Schimbă-ți gândirea și întrebările!

„Nu putem rezolva problemele cu aceeași gândire pe care am folosit-o atunci când le-am creat.” – Albert Einstein

Utilitatea cunoașterii pe care o dobândim și eficiența acțiunilor pe care le luăm depind de calitatea întrebarilor pe care ni le adresăm zilnic.

Să luăm în considerare posibilitatea că tot ce știm astăzi despre lumea noastră a apărut tocmai pentru că oamenii întotdeauna au fost curioși și astfel, au apărut noi întrebări și spațiu pentru o gândire nouă și alte perspective. O întrebare sau o serie de întrebări despre ceva care le-a stârnit interesul sau care i-a determinat să învețe ceva nou a făcut ca astăzi lumea noastră să arate așa cum ceva timp în urmă ar fi părut imposibil.

Întrebările deschid ușa dialogului interior și a noilor descoperiri, acestea fiind o invitație către creativitate și noi perspective. Ele ne pot duce către acțiune în noi probleme fundamentale de viață sau profesionale și au puterea de a aprinde scânteia schimbării prin generarea de noi idei sau inițiative.  

Schimbând întrebările, schimbăm focus-ul. În loc să consumăm timp și energie pentru a ne concentra asupra problemei, ne vom concentra asupra soluției. Iar în timp ce căutăm această soluție, schimbăm  realitatea din jurul nostru.

 

Astfel, o întrebare puternică:

– generează curiozitate
– stimulează o conversație reflectivă
– provoacă apariția unor gânduri noi
– invită la creativitate și la noi posibilități
– generează o nouă energie și acțiune în viitor
– poate atinge un sens mai profund
– crează noi distincții și spațiu pentru noi oportunități
– evocă mai multe întrebări
– motivează o gândire proaspătă
– focalizează intenția, atenția și energia
– deschide ușa spre schimbare
– ne duce in viitor
– creează spațiu pentru răspunsurile corecte

O întrebare puternică are, totodată, capacitatea de a „călători” în viitor, se răspândește și proiectează dincolo de locul unde a început.

Cum aș fi putut să acționez mai bine? Ce ar trebui să fac pentru a ajunge acolo?

Ce ar trebui să fac pentru a face asta să se întâmple? Am depus cele mai mari eforturi dincolo de …? Vreau să simt ce am simțit atunci când….? Oare cum se vede din „șoșonii” celuilalt?

Dacă aș putea … ? Cum aș face asta? Cum ar fi dacă…? Cum ar fi să…?

“Unde pot obține un hamburger bun pe drum?” – … si astfel a apărut ideea McDonald’s!

De ce nu ne punem întrebări mai bune?

photo-1527565290982-018bcfdbee74

Unul dintre motivele societății de astăzi se concentrează pe a avea „răspunsul corect” mai degrabă decât descoperirea „întrebării corecte”. Sistemul nostru educațional se concentrează mai mult pe memorare și notarea răspunsurilor decât pe arta de a căuta noi posibilități și oportunități.

În plus, ritmul rapid al vieții noastre și munca nu ne oferă adesea ocazii de a participa la conversații reflective în cadrul cărora să putem explora posibilități inovatoare înainte de a lua decizii cheie. Din păcate, întâlnind provocări din ce în ce mai mari cu care ne confruntam atât în companiile noastre, cât și în comunitate, avem nevoie de aceste abilități acum mai mult ca niciodată.

Cu toții ne confruntăm cu întrebări dificile în viața noastră – întrebări care adesea ne sunt puse de alți oameni. Aceste întrebări ne îndeamnă mult prea des să prezentăm răspunsuri pe care ceilalți să le aprecieze în mod favorabil. Însă, rareori avem timp să ne punem întrebări și să recunoaștem cum simțim cu adevărat.

Întrebările pot fi o modalitate puternică de a intra în contact cu ghidul nostru interior și de a obține o recunoaștere valoroasă, în viața și calea noastră profesională.

Ne pasă ce gândesc ceilalți? Poate că nu, dar realitatea de zi cu zi este cea pe care o creăm, face parte din natura noastră. Totuși, luarea deciziilor pe bază a ceea ce alții cred va conduce către o eroare, atât în viața profesională cât și în cea personală. Pentru orice decizie mare sau mica, analizează mai întâi motivația: „sunt intențiile mele sau rezultă dintr-o dorință de a arata bine în fața celorlalți?”

De prea multe ori, rezolvăm problemele care ne sunt date. Cum rămâne cu cele pe care vrem să le rezolvam? Cum să reproiectăm modul în care consumăm energie și petrecem timp, pornind de la problemele care ne conduc?

Solicitarea întrebărilor și a răspunsurilor poate schimba perspectiva. Vestea bună este că întotdeauna răspunsurile sunt acolo, însă este necesar un mic efort să le scoatem la suprafață.

În noua realitate, cum vor reuși liderii să implice puternic echipe cu un nou mod de gândire?

photo-1514580426463-fd77dc4d0672

Pentru toate organizațiile, implicarea unui nou mod de gândire în identificarea problemelor complexe fără a avea răspunsuri ușoare, va fi cheia creării viitorului pe care îl dorim, mai degrabă decât să fim forțați să trăim cu cel pe care îl primim.

Liderii vor fi nevoiți să dezvolte abilități în proiectarea “modalităților de întrebări” pentru a învăța, a se adapta și a crea noi căi de îndeplinire a  obiectivelor, de a identifica oportunități și provocări, într-o structură organizațională mult mai flexibila a viitorului. Liderii de succes vor fi cei care vor privi organizațiile ca rețele vii, într-o conversație colectivă și permanentă, prin care membrii echipelor vor construi viitorul.

Una dintre responsabilitățile lor cheie va fi crearea infrastructurilor de dialog și implicare, cu care să încurajeze angajații la toate nivelurile, pentru a dezvolta întrebări inspirate și a identifica căi inovatoare pentru viitor.

 

Schimbă întrebările și vei schimba cu totul realitatea în jurul tău!  

                                     

                                    by Monica Eugeniu, managing director

 

35549993_1741305655936864_4274275827195052032_n

Monica Eugeniu este pionier în domeniul Resurselor Umane, urmând această carieră încă din 1996. Și-a dezvoltat activitatea în Resurse Umane în cadrul companiilor multinaționale, având în prezent mai mult de 22 de ani în activitatea ei alături de oameni,  dezvoltarea echipelor și managementului.

De 15 ani, Monica a creat compania Learning about, care oferă ateliere creative, de inspirație, de consolidare și aliniere cu claritate a echipelor, atât în business, cât și în sport. Din 2011, Monica este inițiatorul conferințelor „Călătorie spre Valori”, alături de cele mai cunoscute personalități românești din diferite domenii de activitate, pentru a oferi audienșelor noi perspective, posibilități nelimitate de dezvoltare și modul în care noi perspective și atitudini influențează realitatea noastră și a celor din jur.

Sursă foto: rawpixel.com