Somnul de frumusețe–un beneficiu sau un moft?

Vă amintiți de basmul „La Belle au bois dormant” de Charles Perrault sau  de „Little Briar Rose” de Frații Grimm? Da, este vorba de „Frumoasa din pădurea adormită”, clasica poveste care implică o frumoasă prințesă și un prinț. Iar dacă vă întrebați care era sursa magică sau tratamentul minune pentru frumusețea acestei prințese, cu siguranță există un singur răspuns – somnul de frumusețe.

Somnul de frumusețe ne încarcă cu energie, ne ajută să ne concentrăm mai mult, să reținem mai ușor şi să ne exprimăm mai coerent, respectarea numărului de ore dormite pe zi asigurându-ne că organismul nostru se menține tânăr. Somnul este esențial pentru starea generală de sănătate, căci oamenii sunt în mod natural mai atractivi atunci când aceștia sunt bine odihniți.

O mulțime de studii recente au arătat că somnul îmbunătățește performanța și starea emoțională. Dr. William Anthony, autorul cărții „Arta somnului la muncă”, susține că „puiul de somn” este rezultatul numeroaselor cerințe la care sunt supuși oamenii din prezent. Jurnalul „Sleep” a publicat un studiu care a arătat că somnul de după-amiază poate îmbunătăți gândirea creativă, dacă durează între 60 și 90 de minute, necesitând un ciclu complet al somnului, cu toate cele cinci stadii.

poza 2

Pentru sănătate, somnul aduce multe beneficii, de la menținerea greutății, până la combaterea anxietății și a stresului. Potrivit unei cercetări realizate în anul 2010, în Japonia, la care au participat 35.000 de adulți, s-a observat faptul că cei care dorm 5-6 ore pe noapte au de două ori mai multe șanse de a deveni supraponderali, comparativ cu cei care se odihnesc 7-9 ore. Cercetătorii cred că acumularea de kilograme în plus, din cauza lipsei de somn, este rezultatul direct a reducerii nivelului de leptină – hormonul sațietății – și a creșterii hormonului foamei – grelina.

Somnul de frumusețe ajută la păstrarea pielii elastice și ferme, dar și amânarea apariției ridurilor. Pentru a beneficia de un somn odihnitor și a alunga insomnia, sunt recomandate activități relaxante înainte de culcare: o carte plăcută, un hobby relaxant, meditația sau practicarea unor exerciții de respirație profundă.

By Diana Arieșan – editor contribuitor The Woman

Sursa foto - Marta Popescu Photography

Diana este profesor pentru învățământul preșcolar cu o experiență de peste 11 ani și autorul cărții „Abis în dealul sihastru”, lansată în anul 2013 (Editura Grinta, Cluj-Napoca). În anul 2015 a devenit membru al Cenaclului UBB, proiect realizat în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj. Absolventă a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației și a Școlii Populare de Arte „ Tudor Jarda”, din Cluj-Napoca, secția retorică, Diana are preocupări pentru artă, sub toate formele sale. În perioada 2012-2014 a fost membru al trupei de teatru „ Pavlov 25”, iar în prezent își consolidează abilitățile de retor în cadrul diferitelor evenimente culturale.

Surse foto:  russianbroadway.com, wikihow.com. Sursă articol: ziarulunirea.ro