O încurajare pentru mamele care sunt în concediu de maternitate! 6 abilități pe care le dezvoltați departe de job, Raluca Modoran, specialist HR

Am în jurul meu mame care sunt în concediu de maternitate și care se tem că își vor pierde abilitățile în timp ce sunt departe de rolul în care s-au implicat enorm până la momentul nașterii. Departe de birou, fără ședințe, videocall-uri, rapoarte și planificări, dar cu multe nopți nedormite, la zi cu articole despre alăptare, diversificare și creșterea dinților, ele încep să creadă că nu vor mai fi luate în considerare pentru roluri cu putere de decizie, pentru proiecte interesante sau pentru eventuale provocări. Văd cum, în fiecare zi ce trece, devin mai nesigure și se întreabă cum vor face față schimbărilor apărute  în timpul în care ele au lipsit de la birou și cum se vor adapta noilor cerințe. Ce se va întâmpla cu ele când vor reveni?

 

În calitate de mamă, dar si de specialist în recrutare pentru poziții manageriale de top, m-am uitat mai îndeaproape la provocările zilnice ale unei mame si am pus la cap un o listă de “abilități materne” care sunt extrem de valoroase și la locul de muncă. Mă opresc asupra câtorva dintre ele, pentru a le asigura pe cititoare că vor fi la fel de importante la locul de muncă și după încheierea concediului de maternitate. 

 

1. Comunicarea eficientă, inclusiv gestionarea conflictelor – capacitatea de a-i convinge pe alții să susțină o idee, să facă lucrurile să se întâmple, să găsească cele mai bune argumente într-o situație; abilități de ascultare activă susținute de inteligență emoțională.

 

2. Stakeholders Management – menținerea unor relații bune cu oamenii care au cel mai mare impact asupra vieții de zi cu zi, menținându-i „la bord” și implicați.

 

3. Change Management – abilitatea de a aplica un proces sistematizat, utilizând un set de instrumente pentru a mobiliza alte persoane cu scopul de a genera rezultate,  de a le facilita o tranziție ușoară dintr-o etapă de dezvoltare în alta, asigurând în același timp adaptarea la noul mediul de lucru.

 

4. Rezolvarea creativă a problemelor – abilitatea de a găsi modalități de rezolvare a problemelor sau de a identifica oportunități atunci când gândirea convențională a eșuat, de a găsi perspective noi și de a veni cu soluții inovatoare, de a formula un plan de depășire a obstacolelor și atingerea obiectivelor.

 

5. Planificarea și stabilirea de priorități, inclusiv gestionarea resurselor – capacitatea de a utiliza cât mai bine timpul și resursele disponibile, într-un mediu foarte complex și foarte solicitant.

 

6. Gândire strategică – abilitatea de a anticipa și de a se pregăti pentru diverse rezultate care pot sau nu să apară, abilitatea de a anticipa obstacolele înainte ca acestea să apară, de a găsi soluții eficiente și de a evita escaladarea provocărilor și a riscurilor.

 

Aș vrea să le salut pe toate mamele care sunt în concediu de maternitate și să le reamintesc astfel că, zi de zi, chiar și departe de muncă, ele își folosesc și își dezvoltă  abilități extraordinare care vor fi apreciate și când se întorc în afaceri! Acum este momentul să vă concentrați doar pe cel mai important “job”, acasă!

Raluca Modoran are o experiență de 19 ani în domeniul HR și ocupă în prezent rolul de Senior Leadership & People Advisor at Signium Stein & Partner, una dintre de companiile de top pe piața de Executive Search și Human Capital, la nivel internațional și regional.