“Pacienții nu au încredere în medicul lor, deși discutăm despre o profesie care presupune minim 12 ani de studiu.” Dr. Camelia Căpușan

Când și-a ales specializarea ca medic, locul de muncă, ritmul dezvoltării profesionale (a făcut doctoratul după 40 ani), a căutat să țină tot timpul seama de prioritățile pe care și le stabilise anterior. Valorile care îi modelează viața și pe cea a celor dragi nu sunt stabilite ad-hoc, ci din timp. Din ele se naște lista de priorități, după care își ordonează obiectivele. Iar lista obiectivelor pe care și le-a stabilit îi modelează agenda. 

Dr. Camelia Căpușan, medic neurolog, respectiv cofondator Centrul Medical – La Vita Med este pentru noi o reamintire asupra lucrurilor care contează când discutăm despre responsabilitatea muncii, dragostea de oameni și de protejarea valorilor autentice. În cele ce urmează, veți regăsi un om cald, echilibrat și din experiența căruia mulți tineri profesioniști ar avea de învățaț.

Care sunt prioritățile dumneavoastră? Ce noutăți și planuri aveți pentru clinică și nu numai? 

Ne desfășurăm activitatea într-o piață destul de aglomerată, unde oferta începe să fie tot mai diversă și extinsă. Mai mult decât atât, Cluj este oraș universitar, cu o densitate mare când vine vorba de unități medicale și cu o ofertă extinsă pentru acest tip de servicii medicale. De aceea și mediul devine tot mai competitiv, ceea ce, desigur, ridică standardele pentru calitatea serviciilor oferite. 

Clinica noastră a fost înființată în anul 2010, din dorința de a aduce în piață servicii de cea mai înaltă calitate, oferite într-un mediu plăcut, unde fiecare pacient are parte de grija și atenția necesare. Așa am pus bazele clinicii, din pasiune pentru această profesie, plecând de la dorința de a construi un spațiu unde pacienții și, deopotrivă, personalul medical vine cu bucurie și cu inima deschisă. 

Pe termen lung ne dorim să menținem trendul ascendent pe care ne aflăm. În prezent acoperim toate specialitățile medicale cu servicii de înaltă calitate și oferim pachete și servicii integrate, adaptate nevoilor fiecărui pacient în parte. Pentru ca acest lucru să fie posibil, am implementat gândirea multidisciplinară ca mod de lucru. 

Pentru a ne adapta cât mai bine pieței și stilului de viață modern, am decis că este momentul pentru rebranding. Astfel am schimbat numele clinicii, dar și identitatea vizuală astfel încât să transmită și mai bine mesajul nostru. 

Proiectul meu de suflet este „Puterea speranței în boala Parkinson”, un program  început în anul 2013 și adresat unui grup aflat sub un con de umbra – pacienții cu boala Parkinson și familiile lor, care, de altfel, duc boala împreună cu persoanele afectate direct. Este un proiect realizat integral prin activitatea unor voluntari,  oameni cu inimă mare, care cred în puterea pe care faptele lor bune o poate avea. Am numit proiectul „puterea speranței” tocmai pentru că asta ne dorim să facem, să aducem speranță în inimile celor care se confruntă cu această boală neuro-degenerativ cronică, progresivă. Cred că speranța este vitală. 

 LaVita Med

Care sunt cele mai mari satisfacții pe care le aveți pe plan profesional?

Când vine vorba de satisfacții pe plan profesional, cred că pentru fiecare dintre noi aceasta vine din convingerea că ți-ai îndeplinit chemarea, menirea.

În ce mă privește, cea mai mare bucurie mi-o aduce faptul că pot să aduc binele în viețile celor ce mi se adresează, pot să am un impact. Mai mult, faptul că în clinica noastră am construit o atmosferă a speranței și a încrederii este de neprețuit. Pentru mine este esențial ca fiecare pacient să știe că medicii noștri fac tot ce pot pentru a avea cele mai bune rezultate. 

Care sunt valorile ce guvernează identitatea de brand a clinicii?

Devotamentul și grija față de pacienți sunt valorile pe care este construită viziunea centrului. Ne ghidăm activitatea după un principiu simplu: iubește pe aproapele tău ca pe tine însuți. 

De aceea, în practica de fiecare zi facem medicina pe înțelesul pacienților noștri, cărora le explicăm termenii medicali și „traducem” limbajul de specialitate într-unul ușor de înțeles de oricine. Desigur că dezideratul nostru este să oferim servicii de cea mai bună calitate, însă, în egală măsură, pentru noi este esențială comunicarea cu pacienții noștri. 

Avem o echipă de medici extrem de bine instruiți, care au înțeles că una dintre cele mai mari nevoi ale pacienților este deschiderea. De aceea, prin explicarea pas cu pas a proceselor medicale, facem traseul parcurs de fiecare pacient mult mai usor. 

Considerați că o nouă zi reprezintă o oportunitate pe care o așteptați cu plăcere și credință în suflet?

Da.  Este un punct important acesta.  Esențial chiar.  Alarma de dimineață mi-am numit-o „O zi minunată”. Îmi încep fiecare zi  alocându-mi un timp de introspecție si liniște, în care îmi focalizez întâi privirea „în sus”, iar asta îmi dă puterea să trăiesc cotidianului exact așa cum vine, chiar dacă uneori aduce și încercări. Privesc fiecare zi ca pe un mare privilegiu si cu înaltă datorie. 

Vorbiți-ne despre eforturile pe care le implică munca dumneavoastră  în România.

Consider că munca este un privilegiu și sunt recunoscătoare pentru că pot avea un impact pozitiv în viețile oamenilor cu care lucrez. Știu că nimic de valoare nu se construiește ușor, de aceea eforturile sunt mai puțin importante. Esențial este să avem mereu în vedere rezultatele muncii noastre, care cu perseverență nu vor întârzia să apară.

Ciupercile cresc peste noapte, dar stejarilor le trebuie zeci, chiar sute de ani, ca să își împlineasca menirea. 

 LaVita Med

Ne puteți spune câteva cuvinte despre obstacolele și dificultățile pe care le-ați întâmpinat lucrând în sistemul medical?

Am activat o lungă perioadă în sistemul medical de stat, însă voi alege să nu vorbesc despre eventualele obstacole și dificultăți pe care le-am întâmpinat în acest timp. 

Aș vrea însă să punctez un aspect pe care îl consider esențial în profesia de medic și anume încrederea între pacient și medic. În prezent, am observat în societatea actuală, că aceasta încredere este extrem de slabă, dacă nu chiar lipsește. Pacienții nu au încredere în medicul lor, chiar dacă, aceasta este o profesie care presupune minim 12 ani de studiu. 

De aceea, am început un proiect al unui clinici „altfel”, în care am ales să zâmbim, înainte de a ni se zâmbi, am ales să dăruim, înainte de a primi, am ales să fim o oază de viață în Cluj.  

Lăsând la o parte munca pe care o depuneți la clinică, ce pasiuni aveți? Cu ce activități vă îndeletniciți în timpul liber?

Sunt o persoană credincioasă, cred în Dumnezeu și cu siguranță că de aici derivă și bucuria de a investi în oameni. Timpul din afara clinicii îl petrec tot cu oameni, în a căror dezvoltare îmi place să mă implic oricum pot.  

Am însă și momente când îmi place să rămân singură și să mă retrag pentru o perioadă. Aleg fie să ies singură în oraș pentru câteva ore sau să plec undeva pentru câteva zile, timp în care mă reculeg, îmi reîncarc bateriile.  

Nu în ultimul rând, mai mult decât pasiune, o binecuvântare este grădina noastră. Un loc parcă rupt din paradis, unde petrec timp având grijă de plantele noastre, bucurându-mă de natură. 

 DSC01188-2

Lăsând la o parte planul profesional, ce ne puteți spune despre familia dumneavostră? Cum vă susțin cei dragi? Dar dumneavoastră pe ei? 

Familia este valoarea mea de bază și cred că este „domeniul” cel mai provocator pentru fiecare dintre noi, dar, în același timp, și cel mai împlinitor. Iubirea capătă cele mai frumoase forme numai în familie, acolo totul are altă greutate și însemnătate. 

De aceea, sunt bucuroasă că pot să fiu alături de fiecare membru al familiei mele în proiectele pe care ei le au, că pot să investesc timp și resurse în ceea ce îl face fericit pe soțul meu, dar și pe copiii mei, Vlad și Ruxandra. 

Da, familia este cel mai valoros și cel mai frumos lucru pe care îl avem! 

Ce sfat le puteți da doamnelor care își doresc să găsească acest echilibru între viața personală si carieră? 

Cred că trebuie început cu o evaluare a obiectivelor pe care ți le stabilești în viață, apoi asumarea efortului de a-ți atinge aceste obiective. Cred că trebuie realism și o agendă cât mai clară.

Când mi-am ales specializarea ca medic, locul de muncă, ritmul dezvoltării profesionale (am făcut doctoratul după 40 ani), am căutat să țin tot timpul seama de prioritățile pe care mi le stabilisem anterior. Valorile care îți modelează viața ta și pe cea a celor dragi nu sunt stabilite ad-hoc, ci din timp.  Din ele se naște lista de priorități, după care îți ordonezi obiectivele. Iar lista obiectivelor pe care ți le-ai stabilit îți va modela agenda.   

O familie unită nu este o întâmplare, ci un rezultat. O familie unită și generatoare de împlinire necesită timp.