Pianista Oana Dinea lansează albumul „Oameni”, primul album de muzică clasică multidisciplinar

Pianista de origine română Oana Dinea lansează albumul său de debut printr-o premieră: primul album de muzică clasică multidisciplinar, care include înregistrare de voce, ca testimonial, și un album foto din culisele înregistrării. Albumul, intitulat OAMENI, conține compoziții de Franz Schubert și Ignacio Cervantes și poate fi achiziționat sub formă digitală și vinil, alături de album foto.

“Acest album are o semnificație foarte mare pentru mine. Nu pentru că e primul, ci pentru că el combină elemente din viata mea prezente în fiecare zi: scrisul și, bineînțeles, pianul. Fotografiile sunt cele care povestesc înregistrarea, scrisul e cel care o decodează și o aduce mai aproape de public, iar sunetul e poate singurul care nu are un singur rol, avându-le poate pe toate. Albumul este intitulat OAMENI pentru că mereu, oriunde m-aș afla, am învățat să am încredere în Oameni, să îi inteleg și să creăm împreună. Acest lucru mă face să fiu recunoscatoare în fața fiecărui om pe care l-am întâlnit vreodată. Pentru că fiecare dintre noi are un rol în lume.“

Albumul OAMENI va fi lansat printr-o serie de 5 concerte în Geneva, în spații neconvenționale, precum librării sau galerii de artă. Acestea sunt organizate de Closer Comm’Unnity, asociație co-fondată de Oana și psihologul social Cecilia Miranda, a cărei misiune este desacralizarea, colaborarea și apropierea publicului non-cunoscător de muzica clasică. În 2023, Oana va organiza un concert de lansare și în România.

OAMENI este un album independent realizat de artistă. A fost înregistrat în Salle de Musique de La Chaux-de-Fonds din Elveția, renumită pentru acustica sa extraordinară, avându-i ca inginer de sunet pe Renaud Millet Lacombe și producător muzical pe Elsa Desjardins. Fotografiile din studio-ul de repetiții au fost realizate de fotograful Claude Dussez, iar creația grafică de către Pascal Bolle. Experiența digitală, care aduce împreună toate elementele de text, muzică și fotografii din culise a fost realizată de Pierre Schilling.

Oana Dinea este o pianistă de origine română stabilită în Elveția. După terminarea studiilor la Haute Ecole de Musique din Geneva alături de Dominique Weber, Oana începe să creeze propriile concerte independente, solo și în colaborare cu alți artiști și artizani, cu scopul de a deschide o nouă scenă: una dedicată tuturor, care apropie publicul de artiști, de și prin muzica clasică. Încă din primii ani ai pregătirii sale, Oana a simțit cum mesajul ei artistic este unul de incluziune, motiv pentru care și-a dorit să deschidă spații neconvenționale pentru muzica clasică, spații vii, în care muzica se ascultă și devine mediu al unei experiențe trăite împreună.

Lansarea albumului OAMENI este concretizarea materială a acestor întâlniri și expresia viziunii artistice de deschidere a scenei muzicii clasice prin accesul în culisele creării unei astfel de experiențe. În paralel cu activitatea artistică, Oana Dinea predă cursuri de pian la Conservatorul Popular de muzică, dans și teatru din Geneva din 2016.