Gica Neamțu ne dovedește în fiecare zi că orice vis poate deveni realitate, indiferent de vârsta pe care o avem. Trebuie doar să ne dorim cu adevărat și să muncim pentru visul nostru.
Când nu se află în bucătărie pentru a găti cele mai delicioase bunătăți tradiționale, Gica Neamțu își petrece timpul cu un film sau o carte bună și își planifică activitățile pe care le-ar putea avea în weekend împreună cu persoanele dragi.
Cum a pornit Pofta Focului și care au fost primii români la care v-ați gândit că ar aprecia produsele?
Pofta Focului a pornit din dorința de consum. Deoarece pe piață nu găseam produse pe gustul meu, am încercat ca de-a lungul timpului pentru consumul personal să îmi produc singură cele necesare. Pe parcurs, am realizat că există multe persoane mai puțin pricepute sau care nu au suficient timp pe care să îl aloce gătitului, astfel că a încolțit ideea de business.
Clienții către care m-am orientat au fost cei ancorați în propriile joburi, cu puțin timp disponibil, dar care apreciază calitatea produselor, gustul tradițional care nu se mai prea găsește în produsele de pe piață și către clienții care își doresc să aibă pe masă un produs bun, autentic românesc.
Cum a fost trecerea de la inginerie la antreprenoriat și care au fost cele mai mari provocări?
Trecerea de la inginerie la antreprenoriat a fost ușoară, deoarece m-am dedicat mult acestui business și am construit continuu. De asemenea, am avut parte de multe provocări care țin de mulți factori, cum ar fi: materie primă de calitate, aprovizionarea fiind sezonieră la fructe și legume.
De exemplu, cireșele și nucile verzi se coc în luna iunie, astfel că doar atunci ne putem ocupa de producerea acestor dulcețuri. Mai mult decât atât, acest fapt generează o producție ordonată, chiar dacă uneori există posibilitatea să pierdem sortimentul în acel an și să fie nevoie să așteptăm următorul an.
O altă provocare este viteza de întoarcere a banilor din piață, din magazinele partenere pentru a nu dezechilibra procesul de producție.
„Dacă îți asumi fiecare decizie pe care o iei, iar viziunea este una de succes, nu de sacrificiu, atunci cu siguranță reușești să atingi echilibrul ideal între viața personală și cea profesională”
Care a fost cea mai importantă investiție pe care ați făcut-o? (Timp, bani, energie etc.)
Una dintre cele mai importante investiții pe care le-am făcut este energia. Banii vin și se duc, timpul își urmează cursul lui, însă emoția și energia sunt cele mai mari „consumabile”.
Trecem printr-o perioadă plină de provocări. Cum v-ați adaptat în contextul dat și care sunt așteptările pentru următoarele luni din 2020?
După părerea mea, pandemia ne-a făcut să ne organizăm puțin mai bine. Comenzile online au crescut, iar magazinele de proximitate cu specific s-au înmulțit.
Așadar, pe lângă producția planificată a trebuit suplimentat și stocul de ingrediente. Mai mult decât atât, până la sfârșitul anului 2020 vedem o creștere a cotei de piață, iar de aici toate elementele afacerii trebuie redimensionate.
Ce v-ați dori să știe oamenii despre produsele Pofta Focului?
Încă de la început ne-am dorit ca oamenii să știe că produsele noastre sunt bune, făcute în condiții de siguranță alimentară și care respectă rețete vechi. Nu folosim niciun aditiv sau înlocuitor, produsele fiind conservate după metode vechi, nu cu conservanți.
Ce sfaturi puteți oferi unei femei care vrea să debuteze în antreprenoriat? Care sunt lucrurile esențiale pe care să le aibă?
Unei femei tinere care dorește să debuteze în antreprenoriat îi recomand multă tenacitate, determinare, profesionalism în abordarea tuturor problemelor care apar, multă energie și parteneriate cu profesioniști pe segmentele de activitate necesare.
Cum gestionați echilibrul între viața personală și viața profesională?
Echilibrul între viața mea personală și cea profesională este puțin instabil. O afacere care trebuie construită de la zero presupune câteva sacrificii personale, dar bineînțeles că acest lucru merită din plin. Însă, dacă îți asumi fiecare decizie, iar viziunea este una de succes, nu de sacrificiu, atunci cu siguranță reușești să atingi acel echilibru ideal.
Ați debutat în antreprenoriat mai târziu, la o vârstă la care, după cum ați spus în alt interviu, „nu mai alergați după visuri”. Care e însă visul ce vă motivează? Totodată, cum considerați că vă influențează deciziile experiența de viață de până acum?
Visul care mă motivează este că am reușit să îmi construiesc business-ul mult dorit și că am posibilitatea să îl las mai departe fiului meu, care, cu siguranță, se va ocupa de el cu la fel de multă determinare.
O afacere de familie oferă atât siguranță financiară și socială, cât și cel mai important cadru emoțional al unei familii fericite.
Experiența de viață este benefică pentru orice business pentru că duce la recunoașterea nevoii de perfecționare, de creștere continuă.
Care credeți că sunt oportunitățile de care românii ar trebui să profite mai des? Dar și care sunt calitățile pe care ar trebui să se bazeze mai des?
Oportunitățile sunt în funcție de capacitatea fiecărui om de a vedea și a acționa în consecință, iar calitățile de care trebuie să dea dovadă oamenii sunt: profesionalism, corectitudine, rezistență la stres și flexibilitate.
Cum arată o zi obișnuită din viața dumneavoastră?
Începe, bineînțeles, cu o cafea, dar și cu agenda de lucru unde îmi notez toate activitățile zilei potrivit planului de producție, întâlnirile de business și administrative.
Apoi, seara, îmi place să îmi petrec timpul cu o carte bună sau de cele mai multe ori cu un film, dar și să mă gândesc la sfârșitul săptămânii pe care îmi place să îl petrec alături de prieteni dragi și de oameni interesanți.