România participă în cadrul EXPO 2020 Dubai

Pavilionul național al României la Expo 2020 Dubai a fost inaugurat vineri, 1 octombrie 2021, de către secretarul de stat pentru relații interinstituționale, Daniela Gîtman, și comisarul general al Pavilionului României la Expo 2020 Dubai, Ferdinand Nagy, în prezența Secretarului General al Biroului Internațional pentru Expoziții (BIE), Dimitri Kerkentzes, a Președintelui Adunării Generale a BIE, Jai-chul Choi, a ambasadorului României în Emiratele Arabe Unite, Adrian Măcelaru, și a consulului general al României în Dubai, Nicoleta Teodorovici.  

În deschiderea evenimentului, secretarul de stat Daniela Gîtman a arătat că participarea României la Expo 2020 Dubai reprezintă o bună oportunitate de a interacționa cu peste 190 de state și milioane de vizitatori și de a prezenta viziunea țării noastre asupra provocărilor generate de schimbările climatice și de imperativul de protejare a mediului, alături de potențialul românesc de cercetare, inovare și dezvoltare, menit să îmbunătățească viața oamenilor și să contribuie la dezvoltarea societății.

 

A adresat participanților invitația de a descoperi România, cultura, tradițiile și frumusețile sale naturale atât prin materialele expuse în pavilion, cât și în cursul sesiunilor tematice programate în următoarele luni. Referitor la tema pavilionului național, „New Nature” și la secțiunea din care face parte, Sustenabilitate, secretarul de stat Gîtman a precizat că prezența țării noastre la Expo 2020 Dubai este structurată pe trei piloni: tehnologie, mediu înconjurător și cultură, care împreună arată relația strânsă dintre umanitate și natură, relație care promovează o dezvoltare economică sustenabilă și inovația științifică.

Totodată, demnitarul român a punctat că prin abordarea unor teme precum reducerea impactului negativ asupra mediului, a consumului de energie, a emisiilor de carbon, reciclarea deșeurilor și aplicarea principiilor economiei circulare, România acționează în linie cu angajamentele asumate prin Agenda 2030 și legislația Uniunii Europene, continuând astfel să fie un promotor activ al dezvoltării sustenabile. 

Inaugurarea-Pavilionului-Romaniei-la-Expo-2020-Dubai-5

La rândul său, comisarul general Ferdinand Nagy a precizat că România participă la Expo 2020 Dubai cu un pavilion național dezvoltat în jurul conceptului „New Nature”, ce sugerează ideea de echilibru fragil între natură și tehnologie, aducând în atenția publicului internațional istoria culturală și științifică a relației României cu Natura. Conceptul pavilionului României își propune să prezinte vizitatorilor o imagine cât mai coerentă a ansamblului de inter-relații dintre mediul înconjurător, resurse, oameni și comunități. În plus, a evidențiat dimensiunea interactivă a pavilionului, ce oferă vizitatorilor oportunități de conectare prin instrumente și aplicații digitale la diversitatea patrimoniului natural și cultural al României. 

Secretarul General al BIE și Președintele Adunării Generale a BIE au salutat conceptul propus de România la această ediție a expoziției mondiale și au apreciat abordarea creativă propusă în tratarea uneia dintre temele cele mai problematice ale umanității, sustenabilitatea.  

În marja evenimentului, oficialii români și reprezentanții BIE au avut o întrevedere în care a fost evidențiată și apreciată contribuția semnificativă a României atât în activitățile curente ale BIE, cât și prin participările naționale de succes la expozițiile desfășurate sub egida organizației internaționale. 

Evenimentul de inaugurare a pavilionului național s-a încheiat cu un moment artistic susținut de muzicianul român Zoli Toth, împreună cu grupul de percuție Young Beats. 

Mai multe informații despre Pavilionul României la Expo 2020 Dubai sunt disponibile pe site-ul oficial www.romaniaexpo2020.ro/ și pe pagina de Facebook. 

  expo2020-1-840x560-1

Elemente de context: 

Expo 2020 Dubai se desfășoară în perioada 1 octombrie 2021 – 31 martie 2022 sub moto-ul „Connecting Minds, Creating the Future” și reunește participarea a 190 de state și organizații internaționale, fiind așteptat un flux de 25 de milioane de vizitatori, prezenți atât fizic, cât și în mediul online. 

Pavilionul României, cu o suprafață de cca. 1.000 mp, ilustrează simbolic operele unor creatori români din domeniile artistic și al cercetării științifice, precum Constantin Brâncuși, George Enescu, Grigore Antipa și Nicholas Georgescu-Roegen. Acesta înglobează și interconectează o serie de teme secundare: turism, apă, tehnologie și educație, componente reprezentative pentru România, ilustrate într-o nouă perspectivă. În cadrul conferinței, au fost prezentate succint secțiunile principale din cadrul pavilionului național: CONCEPT & MANIFEST, DESIGN & TRADIȚIE, NATURAL SPOTLIGHT, H2RO. Proiectul Pavilionului se bazează pe o abordare dinamică, integrând modalități alternative și complementare de comunicare cu publicul, mijloacele multimedia jucând un rol esențial. 

Cu un buget multianual de participare (2019 – 2022) în valoare de 26.764.000 RON, Pavilionul României la Expo 2020 Dubai va găzdui un program intens de contacte politice bilaterale, precum și numeroase evenimente dedicate promovării economice, culturale și turistice, poziționând țara noastră la nivel internațional ca un promotor dinamic al schimbului de informații, soluții tehnologice sau bune practici. 

Sponsori și parteneri oficiali ai Pavilionului: Apă minerală pentru implementarea și dezvoltarea conceptului H2RO (Carpathian Springs; Perla Harghitei; Apemin Tușnad; Apemin ZIZIN; Romaqua Group; Aur’a Mineral Water; Vâlcele): albume foto reprezentative pentru imaginea națională, realizate de către fotograful Florin Andreescu și oferite ca sponsorizare în bunuri de către partenerul oficial al participării, CEC BANK; colițe filatelice realizate de către Romfilatelia cu sprijinul Exim Bank; Nordis Group, produse de carne de pasăre furnizate de către compania AAylex Prod (CocoRico); produse bio Gusto și Boromir; vinuri furnizate de Cramele Liliac, Hamangia și Ostrov; bere (Ursus, Timișoreana și Ciucaș).