„Niciodată nu e târziu pentru a face mișcare. Oricare ar fi aceasta.” | Ana Tătar, Facilitator de escaladă

Ana Tătar este facilitator de escaladă, un sport care ajută atât la dezvoltarea fizică, cât și la cea psihică. Aceasta este parte din echipa Outdoor4U, unde organizează activități în aer liber pentru copii și părinți.

Ana a participat în acest an, alături de echipa din cadrul căreia face parte la Sports Festival, unde i-au ajutat pe copii, și nu numai, în practicarea escaladei.

Ana ne-a vorbit despre importanța acestui sport, beneficiile de a practica sport în aer liber, dar a menționat și rolul părinților în educarea sportivă a copiilor lor.

 

Ana, cum te-ai descrie pentru cititorii The Woman? Care sunt câteva cuvinte care te definesc? 

 

Cred că nu trebuie să adaug foarte multe cuvinte aici. Pur și simplu dinamică, un cuvânt care mă definește. Cred despre mine că sunt un amalgam din toate. 

 

Cum ai ajuns instructor de escaladă? De ce ai ales această ramură?

 

E mult spus instructor.. M-aș denumi mai repede facilitator.

A fost foarte interesat. Nu era în plan pentru mine, însă un prieten drag mi-a oferit șansa să mă alătur echipei și să descopăr tainele acestui sport. Pe lângă tot ce înseamnă partea fizică, ai nevoie de un echilibru fantastic. 

Ana Tătar (1)

 

Povestește-ne despre activitățile outdoor pe care le organizați la Outdoor4U, pentru părinți și copii. 

 

Ceea ce facem noi, acoperă două ramuri: partea de teambuilding și partea de turism de aventură.

Activitățile sunt întotdeauna alese în funcție de nevoile fiecăruia, atât dinamice, cât și soft. Ideea de teambuilding acoperă o parte pe care mulți încearcă să o gestioneze, iar o părere din exterior, în cazul acesta, este abordată diferit și rezultatele sunt extraordinare. Turismul de aventură te scoate din zona de confort și îți dă un alt aer și o altă abordare asupra lucrurilor. 

 

Împărtășește-ne câteva opinii referitoare la practicarea sportului în aer liber, atât pentru adulți, cât și pentru copii. 

 

Pe lângă faptul că este benefic și sănătos, lucru care trece mereu pe la urechile fiecăruia, este parte foarte importantă în dezvoltarea fizică. Mai ales a copiilor. Sportul dă copilului șansa de a trăi și a acumula o serie de rezultate pozitive.

Concurența, provocarea, interacțiunea sau dezvoltarea competențelor sociale. Niciodată nu e târziu pentru a face mișcare. Oricare ar fi aceasta.

 

Cum consideri că ar trebui să fie relația părinte-copil, din perspectiva practicării sportului? Care sunt beneficiile realizării de activități sportive împreună, în familie? 

 

Din experiența mea, ca sportiv și părinte, cred că nu există boost de încredere de sine mai mare decât susținerea părinților. 

Cred că este foarte importantă alegerea sportului. Aici trebuie să primeze calitățile și dorințele copilului. Este o muncă serioasă în a alege sportul potrivit iar aici, părintele care „încearcă” alături de copil, poate rupe multe bariere emoționale. 

 

De ce ar trebui un părinte să își îndrume copilul spre a încerca escalada?

 

În primul rând, escalada este un sport de echilibru și încredere.

Deși poate părea ceva banal, acest sport implică multe altele, cum ar fi încrederea în forțele proprii, multă concentrare, depășirea limitelor, atât fizice cât și psihice. Totuși, să nu omit și spiritul de aventură, adrenalină și independența. Toate împreună realizează un cumul de stări, senzații și trăiri. 

Ana Tătar (2)

 

Cum te-ai implicat anul acesta în cadrul Sports Festival?

 

Ca în fiecare an, am așteptat copiii și nu numai la panourile de escaladă, să îi inițiem pe cei mici și să le trezim apetitul.

 

Cum privești tu evenimentele de acest gen, care promovează sportul? 

 

Consider că sunt foarte importante pentru că societatea în care trăim are nevoie de asta! Aș spune că trebuie să fie ceva să ne atragă înspre sport, iar prin acest gen de evenimente avem șansa să ne mobilizăm. Mai repede.

Ana Tătar (3)

 

Despre Sports Festival

Sports Festival este cel mai mare eveniment din România dedicat sportului. Evenimentul a ajuns  în 2022 la cea de-a treia ediție și a însemnat 4 zile în care sportul a devenit un adevărat spectacol: două meciuri demonstative –  Echipa de aur a României și super demonstrativul de tenis unde Horia Tecău și Simona Halep au jucat alături de invitații lor sau Masterclass-ul cu Patrick Mouratoglou, cel mai în vogă coach de tenis al momentului, fondatorul Mouratoglou Tennis Academy.

În plus, festivalul a marcat 4 zile dedicate pasiunii pentru sport, cu zeci de zone de inițiere, competiții, demonstrații sportive, discuții cu mari campioni, cele mai noi tehnologii, provocări, concerte și multă distracție.

 

Editor:

2021 TW MARA RUSU