„Muzica pe care o fac este cea pe care îmi doresc eu s-o ascult, dar pe care în România n-o avem.” | Alduts Sherdley, artistă

Alduts Sherdley este unul dintre cei mai noi artiști din peisajul muzicii urbane românești. Neo Soul și R&B sunt doar câteva dintre genurile muzicale pe care artista le abordează încă de când a început să lanseze muzică independentă în 2018. „Nu refuz să mă încadrez într-un singur gen muzical. Mi se pare însă că dacă aș alege să fac asta n-aș face decât să mă limitez la mai puțin decât am eu, în realitate, de oferit”, ne-a împărtășit artista.

După câteva lansări, Alduts a devenit din ce în ce mai apreciată în mediul online, lansarea sa din 2021 – „Swipe Right” – reușind să intre în topul Spotify Viral România.

„Mă vindec pe interior cu fiecare piesă lansată.”

În 2022, ulterior participării la concursul muzical One True Singer difuzat pe HBO Max, Alduts Sherdley a lansat, în colaborare cu RAVA, piesa „CARDU’”, prin intermediul căreia ea a vrut să pregătească fanii să se aștepte și la un EP în zona de rap/trap din partea sa. Deși a reușit să-și surprindă o parte dintre fani cu această lansare, piesa în sine n-a venit „de nicăieri”. Ea își amintește că obișnuia încă din trecut să meargă la evenimente hip-hop și să intre în cypher după concerte în afara clubului. Era prezentă la evenimente de battle MC, concerte și adunări strict hip-hop adesea.

Astfel, lansarea acestei piese o aduce cu câțiva pași mai aproape de un gen muzical alături de care a crescut: hip-hop-ul.

Aflându-se în continuă evoluție cu fiecare lansare, muzica lui Alduts Sherdley este creată cu unicul scop de a aprofunda starea de pace și contemplarea personală a ascultătorului. Ea ne-a împărtășit mai multe despre relația sa cu muzica și procesul său creativ, viziunea ei asupra stadiului profesional în care se află, precum și care-i sunt provocările în acest interviu.

Știm despre numele tău de scenă, Alduts Sherdley, că Alduts e derivat din numele tău de familie, iar Sherdley a fost preluat dintr-o carte pe care o citeai când erai mică. Ți l-ai ales în 2011, când te-ai apucat de vloguri. La momentul lansării pe scena muzicală românească, în 2018, ai luat în calcul schimbarea numelui tău de scenă?

Am luat în calcul schimbarea numelui meu de scenă cu ALDU și atât, însă n-am mers până la capăt cu schimbarea propriu-zisă. Cred că eram deja atașată de nume, cu tot tacâmul său.

De-a lungul timpului însă, oamenii și-au dat seama că sunt strigată strict ALDU și ușor, ușor sunt recunoscută prin ambele nume: atât Alduts Sherdley, cât și ALDU.

Ce simți că spune despre tine această versatilitate muzicală, în plan profesional? Dar în plan personal?

„Sunt un om versatil în viața de zi cu zi și mi se pare normal să reflect toate personalitățile mele în ceea ce iubesc să fac: muzica.”

Dacă cineva este interesat de progresul meu ca artist mă va căuta pe internet și va găsi piese vechi unde făceam rap. Cred că asta vine ca rezultat al faptului că am crescut alături de acest gen muzical – este cel care a predominat în evoluția mea artistică și personală și, mai mult, am stat mult timp printre artiști consacrați din zona de hip-hop românesc.

Pentru mine, piesa „Cardu’” a fost mai mult decât o simplă piesă trap. Contrar a ceea ce s-ar putea crede, ea n-a fost scrisă pentru a atrage atenția: atâta că până acum, s-ar putea să nu fi fost la fel de mulți ochi ațintiți asupra proiectului meu.

Cu timpul, m-am axat pe o muzicalitate mai fină, pentru suflet, deoarece simt că am fost menită să aduc spre popularitate și acest gen în România; simt că am fost menită să reprezint ca femeie și altceva față de ce se ascultă în țară deja. Dar nu mi-am dorit ca asta să înseamne că renunț la ceea ce m-a format ușor, ușor până în prezent, pe partea artistică.

I always had that hood type of energy, pentru că acolo am copilărit and it made this skin thick and my character strong and radiant.

Îmi place să cred că indiferent de genul muzical pe care l-aș cânta, amprenta mea vocală și energia depusă s-ar face simțite, fără să pară că am creat un amalgam de piese care nu se pupă între ele. Am viziune și, datorită acesteia, îmi creez muzica cu suflet, nu pentru numere.

Ce moment al carierei tale marchează lansarea acestei piese? Care este mesajul pe care ți-ai dorit să-l transmiți despre ascensiunea ta pe scena muzicală românească cu ajutorul acesteia?

Lansarea piesei „CARDU’” a fost alegerea mea. M-am trezit într-o zi și am vrut să fac un statement, care azi se regăsește în descrierea piesei. No label made me do it, had no wish to be seen or validated by other trap artists or whatever because I already know I have it in me.

Refrenul prinde la public cu ușurință, iar cu el am vrut să determin oamenii să-mi spună pe viitor, scurt și la obiect: ALDU. Versurile sunt bine gândite și scrise de către mine cu punch lines și referințe, și cred că autenticitatea piesei derivă din rapul meu șoptit și nonșalant.

La început, când ceva e nou și diferit pe scena muzicală românească (și nu numai), oamenii se vor dovedi a fi mai reticenți, însă mie-mi place să fiu asumată – așa că nu mă afectează.

Care este povestea piesei „Swipe Right” și cum a prins contur ea?

Piesa „Swipe Right” a fost scrisă în camera de hotel, înainte de participarea mea la show-ul din care am făcut parte – One True Singer. Am avut un stick cu beat-uri de la producătorul meu, C.S.T (te iubesc), și într-o zi am răsfoit prin ele, ajungând să dau peste beat-ul “5 IN THE MORNING”. A intrat partea de refren și l-am scris în (fără să glumesc) nu mai mult de șapte minute.

De ce crezi c-a prins această piesă mai mult avânt decât alte lansări anterioare de-ale tale, de la debutul tău ca artist independent?

Piesa a fost lansată pe internet cu trei luni înainte de difuzarea ei la One True Singer și nu a prins deloc în măsura în care mă așteptam eu să prindă la public.

Toate piesele mele mi se par bune, singura problemă este promovarea și expunerea lor direct unui val mare de oameni. Cred că și în momentul de față, deși muzica mea este bună, ea este, încă, în stadiul de underrated pentru că nu am ajuns deocamdată la urechile multora.

De altfel, cred că „Swipe Right” a prins la public într-un final pentru că este mai energică – fiecare om vrea să danseze și să cânte un refren bun –, și pentru că te face să te simți sexy, încrezător în tine și puternic.

Prin ce se diferențiază muzica artistei Alduts Sherdley de restul melodiilor din spațiul muzical românesc?

„Pentru ceea ce vreau eu să fac în România, trebuie să depun de două ori mai mult efort față de un artist din mainstream.”

Știu că nu am un range vocal gigantic, dar încerc să fac, cu tot ceea ce am, o muzică unică și diferită. Mă joc mult cu structura piesei, nu țin cont de reguli neapărat și pun atât suflet, cât și experiențele mele de viață acolo, în văzul și auzul tuturor.

Muzical, ești descrisă ca având un „sound autentic”. Ce înseamnă, pentru tine, „să fii autentică”? Cum și prin ce crezi că se face simțită cel mai bine autenticitatea în piesele tale?

Încerc să sun ca mine și să pun o amprentă proprie acolo, pe care n-ai mai auzit-o altundeva. Fac totul după cum simt și nu „după cum trebuie”.

Scriu singură versuri, am viziuni proprii, gândesc eu pentru mine, mă consult cu cine simt că este relevant pentru proiectul meu și are încredere deplină în mine.

Sunt foarte implicată și cu tot sufletul acolo.

În ce fel simți și/sau trăiești diferit melodiile pe care le cânți și ale cărui songwriter ești, spre deosebire de melodiile pe care le cânți, fără să te fi implicat în scrierea versurilor lor? Cât de natural îți vine să scrii versuri?

Există doar două piese la crearea cărora au contribuit alți doi artiști fiindcă așa s-a nimerit să vină de la sine și ne-am distrat și conectat la un nivel incredibil cu această ocazie. În afară de acelea, toate piesele lansate îmi aparțin și au fost scrise de mine.

Dacă nu sunt acolo în proces în totalitate, simt că nu sunt eu cea care cântă. Sunt deschisă la colaborări în ceea ce ține de songwriting, am avut sesiuni cu alți artiști pentru scrierea versurilor, pentru a vedea cum este și se simte, însă nu m-a atins niciodată nicio piesă scrisă astfel cu adevărat.

Știm că te-ai remarcat în cadrul concursului muzical One True Singer. Astăzi, uitându-te în urmă, care ai spune că a fost cea mai importantă lecție muzicală pe care ai învățat-o în cadrul concursului? Dar de omenie?

– Rămâi cine simți că ești, chit că va trebui să tragi mai tare pentru visul tău.

– Mai bine real și selectiv decât să zâmbesc tuturor.

– Mind your own business and do you.

– Rămâi om blând.

– Nu tot ceea ce îți dorești îți și este menit.

În ce fel s-a schimbat Alduts Sherdley ulterior participării la concursul muzical One True Singer? Dar Aldulescu Andreea Marta?

Nu mă schimb cu nimic mai mult pe scenă față de cine sunt eu în mod normal în viața de zi cu zi. Sunt mai degajată fără camere și sute de ochi asupra mea, deoarece mă confrunt cu o anxietate socială puternică, dar în același timp depinde mult de zi, cum mă trezesc, cine mă susține în backstage și așa mai departe.

Simt că am acumulat experiență ulterior participării la One True Singer și mi-am confirmat cât de talentat este sufletul meu. Am plecat mai mândră de mine de acolo și mi-am dat seama de cât de puternică sunt pentru a 1000-a oară. Principii și caracter on point.

La final de zi, mă pun în pat și mă simt la fel de om precum sunt și alții – la fel de normală.

În ce fel este implicată familia în activitatea ta în calitate de artist? Cum te ajută sprijinul venit din partea sa?

Familia mea mă susține emoțional și sunt suuuper mândrii de mine. Sora mea și-a tatuat chiar thumbnail-ul cu mine de la Urbanist pe braț. Am plâns de drag și le mulțumesc pentru sprijin, deoarece nu este deloc ușor să faci muzică în industria noastră.

Ai vreun mentor care te ghidează și la care apelezi în momente-cheie de pe parcursul devenirii tale profesionale?

Lu-K Beats este cel în care am reușit să găsesc un mentor, fiind totodată singurul care s-a dovedit a fi dispus să mă ajute real, fără să mă schimbe cu ceva. Când am nevoie de o părere în legătură cu viziunea mea și vreau să știu dacă i se pare realizabilă sau bună o idee pe care o am, apelez la el.

Și mai mult, îi sunt recunoscătoare pentru toate momentele când îmi pierdeam încrederea sau răbdarea, dar el le avea în continuare; îi sunt recunoscătoare pentru toate zilele când nu vedeam progresul, deși el era evident acolo, iar Lu-K Beats îmi reamintea asta.

Care este un lucru pe care ți-ar fi plăcut să-l știi despre faimă înainte să devii faimoasă?

Cred că mai am de parcurs cale lungă până să ating acest cuvânt greu – faima. Deocamdată încă merg să-mi cumpăr pâine liniștită.

Vreau să mai lucrez puțin la ceea ce fac și voi răspunde la întrebarea acesta după ce voi simți faima pe propria piele, ca să fiu sigură că ofer un răspuns valid. 😊

Talentul, munca sau pasiunea:

Pasiunea.

Ce spune look-ul tău despre tine:

Libertate.

Un vers pe care l-ai scris în ultimul an și-n care te regăsești:

„Ți-am spus că-s mare, yo; De ce încă te miri de valuri?”

Colaborarea în cadrul căreia ai simțit cea mai multă chimie muzicală cu persoana alături de care ai lucrat:

C.S.T.

Melodia din playlistul tău pe care o ai pe replay în perioada aceasta:

VVSCRUZ! – Late At Night.

_

Editor: Carina-Marisa Cichi

Credit foto: Bragovski și Ilie George