„Munca cu grupa de copii este o provocare pentru orice instructor, indiferent de ceea ce predă!”/ Florin Sabo, instructor de Arte Marțiale – Karate Kyokushin

„Dacă îți dorești ca tu și copilul tău să aveți o viață sănătoasă într-un corp sănătos, o stimă de sine ridicată, să fie capabil să facă față provocărilor pe care viața le oferă zilnic, să învețe de mic care e gustul competiției și cel al victoriei, să-l obișnuiești cu adevăratele valori, atunci merită să încerci practicarea acestui sport – Karate Kyokushin!”

Le transmite părinților Florin Sabo, instructor de Arte Marțiale. Deși în viața de zi cu zi este inginer, Florin are o carieră competițională impresionantă, fiind multiplu Campion Național, Campion Internațional, Campion European (Locul 10 la Grand Prix Japonia – Tokyo, Locul 11 la Campionatul Mondial din România și multe altele). L-am rugat să descrie printr-o singură frază ce semnificație și importanță are pentru el acest sport. Mi-a spus faptul că:

Toate trăirile prin care trece un sportiv în decursul carierei lui, toate visurile acestuia, sacrificiile, neajunsurile, succesele sau insuccesele sale nu pot fi exprimate printr-o singură frază,

devenind imposibil de cuantificat miile de ore de antrenament până la să câștigarea medaliilor sau obținerea centurii negre. 

The Woman Magazine - Florin Sabo 1

Din dragoste pentru sport și o viață disciplinată, a decis ca tot ceea ce a asimilat, în decursul anilor, să fie transmis mai departe. Așa s-a născut proiectul lui de suflet – Clubul Sportiv Dynamic Gym din Cluj-Napoca.

Florin, ești instructor de Arte Marțiale – Karate Kyokushin pentru copii, tineri și adulți. Ce a stat la baza motivației tale de a te dedica celor ce își doresc să fie inițiați în acest sport și să-și continue drumul în cadrul acestei discipline?

Cei mai mulți oameni practică arte marțiale cu scopul de a învăța să se apere, în eventualitatea unui pericol, sau pentru a participa la competiții. Artele marțiale înseamnă mult mai mult decât apărare sau câștigarea unui concurs, a unor medalii sau trofee. Beneficiul lor și, în special, al stilului Karate Kyokushin este că îți oferă un mijloc excelent de control asupra minții, este o modalitate de a-ți întări stima de sine, de a-ți controla pornirile distructive. Artele marțiale îi dau practicantului un plus de încredere atât în situații care te scot din zona de confort, cât și în situațiile în care te-ai putea simți în pericol.  

Processed with MOLDIV

În urmă cu 21 de ani am renunțat la stilul de arte marțiale care îl practicam și am ales Karate Kyokushin, deoarece mi se părea că este un stil de arte marțiale complex și așa este.

Am decis ca învățăturile primite de mine, în decursul anilor de antrenament și a carierei competiționale, trebuie transmise mai departe.

Și cum altfel, decât în propriul Dojo (sală de antrenament)? Așadar, în anul 2018 a luat ființă  Clubul Sportiv Dynamic Gym. 

După ce am renunțat la participarea la competiții, nu am putut sta deoparte și am ales rolul de instructor, un rol prin care încerc să transmit practicanților – copii, tineret, juniori sau adulți – cât mai multe lucruri despre artele marțiale, să transmit importanța respectului de sine și a respectului față de cei din jur, o bună conduită, cum să avem un corp și un psihic sănătos, cum să facem față provocărilor zilnice, de orice natură. Acestea sunt adevăratele valori după care ne ghidăm și pe care le promovăm. 

The Woman Magazine - Florin Sabo 5

Un adevărat campion nu este cel care azi se situează pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, ci este cel care îi ajută pe ceilalți să devină la fel de buni ca el, este cel care transmite sfaturi bune semenilor, cel onest, cel care oferă locul lui în mijloacele de transport, cei care ajunși la maturitate reușesc să facă față provocărilor ivite la locul de muncă.

Ce provocări presupun antrenamentele Kyokushin, atunci când lucrezi cu preșcolari și școlari de vârstă mică?

La modul general, artele marțiale prezintă interes pentru cei mici și le sunt necesare în dezvoltarea lor armonioasă fizică, dar și psihică. Artele Marțiale și, în special, Karate Kyokushin ajută la dezvoltarea armonioasă a corpului, prin exercițiile fizice specifice, îmbunătățește flexibilitatea, dar cel mai important lucru este că va da un echilibru psihic practicantului.

The Woman Magazine - Florin Sabo - poză principală

S-a dovedit științific că practicanții acestui sport, au o atenție sporită la școală, au o conduită foarte bună în viața de zi cu zi.

Așadar, ar fi de folos ca aceste deprinderi să fie însușite de la o vârstă cât mai fragedă, pentru că aceste lucruri vor fi un reper în viață și ne vor ghida pe tot parcursul ei.

Munca cu grupa de practicanți, cu vârstă cuprinsă între 5-10 ani, cred eu că este o provocare pentru orice instructor, indiferent de ceea ce predă. Ca instructor, îți stabilești unele obiective cu practicanții, iar aceste obiective le vei obține doar prin încurajări permanente, chiar și atunci când rezultatul nu este cel scontat, prin insuflarea adevăratelor valori și prin multă muncă fizică.

The Woman Magazine - Florin Sabo 7

Deși activitatea ta cu cei mici se desfășura, în mod normal, în sala de sport, obișnuiai să alternezi acest tip de antrenament cu cel în aer liber. Cum reușești să trasezi limite, reguli sau alte elemente specifice într-un spațiu nelimitat?

Da, într-adevăr, și înainte de pandemie alternam antrenamentele din sală cu cele în aer liber, atunci când condițiile meteo ne permiteau, tocmai în ideea că antrenamentele realizate afară îmbunătățesc respirația și ritmul cardiac, oxigenează foarte bine creierul și ajută la creșterea  producției de endorfine (hormoni ai fericirii), sub acțiunea Soarelui și a luminii. Ca în orice alt domeniu, fără reguli concrete un sistem sau mecanism nu poate funcționa sau funcționează deficitar.  O regulă repetată constant devine, în timp, un lucru uzual și, astfel, va fi ușor să stabilești limite.

Cum ai adaptat activitatea Clubului Sportiv Dynamic Gym la această perioadă și cum au reacționat copiii, în cadrul noilor antrenamente?

Odată cu debutul pandemiei de Coronavirus am întrerupt activitatea sportivă în sală și am început ulterior antrenamentele pe platforme online. Odată cu încetarea „situației de urgență” am reușit să reluăm antrenamentele în aer liber, așa cum facem și la momentul actual.

The Woman Magazine - Florin Sabo 2

A fost o imensă surpriză și plăcere din partea copiilor să ne revedem și să începem antrenamentele chiar și în afara sălii de sport. Acestea sunt desfășurate conform condițiilor impuse de Ministerul Sănătății, păstrând distanța fizică și utilizând echipamente în permanență igienizate și dezinfectate. 

Cu toate acestea, se simte un minus destul de mare din cauza imposibilității antrenării în spațiu închis, deoarece acolo se pot utiliza toate echipamentele specifice acestui sport (saci de box, perne de  antrenament,  palmare, mingi medicinale, TRX, etc.). 

Cum visul oricărui sportiv de performanță este să fie în frunte și să devină un exemplu pentru ceilalți, cel mai mare minus pe care elevii mei îl resimt este lipsa competițiilor.

The Woman Magazine - Florin Sabo 4

Suntem un club prolific, iar elevii mei sunt obișnuiți cu „podiumul”. Anul 2019, prin participarea la competițiile interne (campionate zonale și naționale), ne-au adus 96 de medalii. Am obtinut încă 4 medalii internaționale, la Campionatul Balcanic din Bulgaria – Sofia, precum și clasarea a doi dintre elevi printre  primii 12 sportivi la Campionatul Mondial de Kata din Olanda. 

Ce ai adăuga în încheiere, pentru cei care se gândesc sa înceapă artele marțiale?  

Dragă cititorule, nu-ți fie teamă, ai încredere, fă acest pas spre această lume, pe această cale a artelor marțiale. Întră în această poveste! Aici vei avea oportunitatea să cunoști mulți oameni – colegi de sală, parteneri, concurenți sau adversari.

Dar să știi un lucru: toți acești oameni se vor dovedi, mai târziu, a fi prietenii tăi. Pe lângă aceștia, vei mai avea alături de tine pe cineva important, care va fi mereu lânga tine și te va sprijini în tot ceea ce faci, un om care îți va călăuzi pașii și te va forma atât pentru viața de sportiv, cât și pentru viața de zi cu zi.

The Woman Magazine - Florin Sabo 9

Te va ajuta să devii o persoană responsabilă, meticuloasă, îndrăzneață, cu un caracter frumos, cu un comportament impecabil în societate.

Această persoană îți va fi alături la antrenamente, la stagii și la competiții, oferindu-ți curaj și speranță, dăruindu-se cu toată ființa. El este formatorul tău, instructorul tău, iar această persoană se numește „Sensei”!

By Diana Turcu, editor The Woman Magazine

Sursă foto: arhivă personală Florin Sabo – Clubul Sportiv Dynamic Gym, Cluj-Napoca.