O persoană care se simte apreciată poate realiza lucruri mărețe. Sissi te încurajează să-ți arăți aprecierea cât mai des

Sentimentul de apreciere insuflă succesul în oameni și îi ridică. La nivelul cel mai de bază, aprecierea este ceea ce ne face să ne simțim în siguranță, ceea ce ne eliberează și ne împinge de la spate să facem munca cea mai bună. De asemenea, cuvintele sau gesturile de apreciere pe care le primim ne energizează și ne canalizează energia către crearea valorii. Primirea aprecierii ne motivează să lucrăm mai bine, mai repede și cu rezultate mai spectaculoase, pentru că o persoană care se simte apreciată va face întotdeauna mai mult decât doar ceea ce trebuie.

Aprecierea construiește încredere în propria persoană și o stare de bine care durează. Și atunci, de ce exprimarea aprecierii față de ceilalți oameni și cu atât mai mult față de oamenii speciali din viața noastră pare atât de ușor ca fiind incomodă, nenaturală sau chiar falsă?

Răspunsul evident este că nu vorbim fluent în limbajul emoțiilor pozitive. Suntem atât de puțin obișnuiți să le împărtășim, încât nu ne simțim confortabil. Să ne arătam aprecierea, dezinteresat, din inimă și cu toată inima, este un exercițiu pe care nu l-am prea făcut și nici nu ne-am simțit încurajați să-l repetăm.

În mod ciudat, suntem deseori mai experimentați în exprimarea emoțiilor negative – cele reactive și defensive, și adesea le exprimăm fără a ști impactul lor corosiv asupra altora. Iar asta e regretabil. Impactul emotiilor negative – și mai exact sentimentul de a fi devalorizat – este incredibil de toxic. Suntem cu toții mai vulnerabili și avem nevoie de pozitivism mai mult decât ne place să credem.

Dar, de cealaltă parte, exprimarea emoțiilor pozitive – precum aprecierea, este molipsitoare. Este imposibil să ne simțim apreciați și deprimați în același moment. Și chiar și în ceața imperfecțiunilor sau a greșelilor, putem găsi calități și gesturi de apreciat, iar acest mod de a vedea oamenii este un punct forte.

În încercarea de a ne gândi la cum putem face o mare diferență, cum putem schimba lumea, nu trebuie să ignorăm micile diferențe zilnice pe care le putem face, și care, în timp, se adaugă unor diferențe mari pe care nu le putem anticipa.

Aprecierea în mod autentic a altora ne face să ne simțim mai bine cu noi înșine și crește probabilitatea ca ceilalți, cei care primesc aprecierea noastră, să investească mai mult în noi. Este pur și simplu un răspuns instinctiv pentru reciprocitate.

Și atunci, care sunt pașii practici pe care fiecare dintre noi îi poate face, pentru a folosi aprecierea în serviciul construirii unei echipe sau a unor relații mai bune, mai performante și mai durabile? Ce putem face pentru a ne înfrumuseța viața și lumea în care trăim? Ce putem face pentru a motiva persoanele din viața noastră, pentru a-i ajuta să prindă aripi?

 Răspunsul este unul simplu: să ne arătăm cât mai des aprecierea!

Aprecierea începe cu tine însuți. Dacă întâmpini dificultăți în a-ți exprima în mod deschis aprecierea altora, probabil că îți este dificil să te apreciezi pe tine. De aceea, la finalul fiecărei zi, ia-ți niște timp pentru a răspunde la întrebarea: “Ce din ceea ce am făcut astăzi mă face să fiu mândru de mine?” Dacă ești genul căruia îi plac provocările, atunci întreabă-te și: “Ce aș putea face mai bine mâine?”. Ambele întrebări îți validează valoarea.

Apoi, fă-ți o prioritate pentru a observa ce fac bine cei din jurul tău și spune-le acest lucru. Cu cât ești mai conștient de ceea ce prețuiești și exprimi acest lucru, cu atât mai pozitiv este impactul tău asupra acelei persoane. Aprecierile simțite dar ne-exprimate sunt ca niște cadouri pe care le-ai cumpărat și le-ai împachetat, dar pe care nu le mai dăruiești.

Dacă fiecare dintre noi ar avea grijă unul de altul și am face acel extra-efort pentru a ne arata aprecierea, am câștiga cu toții – fiecare dintre noi ar putea ajunge mai departe.

De aceea, intră și tu pe www.sissiromania.ro și creează profile de apreciere sau scrie scrisori prin care să-ți exprimi aprecierea către persoanele speciale din viața ta. Lasă-te inspirat de Sissi și dă-le celor dragi motivația necesară realizărilor mărețe! Cuvintele tale nu doar că îl vor stimula pe destinatar să prindă aripi, să facă lucrurile mai repede, mai bine și cu rezultate spectaculoase, dar îți poate aduce și un city-break la Viena!

Nora Călbază

Sursa foto: Agenția Screen Native