„Noi îi ajutăm să își construiască visele în mediul online și cu câțiva am devenit și prieteni.” | Roxana Cimuca, Sales Manager Emil Web

Deși a studiat Ingineria Chimică, dorința de interacțiune cu oamenii au făcut-o pe Roxana să își croiască drumul profesional în altă direcție. Dorința de a avea ceva al său a determinat-o să își înceapă drumul în antreprenoriat, dar nesiguranța a făcut-o să nu renunțe la viața de angajat, astfel că la un moment dat aceasta îmbina toate cele trei roluri: tânăr antreprenor, angajat și mamă, perioadă care a învățat-o să nu se bazeze niciodată pe planul B.

Acum, Roxana este Sales Manager în afacerea familiei. Povestea Emil Web a început în urmă cu peste 12 ani și, deși pentru o perioadă aceasta s-a aflat în spatele business-ului, acum ea este cea care coordonează comunicarea și relațiile cu clienții, unii dintre aceștia devenindu-i prieteni. Noua postură o face să simtă că aduce cu adevărat valoare în tot ceea ce realizează.

Roxana este pasionată de sport, pasiune pe care împreună cu soțul ei i-o insuflă și fiului lor, și îi place să gătească. Călătorește împreună cu familia pentru a descoperi experiențe culinare noi și a explora, hotărând în urmă cu 6 ani să locuiască în Valencia, lângă mare.

Roxana ne-a vorbit despre călătoria ei profesională și personală, despre rolul de mamă, despre afacerea a cărei baze le-a pus împreună cu soțul ei și care îi aduce multe satisfacții și despre cum o gestionează, locuind în altă țară.

 

Roxana, cum te-ai descrie pentru cineva care nu te cunoaște? 

 

Îmi dau voie să mă vulnerabilizez și să vă spun că sunt o persoană care s-a luptat mult cu ego-ul ei. Odată ce m-am scuturat de mândrie și am început să îmi văd misiunea în oglindă, am găsit pacea interioară care a început să se reflecte în planul personal și profesional.

Am acceptat că nu există bine fără rău și că așa putem evolua.

Cel mai bine m-ar descrie cei care mă cunosc, însă eu pot spune că îmi plac provocările și una dintre provocările mele preferate este să îmi ating obiectivele.

 

Care este povestea Emil Web? Care sunt activitățile tale în cadrul business-ului, în calitate de Sales Manager?

 

Povestea Emil Web a început acum mai bine de 12 ani când soțul meu s-a lansat ca freelancer oferind servicii de web design, vreme în care nici nu ne cunoșteam.

Dorința lui de expansiune și de a ajuta afacerile să crească în mediul online l-a determinat să facă pasul spre antreprenoriat. A fost convins că nu poate face totul de unul singur, însă toate parteneriatele au eșuat. În tot acest timp, eu îi dădeam diferite sfaturi pe care el le numea „dușuri reci” deoarece eram foarte directă. În timp, a înțeles că toate aceste sfaturi ajutau la creșterea și îndeplinirea obiectivelor propuse.

Astfel, într-o zi în timp ce mă pregăteam să merg la birou, mi-a propus să renunț la job și să punem bazele Agenției Emil Web împreună. Trebuie să recunosc că m-a surprins și am avut fricile mele, însă am luat-o ca pe o provocare și am acceptat imediat.

La început aveam grijă de partea administrativă și contabilă, însă ulterior am aterizat oarecum forțată de împrejurări în departamentul de Sales.

La Emil Web, misiunea noastră este să ajutăm afacerile să își facă auzită vocea în lumea digitală. Activitatea principală constă în ascultarea nevoilor și problemelor clienților noștri legate de business. Oferim, în același timp, soluții personalizate pentru toate nevoile și găsim cele mai bune soluții posibile, astfel încât clientul să poată avea un impact de durată în lumea digitală.

Tot ce fac zi de zi este despre oameni, despre împlinire și evoluție, atât personală, cât și a clienților noștri.

 

Care a fost investiția inițială în business? Cum arată acesta în cifre, astăzi?

 

Investiția în ceva care contează înseamnă mult mai mult decât bani. Investiția emoțională pe care o punem în el este cea care îi conferă valoare reală. Proiectul nostru a fost condus de angajamentul și pasiunea noastră de a face o schimbare reală și putem simți energia, când o vedem că prinde viață.

Vorbind în cifre, după ce ne-am dat seama că avem nevoie de mai multe resurse, am accesat un credit care în doar 6 luni a ajuns să se plătească singur. Astăzi putem spune că avem un business sustenabil și în continua creștere.

 

Ne-ai povestit că la început erai persoana din spatele business-ului Emil Web și nu doreai să treci de partea cealaltă. Cum ai decis să începi să fii cea care interacționează cu clienții și are o relație directă cu aceștia? Cum te simți în noua postură?

 

Schimbarea nu a fost foarte grea deoarece am avut sprijin. Atât soțul meu, Emil, cât și consultanta noastră, Andrea, au văzut în mine abilitați prin care pot înțelege nevoile clienților și le pot transmite încrederea că proiectele lor sunt pe mâini bune.

După cum v-am spus mai devreme, ador provocările. Doar nu puteam să spun nu chiar la provocarea care avea să-mi schimbe tot parcursul profesional. Am acceptat, am început să studiez și în nici o săptămână am început întâlnirile. Primele au fost pline de emoții, însă simțeam cum cresc, atât pe plan personal, cât și profesional. Acum, simt că am renăscut și că aduc cu adevărat valoare în tot ceea ce fac, atât pentru noi ca agenție, cât și pentru clienții noștri.

Lucrul care mă împlinește cel mai mult sunt rezultatele pe care ei le obțin în urma colaborării noastre. Mereu am considerat că noi îi ajutăm să își construiască visele în mediul online și cu cațiva am devenit și prieteni.

De la fiecare client cu care interacționez învăț ceva și datorită acelei interacțiuni devin o versiune și mai bună a mea. Acum tot ceea ce simt, fac și gândesc sunt în strânsă legătură și asta îmi aduce fericirea.

 

Care sunt avantajele unui business în familie? Dar dacă vorbim despre aspectele mai puțin plăcute?

 

Lucrul împreună pentru a atinge un obiectiv comun poate avea un efect destul de puternic. Ca o afacere de familie, am văzut-o direct – prin unirea forțelor, am devenit mai puternici și mai apropiați.

Găsirea armoniei în toate părțile vieții nu este o sarcină ușoară, dar cu muncă asiduă și dăruire, se pot întâmpla lucruri uimitoare. Emil Web ne unește și ne ajută să atingem noi culmi în fiecare zi.

Munca în echipă ne-a dezvoltat abilitățile organizatorice, ne-a îmbunătățit comunicarea și ne-a încurajat ascultarea, dialogul și exprimarea ideilor. De asemenea, ne oferă destul timp de calitate în educația și creșterea lui Elias.

Împreună, încercăm să ne ducem legăturile dincolo de locul de muncă și să explorăm cum putem valorifica puterea colaborării pentru a crea ceva încurajator și pentru copilul nostru. Astfel, îl învățăm ce înseamnă munca, compromisul și îl ajutăm să devină adult responsabil. De asemenea, conceptul de moștenire este mai ușor de transmis generație după generație.

O misiune și o viziune agreate și aliniate cu valorile comune, permit menținerea cursului afacerii și în momentele dificile

Totuși, nu este totul roz.

Atunci când ești implicat într-o afacere de familie este forte greu să delimitezi partea profesională de cea personală, ajungând să vorbești inclusiv la masă despre clienți, probleme, uneori fără sa îți dai seama.

Un alt dezavantaj este că îți este destul de greu să îți faci o rutină zilnică și un orar definit (8:00 – 17:00). Este foarte greu să te deconectezi și îți iei jobul cu tine și în vacanță.

 

Odată cu nașterea fiului tău, aveai practic un triplu rol: angajat, antreprenor și mamă cu normă întreagă. Ce ți-a fost cel mai greu în acea perioadă? Ce lecții ți-a adus aceasta?

 

Maternitatea este o transformare profundă în care cea care erai înainte dispare. Dispar roluri și aspecte din tine și se naște o nouă identitate, cea de mamă. Ceva atât de frumos și de o asemenea amploare nu poate fi ușor.

Experimentezi noi sentimente cum sunt cele de înțelegere profundă a vieții, a capacității umane, a puterii, dar și sentimente de neputință, durere, frică, îndoieli și tristețe. Maternitatea este frumoasă, are farmecul ei, însă poate să fie și foarte grea.

Privind în urmă, îmi dau lacrimile. Ultimii trei ani au însemnat multe nopți nedormite, mult stres, multă durere deoarece nu voiam să îl mai văd plângând. La nici două luni ne-am internat din cauza unei bronșite. A urmat pandemia care ne-a ținut în casă. Fiind în Spania, perioada de lockdown a fost mult mai dură și mai lungă.

Totuși, am avut mereu parte de ajutorul soțului meu, atât în creșterea fiului nostru. cât și în administrarea afacerii. El aduce echilibrul în familie și ne și ghidăm după un motto: Perfect team (Roxy, Emil și Elias). Noi performăm când suntem un întreg, nu separat.

Acum că Elias a mai crescut, totul a început să fie mai ușor. Acum este un băiețel cuminte care te lasă să lucrezi. Acum înțelege când mami sau tati lucrează și uneori ne și întreabă dacă ne poate ajuta. Este fericit mereu când îl implicăm în proiectele noastre, întâlniri, conferințe.

Toată perioada asta pe mine, Roxana Cimuca, m-a învățat că nu există un plan B și că tot ce faci, trebuie să faci să funcționeze. M-a învățat că poți să fii și mamă și antreprenor atunci când ai lângă tine un soț cu care faci o echipă invincibilă.

E greu să jonglezi cu viața de mamă, antreprenor, sotie, prietenă. Dar când îți dorești cu adevărat acel ceva, se poate.

Din toată experiență anilor trecuți, am învățat că trebuie să crezi în tine și totul este un proces, iar disciplina și consecvența atrag rezultate grozave.

 

Știm că în urmă cu 6 ani ai hotărât, împreună cu familia, să vă mutați în Valencia, locuind aproape de mare. Ce v-a determinat să luați această decizie? Cum v-ați acomodat la „noua viață”?

 

Ziua în care am decis să ne urmăm visul de a trai aproape de mare a fost 2 ianuarie 2017 (nu o voi uita niciodată). La noi a fost ceva de genul: an nou, obiceiuri noi, viața nouă! Ne-am urcat în mașină, am împachetat tot ce a încăput și am decis să ne mutăm în Valencia.

Valencia este un oraș frumos și liniștit. Acest oraș ne-a oferit posibilitatea de a ne trăi visul și astăzi locuim la 5 minute de plajă – înconjurați de natură, palmieri și mult soare. Ne-a oferit totodată și posibilitatea de ne forma ca profesioniști în domeniul nostru. Aici oamenii sunt calmi, veseli și mereu săritori.

Chiar dacă am decis să locuim în Spania, nu înseamnă că am abandonat România. Prin ceea ce facem, îi ajutăm inclusiv pe antreprenorii români să crească accelerat în mediul online. Astfel, contribuim și la mediul antreprenoriat de la noi din țară. Totuși, pentru mine și familia mea, Spania rămâne locul în care ne simțim cel mai bine.

 

Cum gestionați business-ul având în vedere activitatea în două țări? 

 

În zilele noastre, nu mai există bariere de timp și spațiu. Tipul nostru de business ne permite să avem clienți din orice colț al lumii. În prezent, lucrăm cu peste 5 țări (Spania, România, Germania, Anglia și USA) și putem evidenția mai ușor diferențele culturale și nevoile clientului.

Astfel, putem să rămânem mereu în tendințe și putem scoate în evidență personalitatea fiecărui business.

 

Care sunt planurile de viitor pentru Emil Web, pe termen mediu și lung? În ce direcție doriți să vă îndreptați?

 

Avem o linie de gândire complet nouă pentru anul următor. Nu este vorba doar de idei, ci ne folosim planurile ca un angajament real față de clienții noștri. Ne ocupăm în permanență de dezvoltarea și îmbunătățirea serviciilor noastre și ne propunem perspective noi.

Dacă până anul trecut am încheiat colaborări cu clienți din peste 5 țări, pentru 2023 ne dorim să explorăm și să lărgim portofoliul.

Ne dorim să participăm la creșterea antreprenoriatului românesc, deoarece ne recomandă valoarea serviciilor noastre și experiența acumulată în cei peste 12 ani de activitate.

Până la sfârșitul lunii martie, o să lansăm și în România primul curs online de web design. În prezent este lansat în Spania și America Latină. Ne dorim, de asemenea, și realizarea unui Resource Center.

Încurajăm clienții noștri să facă cursuri online și prin propriul exemplu.

 

Referitor la parcursul tău în antreprenoriat de până acum, care ar fi cele mai importante 3 sfaturi pe care ți le-ai oferi ție, cea de dinaintea înființării Emil Web?

 

În primul rând, sunt recunoscătoare pentru parcursul meu din toți acești ani. Acest drum a fost presărat cu obstacole care m-au făcut să comit greșeli, să cad sau să privesc cu coada ochiului înapoi la viața de angajat. Cu toate astea, s-a născut în mine dorința de a urca pe treptele succesului. Fără aceste încercări nu aș fi devenit femeia și antreprenoarea de astăzi.

Dacă ar fi să fac un top 3 sfaturi pe care mi le-aș oferi, acestea ar fi:

– Să devin expertă într-un domeniu. Să îmi găsesc pasiunea și să o cultiv. Să lucrez pentru visul meu în fiecare zi, puțin cate puțin. Mi-au trebuit aproape 34 de ani să îmi găsesc pasiunea, să găsesc mediul în care mă simt împlinită și să lucrez din plăcere.

   – Să îndrăznesc. Să îmi permit să fac greșeli – pentru că am învățat că cele mai bune lecții le ai atunci când viața te izbește de pământ. Să lupt pentru ce îmi doresc cu toate forțele pentru că într-o zi mă voi bucura de lumina de la capătul tunelului.

  – Să nu renunț. Să învăț să merg până la capăt cu convingerea că orice s-ar întâmpla, sigur există o cale prin care pot să ajung la final. Să nu renunț să caut ceea ce mă împlinește, indiferent de vârstă.

 

Povestește-ne despre tine, cea din timpul zilelor de weekend și vacanțe. Ce pasiuni ai? Cu ce fel de oameni te înconjori?

 

Înainte de toate, vreau să spun că sunt o mamă binecuvântată și o antreprenoare care simte că mai are mult de învățat. Am un super băiețel de trei anișori, sunt o soție iubitoare a unui om extraordinar. Pe această cale, vreau să îi mulțumesc pentru tot.

Pentru noi, weekend-urile sunt cu și despre familie, despre conectare, despre a dedica timp și energie fiului nostru. Ieșim în parc, mergem la plajă, ieșim la masă. Suntem noi 3 – ne încărcăm bateriile împreună pentru o nouă săptămână. Pentru mine, familia este totul. Acolo îmi găsesc echilibrul și formula magică pentru a merge mai departe, oferind ce am mai bun – atât nouă cât și clienților noștri.

Ne place să călătorim. Să descoperim experiențe culinare noi, să explorăm natura, orașe noi. Adorăm să îi oferim fiului nostru tot ce nu am avut noi parte atunci când am fost copii.

Îmi place să gătesc mese sănătoase pentru întreaga familie, chiar dacă nu mă consider un mare bucătar. Totuși, știu importanța unui stil de viață sănătos și din acest motiv îmi dedic timp pentru a învăța și a-i transmite fiului nostru importanța unei diete echilibrate.

Avem și doi câini – bull terrieri – care sunt mândria familiei. Ambii sunt campioni. Zara este una dintre cățelușele noastre care în decembrie anul trecut a câștigat locul 3 la Campionatul Național Bull Terrier Spania.

O altă pasiune pe care mi-a insuflat-o soțul meu, este boxul. Îi susțin din toată inima acest hobby și mă bucur să văd cum și fiul nostru are aceste înclinații către sport. La 3 ani, deja merge la clase de fotbal și taekwondo. Eu am ales varianta mai soft și practic pilates, pentru a aduce echilibrul în tot ceea ce facem.

Suntem înconjurați doar de oameni de la care avem ce învăța, oameni care sunt cu un pas în fața mea. Aceștia mă pot ghida să mai urc o treaptă pe drumul succesului. Se spune că suntem suma oamenilor ce ne înconjoară. Am învățat de-a lungul anilor să nu fac compromisuri și am eliminat oamenii toxici din viața mea. Nu avem nevoie de mulți prieteni. Avem nevoie de puțini, sinceri, care ne inspiră și ne susțin în nebunia noastră.

Ce nu ar trebui să facă niciodată un om de vânzări?

Ador întrebările capcană. O să îți spun cum fac eu:

Nu renunț la primul NU. Un NU în acest moment poate însemna un DA în câteva săptămâni sau luni. Nu îmi pierd interesul pentru clienți. Nu mă las distrasă în întâlniri și îmi dedic acel timp strict clientului respectiv.

Nu renunț niciodată în a progresa, atât personal cât și profesional.

Nu renunț la follow-up.

Ce nu îți lipsește niciodată din geantă?De când am devenit mamă, nu îmi lipsesc jucăriile. Înainte găseam doar pixuri și carnețele, îmi plăcea și încă îmi place să iau notițe.

Cel mai frumos loc din care ai lucrat: Simt că performez extraordinar la o terasă pe plajă care îmi oferă liniște și inspirație.

Dish-ul preferat: Arroz meloso de bogavante (soupy rice lobster).

Filmul favorit: Pentru că v-am povestit că îmi plac provocările, nu o să fiți surprinși dacă o să spun că îmi plac filmele de acțiune, care mă țin în suspans. Ca film preferat, probabil aș alege „Transporter”. Jason Statham este actorul meu preferat.

 

Credit foto: Raquel Olivares & arhivă personală

 

Editor: