Am avut ocazia să lucrez în medii de business foarte diverse, în companii mici sau de renume internaţional, în medii corporatiste sau firme cu prezenţă exclusiv locală. În toate aceste cazuri am înţeles cât de important era să ştim unde vrem să ajungem în afacerea din care făceam parte, care este destinaţia noastră, ca manageri, dar şi ca echipă.
Se spune că destinaţia nu este importantă, ci mai degrabă important este drumul parcurs până acolo. Este şi asta foarte adevărat, atunci când ne gândim mai degrabă la viaţa personală, la valorile în care credem şi care ne însoţesc în viaţa. În business însă destinaţia contează, ştim că am livrat un anume buget anul trecut şi că avem un anume buget de livrat anul acesta, ştim că suntem în acest punct azi şi că vrem să ajungem în acel punct mâine.
În business, destinaţia contează
Aşadar, ştim unde vrem să ajungem. Şi în aceeaşi măsură trebuie să ştim cum vrem să ajungem sau când vrem să ajungem. Iar toate aceste detalii se regăsesc în ceea ce numim strategie a unei organizaţii.
Rareori mi-a fost dat să cunosc strategia companiei pentru care lucram, fie pentru că aceasta nu se comunica clar angajaţilor, fie pentru că aceasta nu exista. Şi au fost multe situaţii când lucrurile se desfăşurau firesc în logica lor cotidiană, când cu toţii alergam să rezolvam probleme punctuale, când fiecare era angrenat în proiectul său, dar nu aveam un proiect al nostru sau unul pe termen lung.
Alteori, am înţeles că lipsa de direcţie nu era în beneficiul nimănui şi ne-am dorit să avem acea direcţie, am venit cu propuneri şi am vrut să fim parte din crearea strategiei. Uneori iniţiativele au fost încurajate, alteori acestea erau respinse, şi am înţeles astfel că uneori putem fi parte a acestui proces, alteori, însă, nu putem crea noi strategia organizaţiei. Ceea ce am mai înţeles însă fără echivoc este că a avea o strategie este vital pentru orice organizaţie, şi mai jos am identificat câteva motive care vin în sprijinul acestei idei:
1. Facem un plan de business
De cele mai multe ori planurile se fac pornind de la ce s-a întâmplat anul trecut şi continuă cu ce ne dorim să facem anul următor. Toate acestea sunt intenţii bune. Fără însă a avea o imagine clară legată de viitor, eforturile şi abordarea vor fi mai mult reactive decât proactive. Un plan de business de cel puţin 3 – 5 ani ne ajută să avem o imagine globală, să privim în perspectivă. Iar planul anual devine o etapă a unui process amplu în atingerea de obiective pe termen lung.
2. Identificăm punctele tari şi punctele slabe ale business-ului şi ale echipei
La o primă vedere cu toţii ne cunoaştem punctele tari şi punctele slabe şi pe bună dreptate, nimeni nu ne cunoaşte business-ul mai bine ca noi. Pe de altă parte, însă, nu mulţi valorifică avantajele competitive, şi poate şi mai mulţi manageri nu au planuri de acoperire a golurilor de capabilităţi în organizaţia lor. Strategia creează un nivel mai mare de conştientizare şi pune accentul pe anumite arii de activitate care vor conduce organizaţia spre succes.
3. Urmărim mai bine şi mai atent competenţele şi abilităţile
Dacă ai stabilit unde vrei să ajungi în business-ul tău pe termen lung, vei avea o înţelegere mai bună asupra tipului de abilităţi necesare pentru a îţi îndeplini obiectivele. Strategia defineşte şi conduce deciziile în companie. Astfel, urmărind anumite abilităţi şi competenţe, pregătim organizaţia pentru performanţele dorite şi pentru creşterea şanselor de succes.
4. Alocăm resursele eficient
Un lucru este sigur în fiecare companie, mică sau mare – resursele sunt limitate. Ne dorim ca acestea să fie mai multe sau mai mari, însă acest lucru nu se întamplă uşor şi nici în toate cazurile. Spuneam mai devreme că strategia înseamna decizii şi, împreună cu acestea, strategia înseamnă alegeri. Ce produse sunt cele mai potrivite? Ce linii de business trebuie menţinute sau ce tip de activitate? Care sunt pieţele cele mai bune pentru organizaţia noastră? Aceste decizii sunt critice, întrucât trebuie să ne asigurăm că resursele sunt folosite pentru cele mai bune oportunităţi care vor produce cele mai bune marje.
5. Cunoaştem şi înţelegem mediul în care activăm
Mulţi manageri de companii nu dedică în mod serios timp pentru a cunoaşte mediul de business în care activează, iar acest lucru poate avea un impact pozitiv sau negativ asupra performanţei. Ca să nu mai spunem că unii manageri nu îşi cunosc clienţii sau nu îşi cunosc competitorii. A fi conectat şi pregatit pentru o eventuală schimbare în industria sau în piaţa în care activezi, îţi ofera posibilitatea să acţionezi înainte ca aceasta să se producă.
După o asemenea analiză este important să vorbim cu angajaţii şi să luăm pulsul problemelor din organizaţie, însă conturarea paşilor necesari în schimbarea şi crearea unei strategii trebuie făcuta de top management şi comunicată ulterior.
Dacă ne gândim la paralela dintre a face lucrurile bine şi a face ceea ce este bine, atunci am putea spune că strategia este despre a face ceea ce este bine. În acest context am putea să ne permitem un mic exerciţiu şi să ne imaginam cum este lumea cu noi şi cum ar fi lumea fără noi, există oare o diferenţă importantă? Mai mult ca sigur da.
Astfel, ne putem răspunde şi la întrebarea: este important să avem o strategie? Evident că da. Însă nu este suficient doar să o avem, ci şi să o implementăm corect. Oricât ni s-ar parea de incompletă sau inexactă, o strategie de business aduce consistenţă, direcţii clare, perspective noi. Iar implementarea ei asigură sau nu reuşita. Oricât ar parea de surprinzător, o strategie de valoare medie însă cu o implementare grozavă ne conduce spre succes, în timp ce o strategie grozavă, dar cu o implementare proastă, ne conduce spre eşec.
Iată câteva aspecte esenţiale de reţinut:
• A avea o strategie, fie ea buna sau rea, este mult mai bine decât a nu avea nicio strategie;
• La crearea strategiei companiei nu pot lua parte toţi angajaţii, oricât de mult şi-ar dori aceştia sau oricât de mult am aprecia ideile lor;
• A nu face nimic nu poate fi o opţiune, mai ales pe termen lung;
• Poţi construi cea mai bună strategie din lume, implementarea ei reprezintă 90% din succesul sau eşecul acesteia;
• Nu amâna! Începe cât mai repede!
Aşadar, dacă ne dorim să se întample ceva ce nu s-a întâmplat niciodată, atunci va trebui să facem ceva ce nu am mai făcut niciodată. Nu există un moment mai potrivit să schimbi lucrurile decât momentul prezent.
By Olga Melihov,
Director General BNP Paribas Real Estate România
Cu o vastă experiență de lucru în construcții și în domeniul imobiliar comercial, dobândită atât în Rusia, cât și în Polonia sau România, dar și cu o experiență în management de peste 14 ani în Europa Centrală și de Est, Olga a lucrat pentru Seracom International Group Rusia, fiind responsabilă de set-up-ul, managementul și dezvoltarea filialei din Moscova a companiei. Ulterior, în cadrul Mayland Real Estate, a fost responsabilă de comunicare, marketing și dezvoltare internațională a companiei în țări precum România, Ucraina și Polonia.
În prezent, în calitate de Director General al BNP Paribas Real Estate, Olga contribuie la crearea unei filiale puternice în România, bine conectată și integrată în rețeaua regională a echipei din Europa Centrală și de Est. Olga este absolventă a Universității București, Facultatea de Litere (Română – Rusa), dar și a programului Real Estate Professional Executive Programme, dezvoltat de Solvay Brussels School of Economics & Management și Consiliul Polonez al Centrelor Comerciale. În plus, ea deține Cetificatul în Management al The Open University UK și Codecs România.
Surse foto: pexels.com, unsplash.com, pnag.es