Despre antreprenoriat și prima platformă din România dedicată celor care își doresc o carieră în aviație

Am stat de vorbă cu Anca Dumitrescu, co-fondatoare a proiectului vreausafiustewardesa.ro, o platformă ce oferă informații și ajutor tuturor persoanelor aflate la început de drum în această carieră.

Împreună cu Georgiana Ene, fondator de asemenea, au pornit totul de la zero, creând astfel prima platformă de acest fel din România. Ne-au povestit despre pasiunea ei pentru scris și antreprenoriat, despre bucuria de a ajuta și a îndruma oamenii în cariera lor, despre adevărata satisfacție profesională cât și despre drumul pe care îl ai de parcurs până să ajungi să te bucuri de succes.

5D3_0502

Cu ce gânduri ați pornit această platformă inedită în România? Ce v-a determinat să începeți de la zero un astfel de proiect?

Am terminat Jurnalismul și chiar din primul an de facultate m-am angajat în presă. Am fost redactor șef al unei prestigioase publicații online din România pentru 4 ani, scriam foarte mult pe zona economică și juridică și mă implicam activ în organizarea de conferințe și seminarii de specialitate. Astfel, în toți acești ani în care am lucrat ca jurnalist, am dobândit experiență în presa online și organizarea de evenimente.

La finalul anului 2012, mi-am dat demisia și am decis să-mi construiesc parcursul profesional din poziția de antreprenor. Nu aveam exact în minte ce anume urma să fie munca mea, știam doar că trebuie să implice neapărat ce știu eu mai bine să fac: să scriu și să organizez evenimente. Am cunoscut-o însă pe Georgiana, care la fel ca mine, este de profesie jurnalist și totul a început să prindă contur. Își dorea același lucru: un proiect care să ne ofere oportunitatea de a scrie, de a ne folosi cum știm mai bine abilitățile dobândite până atunci în presă.

Georgiana mi-a mărturisit că a existat un moment în viața ei când și-a dorit să fie stewardesă. Doar că informațiile foarte puține existente pe atunci despre cum ar putea obține un astfel de job au determinat-o să cheltuiască niște mii de euro pe o Școală de Aviație care s-a dovedit a fi inutilă în cazul ei. Tocmai pentru că la vremea aceea nu aveai de unde să îți iei cu exactitate aceste informații, am decis să construim o platformă, prima din Romania de altfel, care să ofere toate informațiile de care ar avea nevoie o persoană la început de drum în această carieră: de la condițiile pe care trebuie să le îndeplinească până la ce companii fac angajări, cum se desfășoară interviurile și ce anume trebuie să ai în vedere pentru a le trece cu succes.

Așa că am început să documentăm domeniul, să intrăm în legătură cu mari companii aeriene și să fim la curent cu tot ce se întâmplă în lumea aviației. Acesta a fost începutul Vreau să fiu Stewardesă, proiect care pe 27 septembrie 2013 devenea oficial prima platformă din România dedicată celor care își doresc o carieră în aviație.

14362606_1181692778535734_1734732444497592781_o

În ce perioadă și care a fost motivul pentru care ați decis să îmbinați practicul cu teoreticul și să oferiți training-uri cursanților?

La scurt timp după ce am dat drumul platformei online, ne-am gândit că cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru a ne cunoaște publicul și a interacționa în mod direct cu acesta ar fi organizarea unei conferințe la nivel național, unde să invităm reprezentanți ai tuturor companiilor aeriene și ai școlilor de aviație de la acea vreme din România alături de specialiști în recrutarea de însoțitori de bord. Aceștia urmau să ofere informații utile despre ce presupune jobul de însoțitor de bord, ce ar trebui să faci pentru a fi angajat și cum să reușești la un interviu cu o companie aeriană. Acela a fost momentul când am realizat că niște cursuri de pregătire pentru interviurile cu mari companii aeriene, care să completeze perfect informațiile pe care noi le publicăm zilnic pe site, ar fi mai mult decât binevenite, mai ales că nu există nimic în acest sens pe piața din România.

Astfel, alături de un fost însoțitor de bord de carieră, un specialist HR cu experiență în recrutarea de însoțitori de bord și un profesor de limba engleză am pus la cale un concept unic de curs, un training intensiv de pregătire pentru interviurile cu mari companii aeriene.

Cum a evoluat proiectul de-a lungul anilor? La sfârșitul primului an de existență, după ce ați tras linie, care au fost realizările de care v-ați bucurat cel mai mult? 

Uitându-mă în urmă în acești 3 ani și jumătate, îmi dau seama câte lucruri importante am reușit să facem la Vreau să fiu Stewardesă și cât de frumos am evoluat. Vreau să fiu Stewardesă reunește în prezent o comunitate de câțiva zeci de mii de oameni pasionați de zbor. Oameni care ne cunosc munca, ne sunt alături în fiecare zi, vin la cursurile noastre, prind aripi și ne recomandă mai departe altor tineri doritori să zboare. Am început cu o serie de cursuri la București, după care treptat ne-am extins în marile orașe din țară: Cluj Napoca, Timișoara, Iași. În noiembrie 2015 am deschis un centru de pregătire la Chișinău, unde în prezent organizăm cursuri trimestrial, iar în februarie 2016 am organizat prima noastră conferință la Belgrad, în Serbia, unde am fost întâmpinați de un număr foarte mare de tineri sârbi care își doreau să lucreze în aviație.

Platforma Vreau să fiu Stewardesă are și o variantă internațională – How to be Cabin Crew – lansată în februarie 2015, prin intermediul căreia ajungem să informăm oameni din toată lumea despre cariera de însoțitor de bord. Și pentru că în 2015 cursurile noastre au depășit granițele țării odată cu extinderea în Republica Moldova, din 2016 am mai făcut un pas înainte, oferind cursuri de pregătire și în Italia, la Roma.

Ne-am extins și aria de servicii, iar pe lângă cursurile inițiale, acum oferim și un serviciu de pregătire în privat, la care se adaugă un serviciu special de realizare a CV-ului și fotografii profesionale. Mai mult, în fiecare an oferim burse la cursurile noastre, pentru cei care nu își permit să participe și internship-uri plătite. 

În septembrie 2016, odată cu aniversarea noastră de 3 ani, am lansat și ebook-ul Vreau să fiu Stewardesă, primul ebook românesc dedicat carierei de însoțitor de bord, iar din noiembrie 2016  ne-am extins cursurile și în zona de aviație privată, cu o serie de trainguri dedicate însoțitorilor de bord corporate.

La momentul când scriu aceste răspunsuri, Vreau să fiu Stewardesă înseamnă peste 100.000 de cititori lunar, 1523 de cursanți pregătiți în cadrul a 80 de cursuri în România, Republica Moldova și Italia.

14361467_1181688895202789_6001263324467661856_o

Care au fost obstacolele întâmpinate în crearea acestei platforme?

Din fericire, nu am întâlnit obstacole la momentul în care am decis să punem la cale www.vreausafiustewardesa.ro. Am muncit mult și am făcut lucrurile de la 0, în doi, doar eu și Georgiana. Resursele au fost limitate la început și amândouă a trebuit să le facem pe toate: de la designul site-ului până la conținut, marketing și comunicare. Pentru noi, faptul că aveam oportunitatea de a construi de la 0 un proiect unic pe piața din România a reprezentat principala motivație să muncim orișicât e nevoie pentru a crește și a obține rezultatele dorite.

Ce a însemnat vreausafiustewardesa.ro pentru dumneavoastră la momentul respectiv și ce înseamnă acum?

Am început Vreau să fiu Stewardesă fără nicio așteptare, căci pentru mine aviația era un domeniu total nou. M-a bucurat însă enorm că pot fi parte dintr-un proiect care să îmi permită să-mi las creativitatea la joacă, să experimentez, să fiu în permanentă conexiune cu cititorii și să îi ajut pe cât de mult pot cu sfaturi sau informații utile.

Ce a urmat după e doar o confirmare a celebrei fraze spusă de Confucius: “Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life”. N-aș vrea să sune ca un clișeu, dar oricât aș munci azi la Vreau să fiu Stewardesă (și chiar sunt unele zile în care 12 ore de muncă nu sunt suficiente) n-aș putea să mă plâng de ceea ce fac sau să-mi doresc o pauză. Mă identific cu munca mea și cu bucuriile pe care mi le aduce în fiecare zi, sunt parte din mine și nu m-aș vedea, cel puțin pentru moment, făcând altceva.

Sunt antreprenor și pentru mine Vreau să fiu Stewardesă reprezintă copilul pe care am reușit să-l cresc de la stadiul de bebeluș, care abia făcea primii pași în online și căruia i-am dedicat tot timpul meu, până la stadiul de adolescent independent, așa cum îl văd eu azi. Mai durează până când acest proiect va deveni cu adevărat adult și, sincer vorbind, prefer să nu ajungă prea devreme acolo și să mă bucur încă de drumul ăsta frumos, de muntele pe care îl urcăm împreună, învățând unul de la altul.

DAV_0787

Care sunt lucrurile ce vă aduc satisfacție și împlinire când vă gândiți la platforma pe care ați creat-o?

Mă trezesc dimineața și zâmbesc, sunt liniștită și abia aștept să mă apuc de treabă. Am libertate deplină să fac lucrurile așa cum îmi doresc și cred că toate aceste lucruri îmi aduc împlinire profesională. Cursanții mei sunt o altă satisfacție incredibilă pe care Vreau să fiu Stewardesă a ajuns să mi-o ofere. Pentru mine, ei sunt principala bucurie a acestui proiect, motivul pentru care pășesc plină de energie pozitivă în sala de curs și mă străduiesc ca împreună cu echipa mea să le oferim cea mai bună experiență de învățare. Îmi oferă zilnic niște lecții de viață incredibile, prin experiențele și poveștile lor, de la ei mă încarc cu energie bună și putere de muncă.

Dacă mă gândesc în continuare la împlinire, pot spune că seara când mă pun să dorm resimt din plin bucuria lucrului făcut din suflet, cu pasiune. Ceea ce fac zilnic alături de colegii mei de la Vreau să fiu Stewardesă îmi aduce bucurie și asta e primul lucru care se citește pe chipul unui om. Satisfacția profesională funcționează mai bine ca orice cremă antirid, aș îndrăzni a spune.

Ce sfat ați da tinerilor antreprenori care doresc să aducă ceva nou pe piața românească?

Nu există nimic mai frumos decât a construi ceva nou, de la 0. Și cred că cel mai important lucru este să ai curaj, să nu te lași influențat de nimic ce pare descurajant la prima vedere (lipsa resurselor financiare, a oamenilor, a cunoștințelor dintr-un anumit domeniu etc) și să faci orice îți stă în putință pentru a duce planul la capăt. Totul se învață, pentru orice există soluții atunci când avem ochii suficient de larg deschiși pentru a le vedea. Dacă ai o idee interesantă și te afli la început de drum, trebuie să mai știi că nu valorează nimic dacă nu ești dispus să investești în ea tot timpul și munca ta.

Să fii dispus să muncești oricât și s-o faci cu profesionalism, cu dedicație și responsabilitate. Aș îndrăzni să vin cu un sfat: educația în antreprenoriat are și ea o importanță foarte mare, așa că nu uita să investești în tine, să mergi la training-uri și evenimente de specialitate unde poți învăța și din experiențele altor antreprenori și chiar din greșelile lor. Citește mult, studiază cu atenție profilul unor mari antreprenori (Richard Branson, Elon Musk, Steve Jobs, Bill Gates, Larry Page sau Jeff Bezos) și vezi ce poți fura de la fiecare în parte. În rest, depinde doar de tine unde vei ajunge! Important e să țintești cât mai sus.

By Miriam Marandici

Surse foto: Arhiva personală