Povestea 18 GYM, cel mai mare lanț de săli de fitness autohton din România, prin ochii Alexandrei Ronea, Managing Partner 18 GYM

Alexandra Ronea este instructor de fitness și aerobic și Managing Partner 18 Gym.

Pasiunea sa pentru sport este una moștenită de la părinții săi, ambii fiind sportivi de performanță, motiv pentru care a fost și ea încurajată să acorde o mare importanță sportului.

Cu toate că a încercat să își construiască o carieră și în alte domenii, mereu a simțit că locul e este în zona de sport și lifestyle și astfel a decis să își urmeze instinctul și să acorde întreaga sa atenție unui business în acest sens.

Așa a luat naștere 18 Gym, un club de fitness, pe care Alexandra, alături de fratele său Vlad, și el un impătimit al sportului l-au creat din dorința de a putea oferi oamenilor un spațiu prietenos, cu personal pregătit care să răspundă tuturor nevoilor clienților lor.

Mai multe detalii despre parcursul Alexandrei, pasiunea sa pentru sport și fitness, dar și despre începutul și planurile de viitor legate de business-ul său, 18 Gym, în interviul următor.

ALEXANDRA RONEA THE WOMAN4

Alexandra povestește-ne despre cum a luat naștere brandul 18 Gym. De ce un business în zona de fitness?

Aceasta este o poveste de suflet. Totul a început de la mama mea, care a fost prima antrenoare de aerobic din România. Ținea clase la un salon în orașul nostru natal – Târgu Mureș. Eram fascinată de toate acele femei care veneau să facă mișcare. Vedeam cum se leagă prietenii, ascultam povești de viață și cred că, asta m-a determinat să îmi doresc să încep propria mea poveste în acest domeniu.

Încă din perioada facultății la Cluj iubeam să particip la ore de step aerobic, iar asta o făceam într-o sală de cartier micuță din Floreșți. Facultatea, hmm …  fiind o fire creativă, veselă și energică am ales Facultatea de Drept, însă nu mă regăseam absolut deloc în acest mediu.

Într-o zi, un simplu telefon, se pare că avea să-mi schimbe viața. Managera sălii unde mergeam la step dorea să vândă echipamentele, mai exact steperele. Țin minte că o rugasem pe mama, să îmi împrumute banii să achiziționez eu acele echipamente și să încep să țin clase de step aerobic. Zis și făcut. Am început să țin primele mele clase.

Câteva luni mai târziu promovasem cu succes câteva cursuri de perfecționare, iar sala începea să fie tot mai plină de fete. Țineam și câte 5/6 ore pe zi deoarece spațiul era mic și tot mai multe fete se alăturau echipei mele. Pe atunci, fără rețele de socializare, promovarea era strict din vorbă în vorbă, iar faptul că reușeam să am rezultate cu fetele de la o săptămână la alta m-a ajutat enorm, atât pentru promovare cât și pentru motivația mea.

În fiecare seară în drum spre casă treceam prin fața școlii generale nr. 18 din Târgu Mureș, care avea în față o sală de fitness de care observasem că nu se prea preocupa nimeni. Intenția mea era aceeași în fiecare seară: Sala aceasta are destul loc și am putea ajuta și mai mulți oameni să își schimbe stilul de viață.

Tot printr-un simplu telefon am aflat că sala este de vânzare și astfel s-a schimbat cursul vieții noastre în cel mai frumos mod posibil.

ALEXANDRA RONEA THE WOMAN8

În cazul tău, sportul a fost mereu un stil de viață făcând parte dintr-o familie de sportivi. Ai știut dintotdeauna că acesta este mediul în care îți doreșți să evoluezi sau ai încercat și alte domenii?

Așa este, provin dintr-o familie de sportivi. Tatăl nostru a fost profesor de educație fizica și antrenor de fotbal la ASA Târgu Mureș, iar mama mea pe lângă postul de chimista a fost prima antrenoare de aerobic din România.

În plus, atât eu, cât și Vlad, am făcut sport de mici. Fratele meu a jucat fotbal mai toată viața lui, iar eu pe lângă înot, călărie, dansuri, gimnastică, mereu am avut grijă să am o viață echilibrată. Am muncit de mică chiar dacă nu am dus lipsă niciodată de nimic, dar mereu îmi doream să fac mai mult și mereu îmi doream să am un impact pozitiv asupra oamenilor cu care intru în contact.

Mereu mi-am căutat drumul, așa cum o facem toți și acum uitându-mă în urma îmi dau seama că viața m-a pregătit pentru ceea ce urma să fie, un vis devenit realitate.

Am făcut câțiva ani liceul de arte/pictură unde mi-am dezvoltat creativitatea, iar datorită cunoștințelor dobândite în domeniul culorilor, reușesc împreuna cu Vlad, să dăm viață fiecărei noi locații, ocupându-ne împreună de tot ceea ce ține de designul sălilor noastre.

În anii de studiu, pe timp de vară, am lucrat în diverse domenii, în zona de servicii, ca și ospătar. Aici mi-am dezvoltat abilitățile de leadership și de comunicare.

Am avut o perioadă în care cântam și mergeam la nunți, lucru care m-a ajutat mai apoi să țin cele mai energice clase de aerobic și evenimente cu sute de persoane în cadrul 18 Gym Fitness Events. Tot la capitolul dezvoltare personală, pot spune că și perioada de practică alături de un avocat după facultate, m-a ajutat să fiu mai responsabilă.

Ca și activități desfășurate, în perioada facultății, pot spune că mi-a plăcut enorm interacțiunea cu oamenii, activitățile în care aveam contact cu alte persoane, tocmai de aceea a fost o diversitate de domenii. Am fost atrasă și de zona de beauty, lucrând pentru o perioada ca și nailartist, și am activat ca voluntar la o asociație canină, lucru care m-a ajutat să mă implic foarte mult pe partea de evenimente caritabile.

Am încercat de toate și am rămas mereu conectată cu oamenii. Așa a pornit de fapt tot conceptul 18 Gym: cu oameni și pentru oameni.

ALEXANDRA RONEA THE WOMAN7

Povestește-ne puțin despre parcursul tău profesional în ceea ce privește zona de fitness. Care sunt specializările pe care le ai și ce etape a trebuit să parcurgi pentru a ajunge în acest punct?

Ca și specializări în domeniu, m-au atras tot felul de cursuri, azi reușind să am un portofoliu bogat, diplome de Master Trainer în Yoga, Step Aerobic, Funcțional Training, Zumba, TRX, Body Combat, Tae Bo și Thai Chi.

Încerc să mă perfecționez, să fiu mereu la curent cu noutățile în materie de fitness, să aducem noutate și să facem tot posibilul pentru a livra clienților noștri cele mai bune și eficiente programe în sălile 18 Gym.

18 Gym este un proiect pe care l-ai pornit alături de fratele tău, Vlad, și el fiind un împătimit al sportului. Cum ai descrie relația ta cu Vlad?

Eu și Vlad avem o relație specială din toate punctele de vedere.

În primul rând, am fost și suntem mereu alături unul de celălalt. Susținerea și iubirea necondiționată dintre noi ne-a adus în punctul acesta. Ne sfătuim mereu și tot ceea ce ne propunem, facem împreună.

Pe lângă business, unde mindsetul nostru este să livrăm cele mai bune servicii clienților, cele mai bune perfecționări echipei noastre, suntem doi prieteni, ieșim împreună, căutăm să locuim mereu aproape unul de celălalt, ne facem vacanțele împreună, mai exact totul.

Pentru mine Vlad este sprijinul meu, motivația mea zilnică pe parte de business și „my partener în crime”.

ALEXANDRA RONEA THE WOMAN2

Dacă e să ne raportăm doar la business, cum e să manageriezi o afacere alături de fratele tău? Cum se combină rolul de frate cu cel de partener de afaceri?

Aici, le mulțumim părinților noștri care de mici ne-au crescut în armonie și mereu pe zicala: „voi sunteți frați, împărțiți totul, vă ajutați, susțineți și iubiți”. Relația dintre noi se vede în tot ceea ce facem, iar cel mai important lucru este că echipa din spatele brandului s-a mulat pe energia și vibe-ul nostru. Suntem cei mai norocoși. Avem o echipă puternică, fără de care 18Gym nu ar însemna nimic.

Evident atunci când este implicată familia în business uneori pot apărea divergențe, amândoi fiind caractere puternice, dar indiferent de obstacolele pe care le am avut, ne-am strâns tare de mâna și nu am uitat cum am pornit: împreună cu scopul de a schimba ceva pentru oamenii din România.

Ce a însemnat ca investiție prima locație? Cum au evoluat lucrurile din acest punct de vedere în prezent?

Îmi amintesc și acum, cum strângeam bani cu lunile să cumpărăm prima banda de alergat, cum lucram amândoi în recepție, cum vopseam pereții, puneam mocheta, făceam curățenie, nu ne permiteam atunci mare lucru și făceam cât de multe puteam noi doi. Nu aveam resurse financiare la prima sală și toți banii pe care îi făceam îi reinvesteam. Fiind deja familiarizați și cu orașul Cluj, locul unde am studiat, ne doream enorm să avem o sală și acolo. Lucrurile au evoluat cu viteza luminii în ultimii ani.

A fost o perioadă în care Vlad era plecat pe vas ca și instructor de fitness, apoi ca manager Fitness&Spa. Aceasta a fost una dintre cele mai valoroase experiențe, deoarece acumula informații valoroase pe care le puteam aplica în business-ul nostru. În tot acest timp, eu am rămas acasă și m-am ocupat de sală. După întoarcerea lui am deschis a doua sală de fitness în Cluj.

Cât despre evoluția din ultimii ani am căutat să ne formăm o echipă cu același mindset, astfel lucrurile au evoluat uimitor de bine. Dorință noastră rămâne aceeași și azi – să ajutam cât mai mulți oameni și astfel  am căutat să dezvoltăm un brand sută la sută românesc care să schimbe ceva în România.

Majoritatea oamenilor care sunt acum alături de noi, în conducerea 18 Gym, ne sunt alături încă de la începuturi și asta înseamnă mult pentru noi.

ALEXANDRA RONEA THE WOMAN10

18 Gym a început cu o primă locație deschisă, iar astăzi număra 18 locații, în mai multe zone ale țării. Ne dorim să știm mai multe despre acest parcurs – cum s-a produs această creștere? Există și varianta de franciză?

Tot ceea ce înseamnă 18 Gym acum se datorează comunității formate. Prima sala s-a deschis atât din nevoia de spațiu, cât și datorită încrederii din partea fetelor care veneau zi de zi la clasele mele.

Informația circula rapid, iar tot mai multe persoane ne scriau amândurora, spunându-ne cât de mult și-ar dori un 18 Gym în orașele lor. Programele noastre, dar și accentul pus pe profesionalism și calificarea antrenorilor, începeau să fie dorite de tot mai mulți oameni.

Calitatea s-a resimțit în rezultatele obținute de membrii care ne alegeau zi de zi. De aici dorința noastră a prins aripi, iar faptul că oamenii știau despre ceea ce noi făceam ne-a determinat să ne extindem.

Ne place ceea ce facem! Ne place echipa pe care am reușit să o creăm, vibe-ul oferit de aceasta, dar și reputația pe care aceștia o au.

Atât eu, cât și Vlad ne străduim și acum să venim în întâmpinarea cât mai multor oameni, să reușim să ne dezvoltăm echipa, astfel și compania noastră să rămână pe același ritm de creștere.

Am învățat de-a lungul experienței noastre că înainte de orice relație, cea mai importanta rămâne mereu prietenia, dar și respectul, lucru pe care am reușit să îl dezvoltăm enorm alături de această echipă minunată de manageri. Pentru cele mai bune rezultate am descoperit importanța echipei și a comunicării.

Și da, pot spune cu mâna pe inimă, o echipă puternică din spatele unei companii, se reflectă în comunitatea creată, iar ceea ce 18 Gym a reușit să unească este uimitor.

Avem și două francize, deschise alături de niște oameni minunați care și-au pus încrederea în noi. Pentru că da, putem și ne dorim să ne atingem scopul. Iar aici, intră din nou echipa si munca în această formă.

18 gym

La fel ca în cazul oricărui business, există și perioade mai dificile. Cum a fost în cazul vostru? Care au fost greutățile cu care v-ați confruntat în tot acest timp? Și cum le-ați depășit?

Eu cred că depinde de noi ca și oameni cum percepem aceste perioade dificile. Oricând am avut probleme sau dificultăți am încercat să rezolvăm, considerându-le doar mici obstacole. Datorită faptului că avem o echipă de manageri, recepție, antrenori care ne susțin, 18 Gym a reușit să treacă peste tot, iar alături de ei va trece peste toate. Privirea noastră este îndreptată înainte,  iar faptul că atâția oameni ne aleg zi de zi, ne va ajuta să trecem cu bine peste orice.

Momente foarte dificile nu au fost până acum, am mai întâmpinat unele dificultăți, însă datorită echipei care ne-a fost mereu sprijin am trecut peste. Exista o vorbă, iar eu personal țin mult la ea: „făcând doar bine, fiind mereu cu gândul și sufletul la oameni încercând să faci doar bine, răul nu îți cunoaște drumul”.

Am trecut cu toții prin perioade în viață când oboseala și-a spus cuvântul, când părerile au fost diferite, și poate ți se pare amuzant, însă da și aceste momente le consider dificile. Însă nu uităm niciodată care este scopul nostru, așa că trebuie să învingem orice neplăcere.

Pe lângă rolul de antreprenor, ești și antrenor în locațiile 18 Gym, susții cursuri online și ești foarte prezentă pe rețelele de socializare cu sfaturi pentru cei ce își doresc să adopte un stil de viață sănătos. Cum îți organizezi timpul? Care este ordinea priorităților pentru tine?

Timpul meu este foarte limitat. În prima parte a zilei de obicei avem ședințele, mailurile și discuțiile de organizare. În pauza de masă în principiu am grijă de rețelele de socializare, iar după îmi îndrept atenția spre clasele online și eventualele meetinguri cu bordul de conducere, vizite la săli, discuții cu colegii de pe partea de management a sălii.

Deși pare mult, și poate greu, iubesc ceea ce fac, așa că îmi vin toate natural.

ALEXANDRA RONEA THE WOMAN3

Ce planuri de viitor aveți? Cum vă proiectați imaginea 18 Gym în următorii 5 ani?

Să evoluăm pe toate planurile. Să creăm cât mai multe locuri de muncă, să oferim posibilitatea oamenilor din compania noastră să crească tot mai mult, pentru că așa funcționăm și acum. Avem oameni alături de noi care au avansat de pe postul de recepție pe cel de manager, antrenori care au ajuns master traineri în cadrul 18 Academy Fitness, manageri care au devenit Revenue Supervisor, de pe post de amenajări, la Project Manager.

În următorii 5 ani, 18 Gym Fitness Club trebuie să ajungă la 100 de locații în Romania. Da, ne dorim să contribuim la creșterea ratei populației care face sport. Noi, românii, suntem codași în Europa,  însă am descoperit cum acest procent crește prin simplu fapt că ne adresăm publicului larg, oferind servicii accesibile pentru toată lumea.

Suntem și vom fi mereu pentru oameni. Tocmai de aceea a venit și dorința de extindere a serviciilor, pe care le-am adus în același loc. Am dezvoltat servicii de kineto-terapie – combaterea durerilor de spate, durerilor de genunchi și cum ne place nouă să zicem, sport cu kinetoterapeuți. Servicii de beauty-remodelare corporală, epilare definitivă, criolipoliză, dar și o școală de formare pentru viitori antrenori personali.

Toate acestea fac ca 18 Gym să fie un brand românesc cu viziuni internaționale care a fost creat pentru oameni si nevoile lor.

ALEXANDRA RONEA THE WOMAN9

Micul dejun favorit:  ouă florentine

Ce te motivează:  iubirea

Rutina ta de zi cu zi:  manifestă, iubește, setează obiective, evoluează și fii tu. Îmi repet aceste lucruri zilnic

Tocuri sau flat shoes:  flat shoes

Editor:

DIANA BOBOIA THE WOMAN EDITOR 2021-01