Monica Eugeniu și resursele HR-ului

Monica Eugeniu respiră Resurse Umane. Cu o carieră în spate de mai bine de 20 de ani, cunoaște acest domeniu foarte bine. Având un background în domeniul artei și o vastă experiență în cele mai mari companii din România, Monica este în măsură să ofere sfaturi, cursuri sau workshop-uri pe partea de leadership.

Din 2014 este Managing Director la compania ‘learning about’®, companie care dorește să creeze, să inspire, să consolideze și să organizeze workshop-uri în echipele din domeniile business și sport.

Prin creșterea performanței se cultivă cultura leadership-ului, astfel oamenii sunt motivați și inspirați să dea ce au mai bun și să se auto depășească. Aceste valori trec de bariera profesională și o ating pe cea personală.

Monica Eugeniu vine la Conferința de Leadership Feminin The Woman, ce va avea loc în data de 14 și 15 martie. Ediția de anul aceste gravitează în jurul temei Educația, puterea de a schimba lumea, unde Monica va susține un workshop intensiv despre leadership.

Mai multe informații despre agenda Conferinței, cât și despre Monica Eugeniu și workshop-ul pe care îl va susține, pe www.thewoman.ro/conference .

S-a schimbat domeniul de resurse umane din 1996, de când ați început dvs. să activați?

Domeniul Resurselor Umane a evoluat de-a lungul anilor de la a fi în cea mai mare parte administrativă în rolul proactiv de astăzi al ,,partenerului de afaceri” în cadrul organizațiilor. HR-ul a evoluat remarcabil în acești ani, a devenit un partener strategic, îmbrățișând multe instrumente, noi abilități de gestionare a capitalului uman și tehnologii care să permită construirea unei echipe/companii mai puternice și mai motivată.

Astăzi, mult diferit de anii 1996, obiectivul profesioniștilor HR este acela de a se asigura că adaugă valoare în planificare și rezultatele strategice ale organizației. În esență, acordă atenție maximizării profitabilității, calității vieții profesionale și personale prin gestionarea eficientă a capitalului uman.

Cum ați simțit că ați evoluat de atunci și până acum în acest domeniu?

Plecând din HR în tabăra furnizorului de HR, mi-au fost de mare folos toate cunoștințele și experiența din HR. Cum zonele de dezvoltare și de motivare au fost cele mai aproape de mine, am creat propriul business care să se adreseze celor două direcții.

Am învățat mult și am fost permanent în căutarea și oferirea soluției optime către clientul meu din HR, de la caz la caz, să mă adaptez altui context. Am învățat să țin mereu ochii deschiși către noi oportunități, să mă adaptez noilor tehnologii și instrumente, să fiu flexibilă și creativă, aceasta din urma fiind una dintre valorile care m-a susținut tot timpul și mi-a deschis noi posibilități și oportunități de dezvoltare.

Care este tendința din acest an în leadership? Este Romania în pas cu trend-urile de la nivel internațional?

Tendințele în leadership sunt îndreptate din ce în ce mai mult către inovație, valori, creativitate, dezvoltarea pe verticală vs. orizontală, transferul ,,leadership-ului” către  responsabilitate și „ownership-ul” individual vs. responsabilitatea altcuiva,  leadership colectiv vs. leadership individual, elitist și din ce în ce mai mult accent pe calitatea relațiilor de muncă și abordări inovatoare.

În România, putem vorbi despre atenția către noile trend-uri mai mult în companiile multinaționale unde instrumentele, metodologiile și programele de dezvoltare s-au desfășurat permanent. Este necesar să aflam despre noi trend-uri însă, s-ar putea ca echipele așa cum se găsesc în contextul actual să nu fie pregătite încă să primească asemenea informații.

Leadership-ul nu este o moda ci o atitudine și un limbaj al înaltei performațe!

Care sunt cele mai frecvente greșeli pe care șefii de companii din Romania le fac în relația cu angajații?

Nu generalizăm și nu e neapărat valabil numai pentru managerii din Romania care ar face asemenea greșeli, însă pe parcursul experiențelor mele ca HR și antreprenor am putut identifica „greșeli” care duc către ineficiența și activitatea superficială precum: lipsa de responsabilitate, lipsa încrederii, lipsa încurajărilor și a aprecierilor atunci când sunt necesare, neasumarea deciziilor, lipsa clarității în comunicare, lipsa unei viziuni către care să inspire, încurcarea rolurilor și acțiunilor manager vs. leader, lipsa congruenței între „ce spune” și „ce face”, lipsa transparenței și a curajului de a dezvolta oameni, de a le permite să greșească,  lipsa încurajărilor pentru creativitate și inovare pentru a deveni în fiecare zi mai buni, deoarece îi reprezinta.

Oamenii sunt precum florile, ei se dezvoltă numai dacă au condiții prielnice și un sol fertil. De aici și rezultatele.

Pe de alta parte, care sunt preconcepțiile pe care le au angajații cu privire la angajatori?

Vedem ceea ce recunoaștem. În acest prezent, fiecare dintre noi are de spus o poveste iar situațiile sunt atât de diferite, de la caz la caz. Preconcepțiile sunt diverse. În funcție de vârstă, cei mai tineri cred că în corporații/companiile mari nu pot fi creativi sau că nu se pot exprima spontan, liber. Că nu sunt apreciați și recompensați la adevărata valoare.

Cei mai în vârstă cred că, de obicei, companiile caută oameni tineri și nu valorizează experiența și stabilitatea; exemplele pot continua. Ce e important în cazul unora și a altora este flexibilitatea, să te adaptezi la cultura unei companii și să fii dispus să te reinventezi indiferent de vârstă.

Cum vedeți generația tânară în relația cu munca?

Generația tânără are farmecul ei ca orice tânăr. Sunt mult mai liberi, spontani, încrezători în forțele proprii, asertivi, își spun nemulțumirile și așteaptă sau chiar cer feedback și apreciere. Își doresc ca lucrurile să se întâmple repede și ei, să evolueze repede, să le fie recunoscute meritele. Toate acestea constituie o provocare pentru angajatorul de azi care este provocat să-și adapteze stilul de management, să tranziteze clar către leadership, să fie orientat către oameni, să ofere feedback constant, să aprecieze, să ofere un cadru flexibil ca orar, să fie interesat și preocupat de pasiuni și să descopere potențialul celui tânăr. Pe scurt cei tineri își doresc să facă ce le place, adică un loc de munca în acord cu pasiunile și abilitățile lor într-o companie, alături de un leader în adevăratul sens al cuvântului.

Care sunt planurile dumneavoastră de viitor?

Nu am planuri declarate, voi continua promovarea și livrarea worskshop-urilor creative și experiențiale adresate echipelor în conversații despre leadership, aliniere strategică de echipă, valori, comunicare, consolidarea spiritului de echipă cât și continuarea proiectului  meu de suflet „Călătorie spre Valori”.

Iubesc ceea ce fac iar creativitatea și perseverența mă ajută mult în construcția sesiunilor mele. Ce știu cu siguranță este faptul că prin ceea ce fac cu încredere și responsabilitate îmi doresc mai departe să inspir către potențialul nevăzut și emoție, să dezvolt, să consolidez și astfel, să ating cât mai multe vieți/echipe în jurul meu adăugând valoare cu credință ca „atitudinea face diferența!”

Și aș încheia cu o poveste, o poveste pentru oameni mari…despre leadership, atitudine.

“Într-o primăvară, două semințe stăteau una lângă alta în pământul fertil. Una dintre semințe era nerăbdătoare să crească și să înflorească, gândurile ei erau pline de viziuni cu ea germinând și străpungând pământul, întinzându-și tulpinile către soare, ridicându-se tot mai sus și înflorind, bând noi picături de rouă colectate pe frunzele ei noaptea, trimițând afară tot mai multe tulpini și lăstari, întinzându-se peste solul de deasupra și acoperind Pământul Mamă. Și astfel sămânța a început să crească.

Cea de-a doua sămânță, pe de altă parte, era temătoare cu privire la procesul de creștere: “Dacă încep să fac rădăcini și apoi îmi cresc tulpinile, mă voi uda de la rouă, frunzele mele vor fi călcate în picioare de către păsări și melci, fluturii se vor hrăni din mine iar când florile îmi vor înflori, vor fi culese și puse într-o vază” se gândi ea. „Voi sta aici tăcută în pământ și îmi voi întinde rădăcinile doar atunci când mă voi simți mai sigură.” Și cea de-a doua sămânță a așteptat… O pasăre care tocmai atunci aterizase, a scormonit în pământ, a găsit sămânța care aștepta – și a mâncat-o. “

Surse foto: Arhiva personală