„Planurile noastre se adaptează constant la nevoile celor care apelează la noi.”/ Alexandra Dana Ilieș, fondator ,,Parenting prin iubire”

Alexandra Dana Ilieș este formator acreditat de Ministerul Educației, educator parental certificat Circle of Security, având formare în intervenția în relația de atașament, este fondator „Parenting prin iubire” și, în primul rând, mamă.

Ne spune că „nevoia de a schimba tipare vechi, care nu ne mai ajută să creștem o generație rezilientă, adaptabilă viitorului este atât de mare”, încât a fost necesar ca, în ultimii doi ani, să-și extindă activitatea – de la cursurile oferite părinților, la consultanță educațională, inclusiv de management al centrelor educaționale sau al grădinițelor, venind cu o ofertă largă de cursuri pentru specialiștii din domeniu, elaborând chiar și un Curriculum de dezvoltare socio-emoțională, pentru una dintre instituțiile cu care a colaborat:

„Chiar și cu toate informațiile la zi, distanța de la teorie la practică este mare și uneori dificil de parcurs, ofer consiliere părinților și educatorilor, ajutându-i să depășească anumite situații provocatoare din viața de familie sau în educație.”

Alexandra Dana Ilieș - Parenting prin iubire - The Woman 2

În interviu, ne vorbește despre importanța „educației reale”, după cum o numește chiar ea, despre leadership, puterea comunităților, dar și despre proiectul ,,Parenting prin iubire” și modul în care e necesar să-ți adaptezi planurile la nevoile clienților.

Care crezi că este punctul tău forte în domeniul de activitate unde activezi? 

Ceea ce cred că îmi oferă un avantaj în munca mea este viziunea de ansamblu, pe care o am asupra educației și rolului persoanelor implicate în acest proces. În loc să ofer rețete, ascult, în primul rând. Faptul că am pus la dispoziția tuturor cât mai mult conținut gratuit pentru a ajuta (am avut postări cu reach organic de 180.000 pe FB, în 2019) și faptul că iau fiecare om de unde este și îl susțin să ajungă unde își dorește, face diferența în modul în care mă percep cei cu care am avut o legătură profesională de-a lungul timpului.

Empatia mea, abilitatea de a accepta și a înțelege fiecare situație specifică, dorința autentică de a ajuta dincolo de granițele unui contract și experiența bogată de viață, care dublează certificările științifice, sunt cele care mă ajută să răspund nevoilor celor cu care colaborez.

Alexandra Dana Ilieș - Parenting prin iubire - The Woman 1

Te consideri un manager sau lider bun?

Primul lucru care îmi vine în minte, când răspund la această întrebare, este un mesaj primit de la una dintre colegele mele zilele trecute, în acest context, în care suntem izolați cu toții:

„Îmi e dor de tine. Și de cum sunt eu când sunt cu tine!”

 

Așa sper, că sunt un lider bun. Îmi doresc să fiu un bun manager și consider că procesul de învățare va fi unul continuu pentru mine. Îmi amintesc nesiguranța, teama de a nu dezamăgi și neîncrederea, pe care le-au avut la început colegele pe care le formez. Știu că am realizat ce mi-am propus, pentru că le-am văzut prinzând aripi.

Alături de mine, au început să învețe ceea ce generația noastră nu a reușit: este acceptabil să greșești, fiecare are calități și abilități diferite, iar că ele sunt prețioase în cadrul unei colaborări reale, bazate pe încredere și respect, nu pe competiție și control.

Alexandra Dana Ilieș - Parenting prin iubire - The Woman

Am reușit să le transmit și ceea ce consider esențial în munca cu oamenii: că fiecare om are dorințe și nevoi care motivează ceea ce face, că rolul nostru nu este să îl judecăm și să  îi arătăm calea dreaptă a parentingului/educației, ci să le oferim un spațiu de siguranță, în care să poată învăța, în relație cu noi, ceea ce au nevoie să îi învețe ei pe copii: acceptare necondiționată, limite pentru comportamentele distructive, îndrumare blândă, dar fermă.

Ce nu ai face niciodată?

Am crescut într-o familie cu valori morale puternice, pe baza cărora mi-am format principiile, care mă călăuzesc zi de zi: onestitate, toleranță, respect pentru oameni, indiferent de rangul social, dar și seriozitate și dragoste pentru natură. Nu aș refuza niciodată pe cineva care are nevoie de ajutor. Aș găsi o cale!

Prin ce consideri că se manifestă puterea comunităților?

Nici nu știu de unde să încep, poate de la definiția biologică conform căreia omul nu supraviețuiește fără comunitate, de la nevoia fizică și psihologică de a aparține unui grup sau de la gândul că o comunitate puternică poate fi promotorul și susținătorul schimbării, într-o lume în care suntem învățați să ne focusăm pe individ și suferim datorită izolării sociale (și nu mă refer în contextul pandemiei).

Alexandra Dana Ilieș - Parenting prin iubire - The Woman 3

Cred că avem mare nevoie să reînviem comunitățile. Și când spun comunități, mă refer la acelea care se bazează pe acceptare, încredere, susținere reciprocă și nu pe judecată, critică și înjosire – este adevărat că mă gândesc acum la diferitele curente în educație și modul în care oamenii cu același scop ajung uneori să se judece atât de aspru pentru ideile, gândurile sau valorile diferite pe care le au.

Cum te-a ajutat pe tine faptul că faci parte dintr-o comunitate antreprenorială?

Sunt multe moduri în care am primit susținere pentru care sunt recunoscătoare: am știut la cine să apelez pentru ajutor punctual în situații de nevoie, am reușit să ajung la serviciile pe care le căutam mai ușor și am reușit să îmi duc mesajul mai departe, astfel încât acele persoane sau instituții educaționale, care aveau nevoie să știe că există cineva care îi poate ajuta și unde mă găsesc.

Spune-ne mai multe despre echipa ta și planurile voastre de viitor!

Planurile noastre se adaptează constant la nevoile celor care apelează la noi. Acum, în acest context am reușit să ne adaptăm rapid și să oferim cursuri și ședințe de consiliere online, fiind alături de părinți în această perioadă, care ne pune pe toți la grea încercare.

Alexandra Dana Ilieș - Parenting prin iubire - The Woman 6

În decursul acestui an, ne propunem să lansăm primele produse „Parenting Prin Iubire”, iar echipa noastră va crește de la trei la cinci membri. Lucrăm intens la materiale, care să îi ajute pe părinți să facă față cât de bine se poate acestei perioade măcinate de incertitudine și grijă, astfel încât copiii să dobândească acea caracteristică, care ne ajută în situații de criză: reziliența.

Un sfat pe care l-ai da femeilor din comunitatea The Woman?

Orice ar fi, să rămână alături de visul lor! „Parenting prin iubire” nu este un business pentru mine, este misiunea vieții mele. Indiferent în ce formă îți urmărești pasiunea, nimic nu se compară cu încântarea, bucuria, satisfacția și liniștea profundă, pe care le simți atunci când faci acel lucru, care îți place cu adevărat!

The Woman x Antreprenoare

În acest moment, ne bucurăm de un context și un mediu prielnic pentru dezvoltare, iar colaborarea este cel mai clar mod de a recunoaște meritele celei de lângă noi. Succesul pe cont propriu – indiferent ce formă capătă el, e răsplata muncii. Dar când întreaga comunitate are de beneficiat de pe urma acestuia, cu atât mai mult merită atenția și sprijinul nostru. 

Every woman for herself every woman este inițiativa care pune accent pe colaborare și susținere a comunităților de femei care se implică activ în comunitatea din care fac parte. 

By Diana Arieșan – editor The Woman Magazine

Material realizat în parteneriat cu Asociația Antreprenoare.ro

Sursă foto: arhivă personală Alexandra Dana Ilieș