„O clădire se construiește o singură dată pe când interiorul poate fi renovat de mai multe ori.” | Andreea Petroiu, arhitect de interior

Andreea Petroiu este o tânăra absolventă a Facultății de Arhitectură „Ion Mincu”, din București, specializată în arhitectură de interior.

Așa cum se autocaracterizează, Andreea este o persoană ambițioasă, plină de viață și deschisă la noi provocări, iubitoare de frumos în toate formele sale.

Fire pragmatică, chiar și în timpul său liber, încearcă să îmbine utilul cu plăcutul, acordând timp activităților preferate precum călătoritul sau fotografia, experiențe pe care ulterior le valorifică ca surse de inspirație pentru proiectele sale.

Datorită pasiunii sale pentru design interior a acceptat provocarea celor de la Deco Days și s-a înscris la concursul de concepte de amenajare organizat de aceștia, în cadrul căruia a obținut locul 3.

Mai multe informații despre Andreea, despre parcursul său profesional, dar și despre experiența sa în cadrul evenimentului dedicat designului de interior, Deco Days, în materialul următor.

Dragă Andreea, povestește-ne despre parcursul tău profesional. Când a apărut pasiunea pentru arhitectură și cum ai decis că acesta este drumul tău?

Parcursul meu profesional este la început de drum, am doar 24 de ani și am absolvit în 2021, Facultatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu”, specializarea Arhitectură de Interior.

După terminarea facultății cu recomandarea profesoarei dr.arh. Adina Dinescu, care m-a îndrumat pe parcursul diplomei mele de absolvire și recomandării făcute, am ajuns să fac parte de aproximativ un an din  echipa, Next Interior. Ei au fost cei care mi-au arătat adevăratele provocări ale meseriei pe care o am. 

Pasiunea pentru zona artistică am început să o dezvolt încă de pe băncile școlii generale, la orele de desen. Imaginație aveam, dar nu reușeam la vârsta aceea să desenez tot ce-mi imaginam, astfel  ajungeam să o mai rog  pe mama să mă ajute cu desenele, eram fascinată de ce poate să deseneze, eu neavând atâta talent.

Legat de cum am decis să dau la arhitectură am o poveste amuzantă.  La o cina în familie mama îi spunea tatălui meu că dorește o casă pe pământ, iar în glumă tata a luat o foaie de hârtie și i-a schițat o casa mamei, atunci eu i-am spus  mamei că o să dau la arhitectura și o să-i îndeplinesc acest vis.

Am terminat un liceu cu profil real, deoarece am moștenit pasiunea pentru stiintele exacte de la tatăl meu și am zis că împreuna cu creativitatea pe care o am pot să dau la arhitectură. De ce am ales arhitectura de interior și nu arhitectură: răspunsul pe care l-am dat la această întrebare a fost mereu: o clădire se construiește o singură dată pe când interiorul poate fi renovat de mai multe ori. 

Ești arhitect de interior – care sunt atribuțiile unui astfel de job? Cum arată o zi obișnuită pentru tine la muncă?

Ca arhitect de interior avem capacitatea de a proiecta un spațiu interior de la zero, astfel identificăm, cercetăm și rezolvăm problemele ce țin  atât de partea  stilistică cât  și de functionalitate   spațiului, iar în acest mod poți să eficientizezi spațiul în care urmează să locuiești.

Treaba noastră nu este doar aceea de a creea un spațiu armonios. În spatele acestui proces  există o serie întreagă de pași:  proiectarea și găsirea celei mai optime soluții, optimizarea bugetului,  implementare, găsirea furnizorilor,  căutarea și coordonarea echipelor de execuție și nu în ultimul rând supravegherea șantierului.

Apelând la un arhitect de interior obții o coerență și o unitate stilistică.

O zi obișnuită la muncă, nu prea există în cazul meu. Fiecare zi vine cu o nouă provocare, un proiect nou sau un șantier care-ți dă bătăi de cap. Dar fiecare săptămână începe cu o cafeluță bună, o mică ședință în care discutăm statusul fiecărui proiect urmând să ne împărțim sarcinile pentru întreaga saptamana.

Cum a fost pentru tine experiența DecoDays? Spune-ne, te rugăm, ce a însemnat pentru tine acest proiect și cum ai ajuns să faci parte din el?

Experiența avută în cadrul concursului Deco Days, a fost unică și captivantă. Am zburat din București la Cluj, unde mi-am petrecut 2/4 zile, alături de echipa Deco Days. Aici am cunoscut alte persoane din domeniu: arhitecți, furnizori și oameni pasionați de design cu care am avut multe subiecte de discuție. 

Am fost absolut încântată să văd proiectul cu care am participat alături de Intento Studio, executat aproximativ 1 la 1 cu randarile propuse de noi. Este primul concurs la care particip și nici o secundă nu m-am gândit că o să ajung să-l văd realizat și că o să stau  să mă uit la el și sa zic „chiar eu am făcut asta”. 

Cum am ajuns să fac parte în cadrul concursului DecoDays?  Arh. Alexandru Țîrcă și Intento Studio  sunt „vinovați” de participarea mea, pe aceasta cale le mulțumesc că m-au ales să participăm împreună și să câștigăm.  

Dacă ar fi să te raportezi la experiența ta de până acum, care a fost proiectul tău de suflet? Și ce la făcut să devină atât de important? Ne-ar plăcea să cunoaștem povestea din spatele acestuia, dacă ai dori să o împărtășești cu noi.

Sunt entuziasmată de fiecare proiect pe care ajung să-l realizez. Toate proiectele au o poveste în spate pe care ajung să o transpun în amenajarile pe care le fac. Nu m-aș putea hotărî care este proiectul meu de suflet, aș putea spune că fiecare are momentul lui de glorie. 

În momentul de față proiectul cel mai drag mie este cel realizat în cadrul concursului DecoDays, deoarece mica mea obsesie pentru cercuri, forme curbe și lumini, a fost implementată cu succes. Este momentul lui de glorie. Ne-am dorit să transformăm un spațiu impersonal într-o compoziție unitară. 

Am fost foarte bucuroasă să văd diferite persoane, din domeniu sau nu cum vorbeau și  fotografiau amenajarea făcută de mine împreună cu Intento Studio, a trezit un nou sentiment de bucurie pe care nu l-am experimentat până acum.  Pot spune ca suntem pe drumul cel bun în materie de amenajari interioare, iar oamenii sunt tot mai deschiși să apeleze la un arhitect de interior.

*Despre Deco Days

Deco Days este un reper important în materie de evenimente dedicate designului interior. Aici se pot descoperi trendurile și tendințele de la cele mai importante nume și branduri prezente în țara noastră.

Evenimentul este gândit ca un accelerator de design interior și conectează designerii și arhitecții cu business-ul, promițând o experiență complexă, multisenzorială.

Programul evenimentului este unul variat, care include atât activități pentru specialiștii din domeniu, cât și workshop-uri interactive, dedicate iubitorilor de design.

Deco Days este conceput și organizat de Mendola Fabrics.

Editor: