„Piața forței de muncă a viitorului va necesita niveluri de educație mai ridicate, pentru a face față provocărilor economice și sociale.” – Cristina Chiriac, Președinte CONAF

Parteneriatul pentru reducerea abandonului școlar creat prin proiectul național „Pactul pentru Tineri” este o inițiativă care a explorat impactul problemelor, experiențelor, ideilor și posibilele soluții în mai multe județe. Joi, 16 februarie, va avea loc cea de a V-a dezbatere a proiectului, începând cu ora 11:00 la Centrul de Resurse pentru Afaceri Vaslui. Problema abandonului școlar, un fenomen surprinzător de amplu pentru o țară în care învățământul este gratuit și obligatoriu, este complexă și are impulsuri diferite și rezolvări care trebuie atent calibrate. 

„Pe traseul proiectului nostru, „Pactul pentru Tineri”, s-au conturat, evident, problemele care încurajează abandonul școlar, riscurile, efectele sale în timp, dar a devenit clar că acesta reprezintă o vulnerabilitate a economiei locale și naționale.

Pe plan local, o intensitate sporită a abandonului școlar are ca efect o reducere a veniturilor fiscale și o majorare, în timp, a cheltuielilor pentru asistență socială. Poziția competitivă a regiunilor în care abandonul școlar are cote înalte este afectată negativ. Consecința cea mai evidentă a ratelor mai mari de abandon școlar; chiar și când cei care abandonează studiile sunt angajați, este sărăcia individuală și subdezvoltarea zonei în care fenomenul se manifestă.

O populație mai puțin educată atrage mai greu investiții în zonă. Mă bucur să constat că autoritățile locale au înțeles acest lucru și sunt parteneri serioși în efortul național de reducere a abandonului școlar.”, a declarat Cristina Chiriac, președinta CONAF. 

Fenomenul abandonului școlar a fost identificat acum ca o problemă națională, care trebuie abordată cu strategii inteligente, bine conturate și eficiente. Complexitatea fenomenului necesită însă un efort imens de înțelegere, rezolvare a problemelor și calibrare a strategiilor. 

„Abandonul școlar este, în esență, o uriașă pierdere a potențialului uman și are un impact negativ asupra capacității unei regiuni și în general, a țării, de a concura într-o economie globală. Nu trebuie să uităm că piața forței de muncă a viitorului va necesita niveluri de educație mai ridicate, pentru a face față provocărilor economice și sociale. Iată de ce este esențială colaborarea între mediul privat, sistemul de învățământ, autorități naționale și locale și instituții internaționale pentru a face față provocărilor.

În acest context, este esențială performanța învățământului profesional, care trebuie însă reevaluat și respectat. Putem urmări ca strategie educațională alfabetizarea tehnologică, dar și abilitățile care nu sunt specifice tehnologiei, cum ar fi dezvoltarea unui set de valori, cunoștințe culturale, abilitățile de lucru în echipă și corelarea conținutului tehnologic cu alte tipuri de meserii.”, a adăugat Cristina Chiriac.

Pentru a sublinia, încă o dată, importanța implicării tuturor actorilor, fie că vorbim de autorități, ONG-uri sau mediul privat, Palatul Parlamentului a fost luni, gazda dezbaterii „Educaţia ca soluţie pentru reducerea abandonului şcolar”, organizată de Comisia pentru învăţământ a Camerei Deputaţilor şi CONAF – Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin*, în cadrul căreia a fost lansată şi campania „Clasa M. Clasa Mamelor Minore”. 

Dezbaterile au fost deschise de preşedintele comisiei, Natalia INTOTERO, în prezența membrilor comisiei de învățământ a Camerei Deputaților, a ministrului Tineretului, Familiei şi Egalităţii de Şanse, Gabriela FIREA, ministrului Economiei, Florin SPĂTARU, consilierului ministrului Educaţiei, Octavia BORȘ, senatoarei Anca DRAGU, alături de membri CONAF. Au mai participat:reprezentantul UNICEF în România, Anna RIATTI, episcopul vicar patriarhal, Varlaam PLOIEȘTEANUL, coordonatorul proiectului „Alege Şcoala”, Florin MARICA (Patriarhia Română) și reprezentanți ai asociațiilor partenere: Asociația SAMAS, Asociația pentru Valori în Educație, Glasul Vieții – Dan Damaschin, Asociația WeHelp, Asociația Un Pas Spre Educație, Căminul Felix, Asociația Educație și Viitor, Uniunea Studenților din România, Fundația pentru Educație și Vocație, Asociația Părinților Isteți, Kids in Business, Federația Patronatelor pentru Educație și Antreprenoriat Social și Asociația „FiiOM”!

„Principalul nostru obiectiv este conștientizarea implicațiilor pe care abandonul şcolar le are asupra copiilor, asupra societății şi asupra economiei. Este necesară identificarea acelor iniţiative şi programe educaţionale care să le permită tinerilor să-și completeze educația pentru a dobândi abilităţi necesare în piaţa muncii.

Împreună, autorităţi publice, părinţi, sectorul privat și comunitatea ONG-urilor, ne putem uni forţele pentru a reduce abandonul şcolar prin investirea în programe educaţionale de calitate, oferirea de suport şi resurse.”, a mai spus preşedinta CONAF.

Cea de-a cincea ediție „Pactul pentru Tineri” va fi moderată de jurnalista Laura HULUBEI. Speakerii și facilitatorii dezbaterii vor fi: Cristina CHIRIAC, Președintă CONAF, Natalia INTOTERO, Președintele Comisiei pentru Învățământ a Camerei Deputaților, printr-un mesaj video înregistrat, Marius BUDĂI, Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Sorin COSTREIE, Consilier de Stat în Cancelaria prim-ministrului Nicolae-Ionel Ciucă și pro-rector al Universității din București, Antoneta-Georgina BOLCHIŞ, Secretar de Stat în Ministerul Educației, Domnica-Doina PÂRCĂLABU, Secretar de Stat în Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Marius POȘA, Subsecretar de Stat în Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Dumitru BUZATU, Președintele Consiliului Județean Vaslui, Vasile PAVĂL, Primarul Municipiului Vaslui, Ana Cristiana BOTAN, Inspector Școlar General – ISJ Vaslui, Ionuț CIUBOTARU, Vicepreședinte Business Development OMV Petrom, Luminița COSTACHE, Specialist în Educație la UNICEF, Claudia CLICINSCHI, Consultant Educațional, Asociația pentru Valori în Educație, Iulia ȘERBAN, Președintă CONAF Piatra Neamț, Nicoleta MUNTEANU, Vicepreședinte CONAF, fondator Kids in Business, Sînziana IONIȚĂ-CIUREZ, Director Executiv a Asociației SAMAS, Ciprian ANDRONACHE, Fondator „FiiOM”, Dana NUȚĂ, Președintele Patronatului pentru Educație și Antreprenoriat Social și Managing Partner la Ability Hub.

 

*Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) este cea mai puternică confederație din România ce reunește interesele antreprenorilor în spiritul european al egalității de gen și egalității de șanse. CONAF reprezintă cea mai mare entitate de acest gen din România, o organizație care promovează și susține antreprenoriatul românesc, lucru fără precedent, care deschide orizonturi de colaborare și cooperare atât pe plan intern cât și internațional. CONAF a luat ființă ca urmare a necesității de a crea o cultură antreprenorială modernă, sustenabilă și echitabilă, nu numai pentru antreprenoriatul feminin, ci și pentru întregul mediu de business. CONAF are în componența sa 2 federații, 10 patronate, 5 asociații, 24 sucursale și peste 3.700 de companii.

CONAF organizează evenimente importante pentru societatea românească, centrate pe educație continuă, conștientizare și găsire de soluții pentru probleme și domenii de larg interes public. Dezvoltăm și finalizăm proiecte naționale cu un impact puternic, atât pentru societate, cât și pentru strategiile de dezvoltare ale autorităților centrale și locale. Printre proiectele noastre, amintim „Pactul pentru Muncă”, în parteneriat cu FPPG, „Pactul pentru Educație Antreprenorială” și seria de dialoguri deschise, „Turismul Românesc: Între impas și oportunitate”, ce au generat pe lângă ecourile în spațiul public, decizii legislative și schimbări pozitive de mentalități. Sute de speakeri și mii de antreprenori au dezbătut în cele mai importante orașe românești, cele mai stringente probleme, au încercat să găsească  soluțiile optime și cele mai bune strategii de viitor.