PREMIERĂ în România: traseu de caiac, accesibilizat pentru persoanele nevăzătoare

Acțiunea, la care invitat special este Alex Benchea, alpinistul cu ochi albi, va avea loc luni, 26 septembrie 2022, de la ora 15.00, în zona de caiace amenajată pe lacul din Iulius Parc. Asociația Caiac SMile, împreună cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca, vin cu această premieră cu ocazia activităților desfășurate în timpul Săptămânii Europene a Sportului, la Cluj-Napoca, în perioada 23-30 septembrie, sub motto-ul #BEACTIVE.

Voluntarii asociației aderă, astfel, la inițiativa Comisiei Europene și a Ministerului Sportului din România de a crește gradul de conștientizare cu privire la beneficiile practicării activităților sportive și fizice regulate.

De altfel, sub semnul Săptămânii Europene a Sportului vor sta toate activitățile planificate în cadrul ediției a doua a proiectului „Caiacul, o cultură sportivă inovativă pentru tineret” SMile 2 Sport. Datorită acestui proiect, tineri cu diferite deficiențe și dizabilități, cei proveniți din casele de copii sau din medii defavorizate din Cluj au posibilitatea să facă sport, săptămânal, alături de voluntarii Caiac SMile. Ele vor putea vâsli singure, ghidate de sunetele emise din boxe special amplasate pe lac.

 

Programul activităților săptămânale este același, până pe 19 octombrie:

– Luni (26 septembrie, 3, 10 și 17 octombrie): caiac, pe lacul de la Iulius Mall, în intervalul 15.00 – 18.00

– Marți (27 septembrie, 4, 11 și 18 octombrie): baschet, Baza Sportivă Gheorgheni, în intervalul 14.00  – 15.00

– Miercuri (28 septembrie, 5, 12 și 19 octombrie): tenis de masă, la sediul Asociației Lamont (str. Aurel Vlaicu, nr. 11), în intervalul 14.00 – 15.00

– Vineri (30 septembrie, 7 și 14 octombrie): tenis de câmp, la Winners Sports Club (Parcul Rozelor), în intervalul 12.00 – 13.00

Activitățile propuse de voluntarii și partenerii Caiac SMile sunt dedicate în special persoanelor cu dizabilități, însă pot fi practicate și de persoanele fără dizabilități. Intenția de participare a acestora trebuie anunțată, însă, reprezentanților asociației, la numărul de telefon (0760) 291 669. 

Inedit: antrenamente de volei în șezut, alături de Cristina Pîrv

Cristina Pîrv, cea mai valoroasă jucătoare de volei din Europa, s-a alăturat Săptămânii Europene a Sportului și a participat la activitățile desfășurate în Cluj-Napoca. Sâmbătă, 24 septembrie, ea a antrenat persoanele cu dizabilități. De altfel, voleiul în șezut nu este o necunoscută pentru sportiva noastră, care își dorește ca acest sport să devină o obișnuință. 

„Sunt foarte fericită și foarte onorată că putem să lucrăm împreună cu aceste persoane dornice să învețe volei, să facă sport, să se miște, să iasă din zona lor de confort. Sunt convinsă că e o provocare pentru ei, așa cum este și pentru noi, dar în Brazilia am mai jucat și am mai participat la astfel de evenimente cu persoane în scaune cu rotile, acolo am jucat și volei în șezut. Este o inițiativă extraordinară, mă bucur că pot să fiu iarăși alături de oameni faini, care se gândesc în primul rând la semenii lor, să le facă o bucurie.”, a declarat Cristina Pîrv.

Cristina Pîrv este cea mai valoroasă jucătoare de volei din istoria României, fiind totodată desemnată cea mai bună jucătoare din Europa. Cristina a jucat la clubul Dinamo, echipă cu care a câștigat două titluri naționale, a fost multiplă campioană în cele mai puternice ligi mondiale, respectiv Italia și Brazilia, și este căpitan al echipei naționale, echipă în cadrul căreia a evoluat încă de la vârsta de 14 ani.

A petrecut 27 de ani în afara țării, în campionate din Italia, Rusia, Franța, Argentina sau Brazilia. De câțiva ani s-a întors în România și a înființat la Cluj-Napoca, unde s-a stabilit, Academia de Volei Pîrv11, în cadrul căreia pregătește copii cu vârste cuprinse între 7 și 16 ani.

Facebook: https://www.facebook.com/caiacsmile/