„Prin artă, îmi pot depăși limitele și am libertatea de crea!”/ Ioana Muntenaș, artist vizual

Ioana Muntenaș locuiește în Luxembourg și, deși este inginer în construcții, are o mare pasiune – pictura. A descoperit-o pe perioada sarcinii, din nevoia de a se deconecta, a se lăsa inspirată de frumusețea acestei arte și de a se încărca pozitiv cu toată energia emanată în întregul proces al creației.

„M-am gândit că dacă eu sunt bine și bebe va fi bine. Acum este un copil foarte vesel și pozitiv, datorită faptului că am avut grijă de sufletul meu și de corpul meu prin artă și sport. Am avut grijă de mine, iar bebe a simțit asta!”

Acum, este mama unui băiețel de doi ani și are două expoziții în desfășurare, în Luxembourg. Își dorește să inspire și alte femei să-și depășească limitele și să-și urmeze pasiunile. În interviu, ne vorbește despre inspirație și aspirații, dar și despre echilibru, care este vital pentru a fi împlinit pe plan profesional și, mai ales, personal.

IMG_0848 (1)

Ce reprezintă pictura pentru tine și care consideri că este partea cea mai frumoasă a acestei meserii? 

Pictura este o pasiunea mea, care mă încarcă pozitiv zilnic și care, de-a lungul timpului, m-a făcut să înțeleg că pot realiza orice, prin muncă și dorință.

Cum ai descrie stilul tău artistic?

Am încercat mai multe stiluri, dar stilul artistic care mă definește este inspirat din Fauvism, care se caracterizează printr-o explozie de culori, asemenea personalității mele. Acesta a fost un curent formalist în pictura franceză, de la începutul secolului al XX-lea, care reprezenta lumea concretă în culori violente, folosind tonuri pure și renunțând la perspectivă.

Ce te caracterizează mai mult: spontaneitatea sau studiul?

Cu siguranță, spontaneitatea! Cred că viața reprezintă 10 % din ceea ce avem parte, restul de 90 % constă în modul în care reacționăm.

IMG_2026

Cum arată o zi din viața ta de artist plastic? 

Faptul că sunt, în primul rând, mamă, îmi dă toată puterea și inspirația zilnică. Pasiunea, în schimb, mi-am descoperit-o când eram însărcinată, din dorința de a face ceva, ce mă relaxează și mă încarcă pozitiv. Pentru mine, Vladimir este o inspirație zilnică. Ador cum se uită și se minunează, când mă privește pictând.

Meseria mea este de inginer în construcții metalice, care poate fi tot o considerată tot o formă a artei, în 3D. Seara sunt artist, pictura oferindu-mi posibilitatea de a mă descarca de energia acumulată peste zi, alături de un vin roșu franțuzesc. Ziua o închei prin sport și bunădispoziție.

Legat de procesul de creație, când îți dai seama că ai epuizat tot ceea ce ai avut de spus/transmis într-o lucrare?

Când încep o lucrare, nu mă opresc până nu o termin. Am avut nopți în care nu adormeam, până nu terminam. Inspirația mea depinde de starea de moment și este total diferită de la o zi la alta, lucru pe care îl simt în fiecare tablou creat.

IMG_0025 (1)

Care este efectul dualității inginer constructor – artist asupra echilibrului femeii Ioana Muntenaș?

Consider că sunt o femeie independentă și echilibrată. Este important să avem o meserie, dar și o pasiune pentru suflet. Ca inginer – este greu să depășești limitările tehnicii și ale industriei, fiind necesar să respecți normele, însă prin artă – îmi pot depăși limitele și am libertatea de crea. Pentru mine, acesta este echilibrul perfect dintre disciplină și libertate.

Cine este artistul care ți-a marcat parcursul creativ?

Artistul care mă inspiră este pictorul român Theodor Pallady. El a studiat tot ingineria și s-a făcut cunoscut la Paris. Este unul din cei mai prestigioși artiști.

Cât de mult te influențează critica experților din domeniu și a persoanelor obișnuite?

Cred în critică constructivă, dar arta și frumosul sunt percepute diferit de către fiecare privitor, la nivel estetic. Importantă este energia pe care reușesc să o transmit prin lucrările mele.

image0

Se poate trăi din artă?

Cu siguranță, da, se poate trăi din artă, însă dezavantajul este acela că acest tip de venit nu este unul constant. Având un copil, este important să am o stabilitate financiară, iar arta este un venit în plus. Meseria mea este moștenită din familie, fiind practicată atât de părinții mei, cât și de fratele meu.

Care sunt obiectivele pentru acest an, idealul la care aspiri?

Îmi doresc să inspir și alte femei să-și depășească limitele. Cred în puterea exemplului și în faptul că există în fiecare dintre noi puterea de a realiza tot ceea ce ne dorim. Mă simt împlinită pe plan personal și profesional, fiind și artist – pentru sufletul meu. Idealul la care tind este ca mesajul artei mele să ajungă și în sufletul românilor, la fel ca aici, în Luxembourg, care este a doua mea casă și locul unde îmi expun tablourile.

Dacă ai putea să te caracterizezi prin 3 cuvinte, care ar fi acelea? Ai putea să le atribui câte o culoare?

Înteligență – Roșu 

Curaj – Alb (chiar dacă este o nonculoare) 

Ambiție – Roz

By Diana Arieșan – editor The Woman Magazine

Sursă foto: arhivă personală Ioana Muntenaș