și pe plan personal.

În televiziune, de pildă, am intrat doar la a treia încercare. Am vrut să renunț după primul an. Am alungat gândurile care mă făceau să mă îndoiesc de mine cu ajutorul celor din jurul meu. Când am decis că voi face CSR pentru una dintre cele mai mari companii de petrol şi gaze din România, am avut un mare zid de nu se poate. Am întâmpinat greutăți de toate felurile, de la a convinge colegii că merită să investești şi să te implici în schimbare, până la a obține sprijinul autorităților, care de cele mai multe ori sunt reticente, chiar dacă tu ai intenții bune pentru comunitate.

Ce au în comun toate provocările mele, toate momentele mele de nu se poate? Faptul că în toate nu am luat niciun moment în calcul opțiunea de a renunța. De fiecare dată cu răbdare, am abordat problema dintr-o altă perspectivă și am reușit să găsesc o soluție.

Aveți un mentor care vă inspiră?

Am avut modele profesionale în televiziune, unul dintre ele a fost Florin Brătescu, pe care lumea nu știu dacă și-l mai amintește, dar a fost primul mare jurnalist de televiziune din România. Iar eu am avut oportunitatea să-l întâlnesc în cariera mea.

De asemenea, Val Negru este cel care m-a încurajat să-mi urmez calea în știrile de televiziune atunci când am avut momentul de ezitare după primul an. O apreciez foarte mult pe Mariana Gheorghe, CEO OMV Petrom, care a avut încredere în mine, mi-a dat mână liberă să-mi desfășor viziunea, iar la final și-a propus și a reușit să facă din mine și un adevărat manager.

3

Într-o zi obișnuită care sunt lucrurile mărunte ce vă fac fericită?

Lucrurile care mă fac fericită în fiecare zi nu sunt deloc mărunte. Le consider cele mai importante lucruri pe care le fac și mă refer aici la timpul petrecut cu familia mea. Oricât de obosită aș fi și oricât de puțin timp am de petrecut cu copiii mei, Vlad și Maria, acestea sunt pentru mine momentele cele mai importante ale zilei.

Îmi place să discut cu ei, am doi copii foarte interesați de felul în care decurge lumea și eu încerc să le răspund valorificând experiența mea. Îi susțin în tot ce fac și mă fac mândră în fiecare zi. Poate unii văd aceste lucruri ca pe lucruri mărunte, dar eu cred că acestea contează cu adevărat în viață.

Dacă ați putea să vă caracterizați, în doar 3 cuvinte, care ar fi acelea?

Unii spun despre mine ca sunt o femeie dură, hotărâtă și puternică. Alții, că sunt feminină, protectoare și caldă. Eu cred că suntem ceea ce gândim.

 Surse foto: OMV Petrom