România are a treia cea mai mare creștere din UE la prețul locuințelor

Potrivit celui mai recent raport Eurostat, prețurile locuințelor în țara noastră au crescut cu 4,9% în trimestrul al doilea al anului, față de cele trei luni precendente. Astfel, România a înregistrat cel mai mare avans la nivelul Uniunii Europene.

building_1127-2301

Scumpirea apartamentelor și a caselor a accelerat de la 1,2% la 4,9%, iar asta plasează România pe locul trei în creșterile UE. În top, deasupra noastră sunt Letonia, cu un avans de 6,1% și Slovacia cu un procent de 5,6%.

hand-close-up-of-man-holding-a-key_1098-1980

În țări precum Ungaria și Belgia, lucrurile au stat diferit în trimestrul al doilea, deoarece s-au înregistrat ieftiniri pe piața imobiliară cu 1,5%, respectiv 0,7%.

Dacă ne raportăm la anul 2016, potrivit aceluiași raport Eurostat, prețurile locuințelor din România au urcat cu 7,2% între lunile aprilie și iunie, cu mult penste media de creștere din Uniunea Europeană ce a fost de 4,4%.

couple-resting-on-the-floor_1098-1966

Raportând anual, comparativ cu anul 2016, Italia este singurul stat din Uniune în care locuințele s-au ieftinit anul acesta, scăderea înregistrată fiind de 0,2% pentru al doilea trimestru.

Scumpiri accentuate au fost înregistrate în Cehia, unde prețurile au urcat cu 13,3%, Irlanda (+10,6%) și Lituania (+10,2%). Creșteri de peste 7% au mai fost raportate în Olanda (7,3%), Ungaria (7,7%), Bulgaria (8,6%) și Letonia (9,6%).

hand-agent-with-home-in-palm-and-key-on-finger_1421-85

Eurostat este departamentul Comisiei Europene, responsabil de realizarea și publicarea unor statistici comparabile pentru tot teritoriul Uniunii Europene. Se ocupă de consolidarea datelor colectate de autoritățile naționale și le armonizează pentru a garanta că fiecare indicator (de exemplu valoarea șomajului) este calculat la fel în toate statele membre.

 By Loredana Bertișan – Editor Contribuitor The Woman

2

Loredana este de profesie jurnalist, cu experiență de peste cinci ani în domeniu. A lucrat pentru mai multe publicații locale și naționale și a urmat mai multe stagii de formare în domeniu atât în țară, cât și în străinătate. Este absolventă a Departamentului de Jurnalism din cadrul Universității ,,Babeș-Bolyai”. Pe parcursul studiilor a descoperit că are o pasiune pentru partea de social și voluntariat, așadar a creat comunitatea Art4Education prin care se ocupă de campanii caritabile pentru copiii din satele României.

Sursă foto: www.freepik.com