Raluca Ciornea: „Rămâi fidelă vocii interioare și lasă lumea exterioară să fie doar un impuls spre adevărata originalitate!”

„Fiecare loc, lucru sau om poate deveni o inspirație, dacă ești cu adevărat acolo” ne spune Raluca Ciornea, vorbind cu atât de mult drag despre pasiunea care, spune ea, i-a schimbat viața și continuă să îi ghideze viitorul.

În interviul acordat, Raluca se descrie prin intermediul fotografiei, oferindu-ne ocazia de a descoperi o parte din universul său, viziunea sa ca artist, pasiunile și proiectele sale de suflet, venind în sprijinul tinerelor pasionate de fotografie, aflate la început de drum

Când s-a născut pasiunea ta pentru fotografie și cine ți-a insuflat această dragoste nemărginită? 

Dacă e să mă întorc puțin în timp, îmi dau seama că mai mereu am fost „fata cu aparatul”. Mama mea a fost cea care mi-a pus aparatul în mână, iar instinctul de a fotografia a fost mereu acolo.

Pasiunea pentru fotografia ca artă s-a născut datorită unei persoane foarte dragi din trecutul meu. Acum fix 7 ani, primul DSLR m-a transformat într-un mic observator, un observator a tot ceea ce mă încojoară și a sufletelor pe care le fotografiez. 

Meditation

Cum s-ar caracteriza stilul tău fotografic? 

După viziunea pe care o am în acest moment, tind să merg tot mai mult spre tipul de fotografie conceptuală . O încercare ce pleacă de la principiul „maxim efect prin minim de detalii”. Las privitorul să interiorizeze mesajul fără a-l încurca cu detalii ce țin de Universul meu. 

Fie că este vorba de fashion, portrete, fotografie de stradă sau peisaj , simt tot mai mult nevoia ca în spatele unei imagini să existe o idee . Știu sigur că, dacă există o comunicare între munca mea și privitor, tot ce fac capătă un sens. 

TLS23-2 copy

Cum se descrie Femeia Raluca Ciornea? Care sunt lucrurile pe care le-ai învățat despre tine, datorită fotografiei? Ce alte pasiuni te definesc? 

Mi-e greu spre imposibil să mă descriu, cred că orice aș spune ar fi o mică frântură din ce înseamnă cu adevărat Universul unui om. Mă definesc acum prin prisma fotografiei, iar lucrul cel mai important pe care l-am învățat, datorită acestui mijloc de expresie, a fost faptul că fiecare loc, lucru sau om poate deveni o inspirație, dacă ești cu adevărat acolo. 

Fotografia m-a învățat să trăiesc cu adevărat în momentul prezent și să mă bucur de fiecare secundă, în parte. Apoi mai este pasiunea pentru muzică… Atât de frumos se întrepătrund, încât simt câteodată că sunt una și aceeași. 

1 (1)

Povestește-ne despre o experiență inedită, pe care ai avut-o în cadrul unei ședinte foto speciale sau în cadrul unui proiect drag! 

Era început de primăvară și parcasem mașina plină de tutu-uri în centrul Clujului. Am luat ce ne trebuia și am pornit spre Stradă în Oglindă, cu gândul să facem pozele pentru Proiectul „Urban Balerrina”. Erau doar câteva dintr-o serie ce s-a realizat pe parcursul mai multor zile. 

Țin minte și acum că mi s-a făcut pielea de găină în momentul în care Iulia a început să danseze fix acolo, în stradă, sub privirile uimite ale celor ce treceau și nu înțelegeau ce se întâmplă. Eram la început de drum și, în acel moment, am simțit că asta voi face toată viața, a fost momentul meu de hotărâre, atunci am știut clar că pasiunea mea va fi cea care îmi va ghida tot cursul vieții.

Ballerina

Care este povestea Fundației ,,Dă mai departe”

„Dă mai departe” a început acum 2 ani din dorința ascunsă de a schimba ceva, cumva. Reprezintă celălalt Univers al meu și locul în care mi se demonstrează constant că trăim într-o țară în care comunitățile pot schimba cu adevărat viețile oamenilor mai puțin norocoși. Cu ajutorul unei echipe de suflet, am reușit să punem pe picioare inițiative care ar fi fost imposibil de realizat altfel: https://www.facebook.com/groups/DaMaiDeparte/

Ce sfaturi ai avea pentru tinerele pasionate de fotografie, aflate la început de drum? 

I-aș spune cam așa: 

„Draga mea, să știi că începutul de drum în fotografie înseamnă primii 5-10 ani. 

Va trebui să te înarmezi cu multă răbdare și cu tot atâta hotărâre și putere de muncă.

Andreea Lupescu

Da, în industria asta vei întâlni mai mult bărbați și da, va trebui să muncești mai mult pentru a demonstra că meriți.

Te sfătuiesc să începi de pe acum cu primele cărți de istorie a fotografiei  și cu viziunile fotografilor de altă dată.

Rămâi fidelă vocii interioare și lasă lumea exterioară să fie doar un impuls spre adevărata originalitate.

Nu te împotmoli în echipamente scumpe și tehnici de tot felul, lucrează cu sufletul și restul va veni de la sine.”

A sea of thoughts

Dacă ai putea să te caracterizezi printr-o singură fotografie, care ar fi aceea și de ce? 

Mă bucură mult faptul că prima imagine care îmi vine în minte este o fotografie din proiectul „Urban Ballerina”. E un sentiment plăcut să vezi ceva realizat la început de drum și să știi că rezonezi cu acea idee și peste câțiva ani. 

Simt că fotografia asta cuprinde atât pasiunea pentru jocurile de lumină și spațiile negative pe care le creează, cât și interesul față de frumusețe și feminitate.

Fragile boundaries 

Sursă foto: Raluca Ciornea