„Pandemia a fost un factor care m-a determinat să reflectez și să fac o schimbare în ceea ce privește partea profesională” | Ana Ioniță, Plant an App

Ana Ioniță ocupă funcția de Manager Operațional în cadrul Plant an App, companie specializată în tehnologie low-code care ajută companii din întreaga lume să construiască software de business mai rapid și să își accelereze transformarea digitală.

Ana este un om care dedică multă pasiune în activitățile pe care le desfășoară și, totodată, are curajul să riște și să încerce multe lucruri noi. Mai mult decât atât, în timpul crizei epidemiologice, ea a ales să facă o schimbare în ceea ce privește locul de muncă. Astfel, s-a alăturat echipei Plant an App, unde ajută la dezvoltarea companiei și nu numai.

 

Care este parcursul tău profesional și cum ai ajuns să lucrezi în cadrul companiei Plant an App?

 

De-a lungul timpului am cochetat cu zona antreprenoriatului. Primul business în care am fost implicată a fost legat de SEO, optimizarea pentru motoarele de căutare. Ce m-a bucurat și mi-a adus satisfacție este că am învățat să modelez și să întrețin colaborări cu rezultate pozitive și pe termen lung cu persoane din diverse industrii, de la fashion până la pompe submersibile.

În paralel, timp de aproximativ patru ani am fost asociat și manager în barul Trei Bețivi, unul dintre cele mai frumoase baruri cu specific rock din București. Acesta a fost un proiect drag mie, cu provocări, multe concerte, evenimente culturale, proiecții de film și, nu în ultimul rând, oameni frumoși. Cred că pasiunea pentru muzică a făcut să fie mai ușoară această tranziție, m-a ajutat să mă adaptez mult mai ușor cu un domeniu complet nou. Aș spune că mi-a dat acel impuls de a risca, de a încerca și de a învăța totul din mers.

Pentru mine, pandemia a fost un factor care m-a determinat să reflectez și să fac o schimbare în ceea ce privește partea profesională. Astfel, anul trecut  am îmbrățișat oportunitatea de a mă alătura companiei Plant an App, un start-up din domeniul tech despre care știam deja foarte multe. Vorbim despre o platformă specializată în low-code, prin intermediul căreia poți construi aplicații software de 40 de ori mai rapid față de programarea clasică, cu mai puține costuri.

Dat fiind faptul că am fost implicată într-un business axat pe SEO, vin cu un pachet de cunoștințe care mă ajută să înțeleg mai ușor cum funcționează platforma de low-code. Îmi place să mă implic și să ajut unde este nevoie, dar în mare parte mă ocup de partea financiar- administrativă, HR și social media.

De aproximativ un an, din pasiunea pentru vintage și sustenabilitate, am conturat proiectul Donna Miraculata, proiect activ pe Instagram, în stilul Shop my Closet. Am fost surprinsă plăcut să descopăr o comunitate frumoasă de oameni care împărtășesc aceeași pasiune pentru vintage și care apreciază și contribuie la susținerea acestui demers.

 

Cum ai putea descrie domeniul în care activezi?

 

Domeniul în care activez mi se pare absolut fascinant. Low-code-ul este, pur și simplu, o abordare simplificată pentru programare. Este revoluționar faptul că poți să construiești aplicații business într-un timp record, fără să fie nevoie să scrii mult cod, fără să dezvolți de la zero și, mai ales, fără costuri exorbitante.

În prezent, lucrăm la un rol nou, Low-Code Developer, un rol foarte cool care presupune abilități de la business la tehnic. Partea foarte interesantă este că avem deja în desfășurare un curs de Introduction to Low-Code, primul curs din România despre această tehnologie, dedicat oamenilor interesați să își schimbe cariera sau să și-o amplifice. Vom recruta o bună parte dintre absolvenți atât în cadrul echipei noastre, cât și pentru clienții și partenerii Plant an App. În acest demers îi avem ca parteneri de training pe Wantsome, Academia prietenoasă de IT, de la Iași.

Am avut oportunitatea de a participa alături de câțiva colegi din echipă la conferința Startup Grind Silicon Valley în California, cea mai mare conferință globală pentru start-up-uri. Aici este locul în care se întâmplă toată acțiunea din tehnologie. A fost o experiență inedită, unde am făcut networking, cunoscând și interacționând cu oameni din diverse industrii.

Un aspect care mi-a plăcut foarte mult este că Plant an App susține gender parity. Întotdeauna mă bucur când aflu că femeile sunt căutate și încurajate să activeze în orice domeniu, în special în industrii dominate de bărbați.

Ana Ioniță, Plant an App1 

Cum a fost anul 2020 pentru Plant an App și cum v-ați adaptat la noile condiții impuse de pandemie?

 

Anul 2020 a fost un an în care am pus accent pe atragerea de investiții. Am lansat o campanie de crowdfunding pe Republic, o platforma din Statele Unite ale Americii, ca mai apoi să încheiem cu foarte mare succes și o campanie lansată în România, pe platforma SeedBlink. În total, am ridicat investiții de un milion de dolari. În tot acest demers, obiectivul final este să devenim o poveste de succes, cel puțin la fel de mare ca UiPath. Pentru noi, pandemia a fost benefică, iar anul trecut a venit și cu o creștere spectaculoasă pe partea de transformare digitală accelerată.

Avem angajați atât în România, cât și în Statele Unite ale Americii. În această perioadă, lucrăm remote, dar avem și zile în care ne întâlnim în număr restrâns la biroul din București.

 

 

Care este lucrul care te motivează să nu renunți și să îți atingi mereu obiectivele propuse?

 

Nu am descoperit vreo rețetă magică sau vreun secret. Uneori mă salvează factorii externi. Dacă ar fi să vin cu exemplu concret, în cazul proiectului Donna Miraculata, am fost copleșită de câte mesaje frumoase de apreciere și încurajare am primit de la oameni pe care nu îi cunosc, dar împărtășesc aceeași pasiune. Faptul că au venit chiar în zilele cu mai puțin soare, a avut un impact intens asupra mea.

În lipsa factorilor externi, care oricum mă salvează temporar, îmi acord acel răgaz de declin, plâng, reflectez, trag linie și, implicit, o concluzie. Încerc întotdeauna să îmi răspund la două întrebări: care este misiunea mea în ceea ce fac și care sunt beneficiile reale. În funcție de răspunsul la aceste doua întrebări, decid dacă renunț sau merg mai departe. Nu consider că este nimic greșit în a renunța.

 

A existat un mentor până acum în activitatea ta profesională care să te inspire și motiveze? Dacă da, care sunt sfaturile pe care ți le-a recomandat și cum te-au ajutat acestea în activitatea ta de zi cu zi?

 

Partenerul meu de viață este cel mai de seamă mentor al meu. Are peste 15 ani de experiență în antreprenoriat. Ne sprijinim și ne ajutăm reciproc.

Un lucru esențial pe care l-am aprofundat cu ajutorul lui a fost acela de a-mi învinge teama de a fi vulnerabilă și de a-mi permite să greșesc. Tot de la el am aflat de cercetătoarea Brene Brown, care în discursul din cadrul conferinței TEDx, „The Power of Vulnerability’’, redă într-un mod sincer și autentic rezultatele cercetărilor ei de ani de zile. Apreciez informațiile bazate pe cercetare și știință, în detrimentul speech-urilor motivaționale prezentate generic. Citatul meu preferat din acest discurs este: „Da, sunt imperfect și vulnerabil și uneori mă tem, dar asta nu schimbă cu nimic adevărul faptului că sunt, de asemenea, curajos și demn să fiu iubit de ceilalți’’.

 

O lecție pe care ai învățat-o în 2020 atât în plan personal, cât și profesional?

 

Fiindcă nu eram suficient de atentă la mine și nevoile mele, perioada de izolare m-a ajutat să pun mult mai mult preț pe timpul alocat mie pentru self-care, ceea ce implicit mă ajută să am un randament mai bun și pe plan profesional. Fie că mă delectez cu vreun deliciu culinar, fie mă ocup de plantele mele sau învăț ceva nou, am grijă să fac ceva doar pentru mine.

 Ana Ioniță, Plant an App2

Cum se îmbină pasiunile tale cu industria din care faci parte?

 

Una dintre cele mai mari pasiuni ale mele este botanica. Natura mi se pare incredibilă. În ultimul timp, am cercetat și m-am documentat despre plante care acum sunt ignorate, dar în trecut erau folosite în alimentația de zi cu zi. Mi-ar plăcea să îmi creez un fel de ierbar digital în care să pot colecta toate plantele pe care am reusit să le integrez cu succes în alimentație, fie că sunt utilizate doar pentru decor. Partea frumoasă este că există aplicații de identificare a plantelor care sunt foarte utile pentru cei pasionați.

Plant an App împrumută multe din principiile din natură cum ar fi dezvoltarea organică a sistemelor, reîmprospătarea lor continuă și desigur evitarea risipei. De aici a pornit și denumirea de Plant an App. Orice sistem software are nevoie de îngrijire, la fel ca plantele.

 

Care este cartea ta preferată pe care o recomanzi cu toată încrederea?

 

Am un top de cărți preferate, care se schimbă frecvent în funcție de vremuri, trăiri și experiențe. Dacă ar fi să aleg o singură carte cu o relevanță semnificativă pentru perioada în care ne aflăm, și nu numai, aș spune că „20 de ani în Siberia, Amintiri din viață”, scrisă de Anița Nandriș-Cudla este cartea care are o însemnătate aparte pentru mine. Deși, este o carte fără pretenții academice, o consider o carte monument, de o emoție și  sinceritate aparte. Din povestea reală a Aniței, o femeie simplă, dar în același timp o eroină, poți să aprofundezi despre iubire sau poți învăța cum să apreciezi cu adevărat fiecare zi din viața ta. Să iubești, să apreciezi și să te bucuri până și de cel mai banal lucru, pare atât de simplu, însă atât de complicat. De aceea, consider că o poveste de viață ca aceasta poate fi un real ajutor îi a ne schimba viziunea și a ne îmbunătăți stilul de viață.

Nu este ușor să descrii o asemenea carte, cuvintele devin mici și lipsite de esență. Eu nu am putut să o las din mână până nu am citit-o integral și profit de anumite ocazii pentru a o oferi cadou.

 

Dacă ai putea să te întorci în trecut, care sunt oamenii cu care preferi să te însoțești?

 

Mi-ar plăcea să am alături de mine persoane empatice și înțelepte, care să ofere cu sinceritate un sprijin atunci când este nevoie. În special, când suntem mici, cu toții avem nevoie disperată de ghidare, dacă nu ai niciun suport în acest sens, totul este mult mai dificil.