Opera Aperta 2022: aproape 15.000 de spectatori au participat la spectacolele din programul singurului festival din România ce și-a propus să aducă muzica de operă în mainstream

Prima ediție post-pandemică Opera Aperta a marcat un nou record ca număr de spectatori și resurse implicate. Aproape 15.000 de spectatori au participat la spectacolele din programul singurului festival din România ce și-a propus să aducă muzica de operă în mainstream.

Vedeta festivalului a fost spectacolul Luxuria: 4000 de oameni și-au dorit să asiste la spectacolul-senzație pus în scenă de Barcelona Flamenco Ballet , în viziunea lui David Gutiérrez, unul dintre cei mai buni dansatori ai acestui stil, la nivel mondial.

Opera Aperta 2022

Pariu câștigat pentru echipa artistică a operei clujene cu Ride on Harmony, spectacol experiment în care cinci soliști-motocicliști, acompaniați de celebrul pianist Mihai Diaconescu, au intrat pe scenă direct pe motociclete. Aplauzele celor 3500 de spectatori prezenți au fost completate de turația miilor de cai putere ai celor 250 de motociclete adunate în Piața Unirii. Chiar și sub o ploaie continuă, peste 3000 de clujeni au savurat La Negra Noche și au oferit cu generozitate ovațiile lor la final.

„Suntem recunoscători publicului pentru că a revenit lângă noi după doi ani de pandemie și restricții, pentru că, împreună, am reușit să punem în scenă cinci seri memorabile.”, a spus Florin Estefan, directorul Operei Naționale Române din Cluj-Napoca.

Opera Aperta 2022 (1)

Opera Aperta, evenimentul care a adunat, în cele cinci zile de festival, aproximativ 15.000 de spectactori, s-a bucurat de prezența unor invitați speciali de talie mondială, obișnuiți ai marilor scene ale lumii: pianistul Mihai Diaconescu, dirijorul Cristian Spătaru, baritonul George Petean și soprana Valentina Boi.

Opera Aperta 2022 (4)

Mai mult, în premieră în România, Opera Națională Română din Cluj-Napoca a intrat în grupul select al marilor branduri culturale cu o linie proprie de merchandise. Produsele au fost create de designerul Ovidiu Pop, care are în portofoliu colaborări cu mari case de modă precum Dior, Veja și Stella Luna Italia.

Cea de a VI-a ediție a Opera Aperta a fost realizată cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, Consiliului Local Cluj-Napoca, Consiliului Județean Cluj și al Asociației „Opera 2 You”.

Opera Aperta 2022 (3)

Despre Opera Aperta

Festivalul Opera Aperta este un eveniment al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, aflat la a VI-a ediție. Din 2015, spectatorii au cunoscut opera și artiștii într-un mod aparte, dincolo de granița imaginară a sălii de spectacol, pe scene ridicate în locații neconvenționale din oraș. Spectacole lirice precum Carmen de G. Bizet, Nabucco și La Traviata de G. Verdi, concertul La Negra Noche, dar și spectacolul de balet Lacul lebedelor de P. I. Ceaikovski, montat pe scena plutitoare a Lacului Chios din Parcul Central, au ajutat publicul să (re)descopere opera într-un format inedit.