„Nu cred în a învăța din greșelile altora, eu trebuie să încerc și să dau cu capul” | Corina Maria Scheianu, Digital Star

Corina-Maria Scheianu este definită de două elemente importante: pasiunea ei pentru digital și dorința de a se adapta mereu la ceea ce este nou. Aceste aspecte i-au adus multă apreciere în rândul profesioniștilor din industriile creative, aceștia recunoscând-o drept the problem solver – persoana care mereu vine cu o soluție la probleme care apar.

Cu o experiență de mai bine de 13 ani în domeniu, Corina poate număra pe degetele de la o mână industriile pentru care nu a avut încă ocazia să lucreze, având în portofoliu colaborări cu branduri cunoscute atât la nivel național, cât și internațional. În prezent, ocupă poziția de Digital Manager în cadrul agenției de publicitate online Digital Star, unde a învățat din poziția de lider cât de important este să conduci o echipă unită, să-ți asumi greșelile făcute, să ai o etică clară a muncii tale și un plan bine stabilit.

Plină de dinamism și într-o notă optimistă care o caracterizează, ne-a povestit mai multe despre atuurile care au diferențiat-o în această industrie, cum și-a pus pandemia amprenta asupra planurilor personale și cum reușește să-și mențină creativitatea în această perioadă.

 

Cine este Corina-Maria Scheianu, „the problem solver” și profesionista pasionată de social media?

 

Sunt cea care în clasa a VIII-a decidea în ultimul moment că vrea la profil uman (deși marea pasiune era matematica). Sunt cea care în clasa a XII-a decidea în ultimul moment că dă la facultatea de Comunicare (deși pregătirile erau în direcția Medicinei).

Sunt cea care a trecut prin momente de cumpănă și care s-a convins că planurile sunt uneori o glumă bună făcută vieții. Și cred cu tărie că sunt un om curios, ceea ce a ajutat să devin problem solver-ul despre care spuneați, dar și pasionată de ceea ce fac. Când nu mai suntem curioși și pasionați, pur și simplu nu mai suntem.

CorinaMS1

 

Lucrezi de mai bine de 13 ani în industria creativă. Care sunt câteva momente cheie din parcursul tău profesional?

 

Poate cel mai important moment dintre toate cele trăite până acum în parcursul meu profesional a fost trecerea de la publicația online Metropotam.ro (acum 10 ani) – locul unde m-am format și unde am început să înțeleg cu ce se mănâncă internetul, către agențiile de publicitate – unde am fost „forțată” să învăț într-un ritm alert, să trec de la un tone of voice la altul, de la un specific de business la altul și tot așa.

Un alt moment cheie care mi-a influențat evoluția a fost acum 4-5 ani, când am trecut de la „omul-departament”, cum îmi place mie să spun (în traducere: singurul responsabil de bucățica de „Social media”) la „manager al departamentului”. Și în acest timp am adus alături de mine încă 12 specialiști care să lucreze umăr la umăr la crearea unor strategii și campanii care să ajute la rezolvarea unor probleme.

Iar, ca să avem 3 momente cheie, menționez și cursurile de Facebook Ads pe care tot amânam să le organizez, dintr-un acut sindrom al impostorului și pe care le-am susținut în două ediții, înainte de pandemie. Și dacă tot am menționat sindromul impostorului, cred că este prezent la majoritatea celor din industrie care chiar știu ce fac, doar că ar trebui să învățăm de la Ion Creangă care spunea: „Știu că sunt prost, dar când mă uit în jur prind curaj.”

Da, am colaborat și colaborez cu branduri din majoritatea domeniilor, atât locale cât și regionale sau chiar globale (cea mai „exotică” țară pentru care am lucrat este Kârgâzstan) – cred că pot număra pe degetele de la o mână industriile pentru care nu am avut încă ocazia să lucrez.

CorinaMS2

 

Din noiembrie 2015, faci parte din echipa Digital Star – agenție de publicitate online, iar în prezent ocupi poziția de Digital Manager. Ce schimbări ai observat atât la nivel individual, cât și de echipă în perioada pe care ai petrecut-o aici?

 

La nivel individual: categoric am evoluat. Atât de mult încât este posibil să nu o mai recunosc pe Corina de acum 6 ani, dacă ne vedem pe stradă. Și asta pentru că aici am simțit cu adevărat că afișarea vulnerabilităților nu este taxată, ba chiar îmbrățișată. Și mi s-a permis să testez terenul în mai multe arii, să învăț, să îmi bag nasul, să fac orice curs mi-a trecut prin minte, să particip la conferințe internaționale, să îmi iau o vacanță de muuuulte zile atunci când era visul meu la mijloc. Mi s-a permis și nu am lăsat trenul să plece fără să mă urc în el. Ba uneori am stat chiar în locomotivă.

La nivel de echipă: am crescut from 0 to hero. Și am evoluat împreună, în aceeași direcție. Atât în echipa de Social Media, cât și la nivelul întregii agenții. Am greșit și față de ei, și față de mine, dar am știut (zic eu) să îmi cer scuze și să o fac sincer.
Ce mi se mai pare important de menționat este că suntem atât de uniți, încât ne antrenăm și la citit, iar ultima plecare cu un grup a fost cu 3 colege de birou la Cincșor, unde nu am făcut altceva decât să citim și să ne relaxăm într-o manieră care conduce la întărirea echipei. Though life.

Cred că ar trebui să le spun mai des colegilor mei că îi apreciez enorm pentru că fiecare dintre ei a pus o cărămidă la ceea ce sunt eu azi.

CorinaMS6

 

Care sunt câteva principii după care tu și echipa Digital Star vă ghidați în momentul în care alegeți un client? Și v-ați aflat concret în poziția de a refuza un client pentru că nu respecta aceste principii?

 

Unul dintre principiile după care ne ghidăm este acela de a nu lucra cu branduri care pot pune în pericol sănătatea/integritatea oamenilor sau a animalelor cu bună știință. Și da, din această cauză am fost puși în situația de a refuza să colaborăm cu branduri foarte mari și cu bugete cu multe cifre. No regrets.

Transparență și asumare. Câți dintre cei din jur le mai practică? Ei bine, sunt foarte importante și de aici se formează încrederea: ai bușit un proiect sau ai comis o eroare într-o campanie? Spune și asumă-ți greșeala. E păcat să uităm de „Greșeala recunoscută este pe jumătate iertată” și să facem morman sub preș. La un moment dat o să ne împiedicăm și o să venim în nas.

De asemenea, un alt principiu după care ne ghidăm este: clientul nostru NU este stăpânul nostru, astfel că în momentul în care nu (mai) există respect/înțelegere în relația de colaborare, este mai bine să punem punct. Dragoste cu sila nu se poate.

 

Cu siguranță, ai lucrat alături de mulți creativi și profesioniști în campaniile realizate. Care sunt, din punctul tău de vedere, 3 caracteristici esențiale care te-au diferențiat în acest domeniu?

 

Puțini știu că în ultimii ani am căpătat porecla „mama bear” și asta pentru că am o grijă teribilă de întreaga echipă și mă asigur constant că au tot ce le trebuie pentru a nu pierde din vedere echilibrul muncă – viață personală. Din păcate, înțeleg că prin alte ogrăzi nu prea este așa, ceea ce mă întristează. Ar fi o lume mai bună dacă am avea grijă să le fie bine și celor de lângă noi.

Apoi, cred foarte mult în lead by example pentru că așa învăț și eu la rândul meu: văzând cum fac alții și încercând să aplic. Am greșit de multe ori și am învățat de fiecare dată ce merge și ce nu. Nu cred în a învăța din greșelile altora, eu trebuie să încerc și să dau cu capul.

Iar ultima, însă nu cea din urmă: faptul că nu am ars etape și cred că mai am foarte multe de învățat. Am pus interes și pasiune în tot ceea ce am avut de făcut, unde nu am știut am întrebat sau am căutat și m-am asigurat că nu am sărit din bocanci direct în pantofii cu toc.

CorinaMS5

 

Adaptabilitatea este necesară oricărui profesionist pentru rămâne la zi cu noutățile din domeniu. Care este conținutul pe care îl urmărești zilnic și te ajută să-ți menții creativitatea?

 

Pentru menținerea creativității mă ajută foarte mult cărțile pe care le citesc și călătoriile. Dar, cum nu trebuie să scap din vedere noutățile din domeniul în care activez, îmi trag seva din: AdHugger, AdWeek, The New Yorker, Social Media Examiner etc. Desigur, acestea sunt doar câteva publicații, însă de cele mai multe ori aterizez pe diverse articole primite de la cunoștințe din industrie sau direct din grupurile de Facebook pe unde sunt activă (SocialPedia, Digital Marketing România etc.), iar apoi caut să văd cine și ce a mai scris pe subiect. Doar trebuie să avem minimum 3 surse, nu?

CorinaMS7

 

Urmărești și admiri un brand la nivel național/internațional? Și dacă da, te-a influențat modul în care acesta comunică să achiziționezi un produs/serviciu aparținând brandului respectiv?

 

Oh, da. Sunt cel mai slab utilizator de internet din acest punct de vedere. Văd un ad – cumpăr. Și pățesc asta de mulți ani cu brandurile Karl Lagerfeld, Rituals și Furla. La nivel local (mă refer aici la branduri care sunt sau au magazine online locale) m-am împrietenit cu MELOR, Ioana Ciolacu, Smiling Shoes, Utopic by Mona Vulpoiu, QCosmetics, Obsentum. Dar câștigă detașat Elefant.ro. Probabil mă vor pune top buyer într-una din zile, iar dacă vreți un secret, lucrarea mea de licență a avut studiu de caz „Longtail în librăriile online din România”.

 

Ești pasionată de cifre și trenduri, iar în ultima perioadă a luat amploare fenomenul Clubhouse. Ce părere ai despre aplicație și o consideri necesară pentru un profesionist din domeniul tău?

 

Clubhouse este, cel mai probabil, rețeaua socială în care legătura dintre utilizatori contează mai mult decât funcționalitățile acesteia, în care ți se demonstrează că tonul face muzica.

Este un fenomen, într-adevăr, dar momentan cred că este vorba despre entuziasmul care ne-a încercat și la apariția Twitter: vrei să fii acolo pentru că apare „sindromul FOMO” (fear of missing out), pentru că ai impresia că punându-i o întrebare lui Elon Musk sau poate parfumierului Guerlain, vei fi mai câștigat și vei afla secretul îmbogățirii peste noapte. Sau că un manager de agenție îți va da soluția salvatoare pentru problema cu care te confrunți și pentru care nu ai chef să faci un pitch.

Odată intrat în universul Clubhouse, vei constata că nu chiar toată lumea din domeniul X are ceva interesant de spus, dar când i-ai găsit pe cei cu care într-adevăr rezonezi, rămâi fidel. Cel puțin așa s-a întâmplat în cazul meu, după ce am petrecut mult timp prin diverse room-uri, în încercarea de a-mi forma așteptările. După câteva luni de „joacă”, apreciez sau chiar creez room-uri de tipul: probleme cu care se confruntă oamenii din marketing, dar și meditație ghidată sau muzică ambientală.

Cred că sunt foarte multe persoane care intră pe această aplicație în încercarea de a da skip unor ore de consultanță contra cost. Dar la final de zi vei realiza că timpul este cea mai scumpă monedă pe care o plătești în schimbul accesului. Pentru că nimic nu este gratis, iar ce e gratis e mai scump.

 

O altă pasiune de-ale tale sunt călătoriile. Care este prima destinație pe care vrei să o vizitezi după ce se mai liniștesc restricțiile?

 

Oh, acesta este un subiect atât de dureros pentru mine…

Înainte de pandemie aveam anual 7-8 ieșiri din țară. În rest, prin frumoasa noastră Românie și doar 2-3 weekenduri pe-acasă.

Începând cu aprilie 2020 și până în martie 2021, aveam deja bilete de avion cumpărate pentru destinații precum: Madagascar, Mauritius, Seychelles, Reunion, Anglia, Irlanda, Danemarca, Franța, Germania, Spania. Dar pandemia m-a făcut să realizez de ce nu e bine să îți faci niciodată planuri, pentru că planurile îi amuză pe zei (asta ca să ne păstrăm o notă optimistă).

Imediat ce se mai liniștesc restricțiile, voi face tot posibilul ca măcar 50% dintre bilete să fie schimbate (încă mai aștept răspunsuri de pe la companiile aeriene), drept care voi porni de la premisa: cea mai dorită destinație este următoarea.

Desigur, cea mai importantă parte pentru mine a fost și va fi să mă mențin sănătoasă, iar dacă aceste planuri făcute anterior nu vor însemna altceva decât bani pierduți, mă pot obișnui cu ideea.

 CorinaMS4

 

Pe final, un sfat pentru cititoarele The Woman.

 

Dar este un chin să spuneți unei Balanțe să dea un singur sfat! Cu permisiunea voastră și cu incapacitatea mea de a alege, voi pune două gânduri care m-au atins și pe care simt nevoia să le transmit:

Cele mai importante două zile din viața ta sunt ziua în care te-ai născut și ziua în care afli de ce. (Mark Twain)

Cele mai frumoase lucruri în viață sunt cele care nu pot fi măsurate: iubirea, recunoștința, iertarea, uimirea. (Vasi Rădulescu – Culorile uitării)

 

Cartea de pe noptieră: Nuria Pradas – Aroma timpului
Cel mai bun slogan de campanie: Suntem cu toții diferiți. Din fericire.
Ultimul film vizionat: The Shack (Baraca)
Destinația preferată de vacanță: Namibia
Notes sau agendă: Agendă! Sau, mai nou, Remarkable.
Note to self: Există un singur colț de univers pe care îl poți face mai bun: tu însuți.

Editor:

CRISTINA GIURCANU-01 EDITOR THE WOMAN