Start TIFF 2020: primul mare festival de film din Europa care s-a organizat în această perioadă, și-a reluat drumul, înregistrând un succes imens încă de la deschidere

Cea de-a 19-a ediție a Festivalului s-a deschis cu trei proiecții sold-out ale comediei romantice La Belle Époque / Cei mai frumoși ani (r. Nicolas Bedos). Evenimentul s-a desfășurat în condiții de siguranță sporită, toți cei prezenți fiind încurajați să respecte cu strictețe regulamentul de participare.

 Piața Unirii la Gala de deschidere TIFF 2020 - Foto Nicu Cherciu

Proiecția de Gală din Piața Unirii s-a deschis cu un moment muzica inedit: Sync the Classics – un nou concept al compozitorului și producătorului clujean Paul Ilea, cu participarea extraordinară a sopranei Zsuzsana Cerveni.

 

,,Mă bucur că suntem primul mare festival de film din Europa care își reia, practic, drumul. După noi vor urma festivalurile din Sarajevo, Veneția și altele. Interesul e mare în a vedea cum se întâmplă un astfel de festival în timpuri complicate. Este important că suntem aici chiar și în număr mai mic decât în alți ani. Va fi un festival light, cu multe nopți nedormite, cu proiecții în aer liber, cu locuri pe care clujenii le vor redescoperi.

Pariul în acest an este să regăsim sentimentul unei vieți normale, un sentiment bun că TIFF-ul se apropie de ce a fost timp de 18 ani. Recomand în acest an punctul de atracție al festivalului, mai exact retrospectiva Federico Fellini, o ocazie să vedem filmele marelui cineast în versiuni restaurate. De asemenea, recomand un alt film pe care îl am aproape de suflet, Thalasso, cu Michel Houellebecq și Gérard Depardieu. Programul este consistent atât în timpul zilei, cât și seara. Începând de sâmbătă vom demara și dialogurile cu invitații festivalului, în primele două zile cu Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului, respectiv cu sportivul Horia Tecău.”, a declarat Tudor Giurgiu, președintele festivalului, în deschiderea serii de Gală.

 Tudor Giurgiu la Gala de deschidere TIFF 2020 - Foto Vlad Cupșa

,,De la bun început TIFF-ul a fost un pariu riscant. Puțini au fost cei care au crezut în el, mulți au fost cei care au zis că vom eșua. Totuși am reușit, chiar de la prima ediție din 2002. Cinema-ul însuși a fost și rămâne un pariu riscant și periodic lumea îi cântă prohodul. Cu toate acestea a devenit arta cea mai populară. Într-o lume obsedată de siguranță, cinema-ul continuă să îndrăznească și multe filme de la TIFF din acest an îndrăznesc.”, a subliniat directorul artistic al festivalului, Mihai Chirilov, în discursul său de la Gală.

 

Îndelung așteptată, ediția cu numărul 19 continuă în această săptămână cu surprize pentru cei prezenți la Cluj. Pe timp de zi, orașul e animat de concerte, expoziții și întâlniri cu cineaștii momentului. Serile sunt rezervate proiecțiilor de film, și deși vremea e tare prietenoasă cu noi, nu uita să-ți iei de-acasă haine potrivite pentru serile răcoroase în aer liber.  Și, neapărat, masca de protecție. 

Gala de deschidere - Piata Unirii - Foto Vlad Cupsa

Din programul acestei saptamani iti mentionam: 

Vezi aici programul complet al proiecțiilor
Vlad Ivanov își sărbătorește aniversarea alături de publicul InspiraTIFF
Unul dintre cei mai premiați actori români ai momentului, Vlad Ivanov este invitatul de marți al jurnalistului Mihnea Măruță la IspiraTIFF. Cinefilii îl vor putea întâlni chiar de ziua lui, începând cu ora 11:00, la Casa TIFF, unde accesul va fi gratuit, în limita locurilor disponibile.
 Expoziții cu intrare liberă
Lights on! Fellini’s 8 ½
Muzeul de Artă, 31 iulie – 9 august
Lumea extraordinară a lui Fellini prinde viață prin obiectivul fotografului Paul Ronald, care a surprins momente unice de pe platoul de filmare al producției 8 ½.
Artiști împreună
Muzeul de Artă, 1 – 9 august
Selecție de lucrări din campania lansată la începutul pandemiei de COVID-19 de Centrul Cultural Clujean și Observatorul Român de Sănătate.

Jurnal de pandemie
Muzeul de Artă, 1 – 9 august
Fotografii realizate de artiștii Erik Messori și Remus Țiplea, ce surprind începutul pandemiei, așa cum a fost resimțit el în România și Italia.

Călătorie prin lumea lui Dem
Muzeul de Artă, 1 – 9 august
Descoperă România poveştilor lui Dem Demetrescu, ilustratorul care a scris istorie în grafica românească între anii 1930 – 1970, într-un proiect cultural interactiv.

B:MAD 3.0 – București, oraș Art Deco
Casa Tranzit, 1 – 9 august
O incursiune vizuală inedită în dimensiunea amplă, mai puțin cunoscută și nepopularizată, a patrimoniului deco-modernist din București.

FAR | 12 fotografi de arhitectură din România
Casa Tranzit, 1 – 9 august
12 fotografi din România propun o incursiune generoasă în fotografia arhitecturală, un domeniu emergent în spațiul românesc.

Oamenii. Orașul. Festivalul
Bulevardul Eroilor, 31 iulie – 9 august
Arhiva Festivalului Internațional de Film Transilvania scoate la iveală momente speciale din timpul celor mai recente ediții: spectatori, invitați și membri ai echipei surprinși de camerele fotografilor TIFF. 

 BT LIVE Sessions – Art Museum Edition
Artiști rezidenți în Cluj cântă pentru tine pe 4, 8 și 9 august, de la orele 14.00, 15.00, 16.00 și 17.00. Bucură-te de trei zile cu muzică live în aer liber, în curtea Muzeului de Artă, unde te invităm să descoperi 12 trupe și artiști tineri care vor cânta de la jazz, blues, reggae, la muzică clasică și romanțe românești. Accesul este gratuit. Trebuie doar să-ți rezervi locuri!
Competiția locală – Gala de premiere 
Competiția Locală promovează și premiază  de 11  ani cineaștii clujeni, oferindu-le șansa de a-și vedea cele mai recente producții pe marele ecran. La această ediție, șapte dintre filmele înscrise în competiție, însumând o oră și jumătate de proiecție, s-au calificat în etapa finală. Hai să le vezi la Gala de premiere, pe 4 august, de la ora 20:00, la Muzeul de Artă.
Intrarea va fi gratuită, în baza unei rezervări online.

Biletele se pot achizitiona in continuare de aici: tiff.ro/programTIFF2020

Credit foto: Nicu Cherciu, Vlad Cupsa, arhiva The Woman