Regina Maria, „Regina soldat” a României (1875 – 1938)

Una dintre cele mai importante personalități care au marcat istoria este Regina Maria a României, care este cunoscută pentru contribuția pe care a avut-o în Primul Război Mondial, prin campaniile de ajutorare a soldaților români, fapt pentru care a fost supranumită și „Regina soldat”.

,,Înfăţişarea sa, căreia i se potriveşte atât de bine termenul de înfăţişare de regină, statura ei înaltă, (…) , dar mai ales expresia privirii, în care străluceşte inteligenţa, bunătatea, încordarea şi adesea bucuria, alcătuiesc un tot de-o atracţie irezistibilă. (…) gesturi atât de spontane, atât de discret făcute, încât trec aproape neobservate şi, totuşi, câtă mărinimie, ce ghicire a sensibilităţii aproapelui, nu trădează.” (,,Revue des deux Mondes”, 1935)

Născută în Marea Britanie (29 octombrie 1875), sub numele de Marie Alexandra Victoria de Saxa – Coburg şi Gotha, cea care avea să devină Regina României este fiica principelui Alfred al Marii Britanii și a ducesei Maria Alexandrovna a Rusiei. Viața Reginei Maria relevă desfășurarea unor evenimente marcante pentru istorie. La doar 17 ani (10 ianuarie 1893), a devenit soția principelui Ferdinand I, moştenitorul tronului României, cu care a avut șase copii, primul născut, Carol al II-lea, devenind al treilea rege al României.

S-au realizat importante alianțe cu marile case balcanice, prin intermediul fiicelor cuplului regal: principesa Elisabeta s-a căsătorit cu regele George al Greciei, principesa Maria cu Regele Alexandru I al Iugoslaviei și principesa Ileana cu arhiducele Anton de Austria. Pe lângă Carol al II-lea, au mai avut doi fii, pe prinţul Niculae și pe micul principe Mircea, cel din urmă sfârșind la începutul războiului.

Mult după moartea Regelui Carol I (1914), a avut loc și încoronarea lui Ferdinand ca rege al României, la Alba Iulia (15 octombrie 1922), când soția sa a devenit oficial Regina Maria a României. Aceasta este cunoscută pentru multe din realizările sale, însă cea mai relevantă este implicarea sa activă în campania de ajutorare a soldaților răniți în timpului Primului Război Mondial, fapt pentru care fost asociată cu atributul de ,,Mamă a răniților”.

Regina Maria a reprezentat interesele României în Europa, dar și în SUA, prin vizitele sale diplomatice, fiind cunoscută și pentru latura sa artistică, colecționând lucrări de artă ale unor pictori foarte cunoscuţi care se află în prezent la Maryhill Museum, dar devenind și o scriitoare de succes („Povestea vieții mele”, 1934-1935).

Regina Maria a României și-a susținut soțul pe timpul întregii lui vieți, stând la baza deciziilor lui în politică, chiar dacă prezența și rolul femeii în acest domeniu nu aveau însemnatate în acele vremuri. După devenirea lui Carol II-lea Rege al României, aceasta nu s-a mai implicat în politică, autoexilându-se în Balcic. A murit la 63 de ani, la Sinaia, marcând istoria ca ,,un ostaş care a luptat pentru libertatea românilor”, iar în prezent caseta ce conține inima sa se află la Muzeul Naţional de Istorie al României.

By Diana Arieșan – editor contribuitor The Woman

Sursa foto - Marta Popescu Photography

Diana este profesor pentru învățământul preșcolar cu o experiență de peste 11 ani și autorul cărții „Abis în dealul sihastru”, lansată în anul 2013 (Editura Grinta, Cluj-Napoca). În anul 2015 a devenit membru al Cenaclului UBB, proiect realizat în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj. Absolventă a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației și a Școlii Populare de Arte „ Tudor Jarda”, din Cluj-Napoca, secția retorică, Diana are preocupări pentru artă, sub toate formele sale. În perioada 2012-2014 a fost membru al trupei de teatru „ Pavlov 25”, iar în prezent își consolidează abilitățile de retor în cadrul diferitelor evenimente culturale.