Rusanda Cojocaru, creatorul BOOKLETTA, promovează educația intelectuală, prin lectură

,,Mi-ar plăcea să cred că urmează o generație de femei curajoase, care vor lansa afaceri cu suflet şi sens!”

Cum poţi să îţi exprimi propriul stil, decât printr-o atitudine puternică, completată de vestimentaţie impecabilă, accesorizată în mod inedit, prin care să reuşeşti să dezvălui celor din jur esenţa personalităţii tale, care este unică.

Unul dintre cele mai importante lucruri, surprinse în ultimii ani, este acela că am început să alegem designerii români, în detrimentul produselor realizate în serie, prin aprecierea calităţii şi muncii din spatele creaţiilor realizate special pentru noi, care sunt unice sau foarte puţine persoane se pot bucura de ele. Aflându-mă în căutarea unui asemenea accesoriu, am descoperit lumea BOOKLETTA, o lume fabuloasă care îţi oferă posibilitatea să te exprimi, atât prin originalitatea stilul vestimentar, cât şi prin ceea ce alegi să citeşti.

rsz_12

Bookletta a fost creat de Rusanda Cojocaru şi reprezintă un concept de geantă, unic în lume, structurată cu un buzunar din plastic transparent, creat special pentru carte. Genţile sunt realizare din piele naturală, iar pe lângă multitudinea de modelele propuse, conceptul are un scop precis, acela de a promova cititul, pentru că ,,Citesc, deci sunt sexy!” ne transmite Rusanda prin intermediul uneia dintre iniţiativele sale de promovare a lecturii.

Rusanda Cojocaru este originară din Republica Moldova şi s-a stabilit în România în urmă cu mai bine de 10 ani. Antreprenorul se bucură de un real succes, creaţiile sale ajungând atât la clienţi din Europa, cât şi din SUA, Niger, Congo, Azerbaijan, Rusia şi Ucraina. Rusanda Cojocaru este nominalizată la Premiile „Femeia Anului 2016 ” de către Revista Avantaje.

3

Când ai realizat că îți dorești propria afacere?

Trecerea mea de la PR la antreprenoriat a fost mai degrabă o metamorfoză necesară, decât o alegere conștientă. Nu pot să spun că am visat vreodată să fiu antreprenor, mai mult îmi doream să fiu un om de comunicare foarte creativ și liber în procesul de creație. Dar, iată, am învățat un lucru important, la ai mei 29 de ani. Am înțeles că pe parcursul vieții ne vin multe idei, mai bune sau mai caraghioase. Ei bine, o dată la ceva timp, vine ACEA idee. Iar atunci când ne dă târcoale ACEA idee, nu te mai poți gândi la nimic, nu mai mănânci, nu mai dormi, întorci ideea pe toate părțile, apoi decizi că ideea ta trebuie să iasă în lume și te lansezi. 

Așa a fost pentru mine ideea mea, Bookletta, geanta pentru femeia care citește. Bookletta m-a făcut antreprenor, iar acum nu mi-aș mai schimba job-ul pentru nimic în lume. Este delicioasă această lume dinamică și inventivă a antreprenoriatului.

Cum se împacă statutul de designer cu cel de antreprenor?

Cele două pot merge mână în mână, deși nu le obligă nimeni. La început, nu eram nici designer (am lucrat cu un designer de genți pentru primele modele), nici antreprenor. Apoi am devenit antreprenor, dar nu eram designer. Acum sunt și designerul genților pentru că le concep și le desenez eu, dar și antreprenorul care le vinde. Câteodată sunt și povestitor, și administrator, și om de vânzări, și persoana care face cafea clienților. Este un adevărat one-woman-show viața unei tinere care se aventurează în această lume.

4

Care este povestea BOOKLETTA?

Bookletta a apărut pe fundalul activităților mele de promovare a lecturii, de luptă cu stereotipul de cititor-nerd, prin intermediul campaniei ,,Citesc, deci sunt sexy” și a altor inițiative. Am vrut să creez un produs care pune cartea la loc de cinste, ca într-o vitrină, dar o și protejează. Astfel, am creat o poșetă din piele naturală cu un buzunar transparent prin care se vede cartea, aceasta fiind izolată și protejată de alte obiecte din geantă. 

Purtând Bookletta, o femeie alege să fie reprezentată în lume de titlul cărții sale, mai mult decât un brand, o formă sau o culoare. Cred mult în revenirea la lectură, la cultură, la valorile care ajută la evoluția pașnică și constructivă a umanității. Cred că rolul inovației, fie ea de design, de concept sau tehnologică, este de a lua ceva cu adevărat valoros și a-l pune într-un cadru nou, pentru a nu fi uitat.

5

Ce sfaturi ai oferi femeilor care își doresc o carieră, antreprenoare la început de drum, care tind spre un ideal în acest domeniu?

Consider că antreprenoriatul este un instrument care nu-ți face bine doar ție, antreprenorului, ci poate fi util și celorlalți. Mi-ar plăcea să cred că urmează o generație de femei curajoase care vor lansa afaceri cu suflet, afaceri cu sens, afaceri care modelează pozitiv lumea noastră. 

Mi-ar plăcea să cred că femeile secolului XXI sunt cele cărora nu le este frică să inoveze și să iasă din zona ,,safe” a vieții. Sfatul meu este să fie curajoase și să creadă în ideile lor, mai ales dacă le vine ACEA idee!

Dacă ai putea să te caracterizezi în trei cuvinte, care ar fi acelea?

Cele trei cuvinte sunt: ÎNCĂPĂŢÂNATĂ, CURAJOASĂ, VISĂTOARE.

By Diana Arieșan – editor contribuitor The Woman

Sursa foto - Marta Popescu Photography

Diana este profesor pentru învățământul preșcolar cu o experiență de peste 11 ani și autorul cărții „Abis în dealul sihastru”, lansată în anul 2013 (Editura Grinta, Cluj-Napoca). În anul 2015 a devenit membru al Cenaclului UBB, proiect realizat în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj. Absolventă a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației și a Școlii Populare de Arte „ Tudor Jarda”, din Cluj-Napoca, secția retorică, Diana are preocupări pentru artă, sub toate formele sale. În perioada 2012-2014 a fost membru al trupei de teatru „ Pavlov 25”, iar în prezent își consolidează abilitățile de retor în cadrul diferitelor evenimente culturale.

Surse foto: arhivă personală Rusanda Cojocaru, bookletta.com, Teodor Oroianu Photography