Studiu privind importanța hidratării: românii, pe locul 3 din Europa de Est în ceea ce privește consumul de apă la PET

Waterdrop, producătorul de Microdrinks și recipiente sustenabile, având misiunea să încurajeze oamenii de pretutindeni să consume mai multă apă pentru o viață mai sănătoasă și longevivă, a efectuat o analiză comparativă între cinci țări aflate în spațiul CEE privind importanța pe care consumatorii o acordă hidratării, cât și atenția oferită recipientelor utilizate. Conform studiului, majoritatea persoanelor consumă aproximativ 1L de apă pe zi, iar în România acest aspect se aplică în proporție de 45.1%. 

Studiul a examinat tendințele de hidratare ale consumatorilor din cinci țări din Europa Centrală și de Est în care brandul are o prezență locală, respectiv România, Slovacia, Polonia, Ungaria și Cehia. Principalii factori care stau la baza studiului au fost proveniența apei consumate, frecvența hidratării, regularitatea practicării sportului, tipurile de recipiente folosite, precum și tipurile de arome Waterdrop preferate de consumatori. Potrivit informațiilor colectate privind tipul de apă pe care îl consumă, 70.3% dintre respondenți, dintre care 46.8% din România, aleg în mod predominant să consume apă filtrată, urmată de apa îmbuteliată în sticle de plastic, cu un procent de 41.8% în România, iar într-un procent foarte mic, apa de izvor, în cadrul efortului lor de a se menține hidratați în mod corespunzător.

Cu privire la recipientele folosite de către consumatori, se constată că majoritatea optează pentru sticlele borosilicate sau din oțel inoxidabil. Cu toate acestea, există un procent semnificativ de consumatori care utilizează sticle de plastic. În acest context, România se situează la mijlocul clasamentului, ocupând poziția a treia, cu un procent de 16.4%. Cea mai redusă proporție pentru utilizarea recipientelor de plastic se înregistrează în Slovacia, cu 6.2%, în timp ce Polonia se distinge prin cea mai înaltă cifră, unde 20.8% dintre consumatori folosesc astfel de recipiente.

„Dorința noastră este de a implica direct cât mai mulți consumatori în sprijinirea și adoptarea valorilor pozitive pe care dorim să le implementăm în societate. Înțelegerea importanței utilizării unor recipiente sustenabile ne poate ajuta să protejăm mediul înconjurător și să reducem producția de deșeuri. Prin adoptarea unor obiceiuri responsabile, putem contribui la crearea unui viitor mai sustenabil și sănătos pentru toți cei din jurul nostru”, declară Katerina Navratilova, CEO Waterdrop CEE.

Situația referitoare la practicarea activităților sportive aduce în discuție statistici care nu reflectă neapărat o imagine optimistă. În România, se remarcă un procent de 36.1% dintre participanți care răspund negativ la întrebarea privind desfășurarea acestor activități. În mod similar, în celelalte patru țări incluse în studiu, răspunsul cel mai des menționat este „În mod neregulat”. Totuși, o notă pozitivă o constituie faptul că, în ceea ce privește alegerea băuturilor consumate în timpul activităților sportive, toți respondenții au indicat apa ca primă opțiune, excluzând astfel băuturile ce conțin îndulcitori artificiali. Această preferință comună pentru hidratare cu apă în timpul efortului fizic sugerează o conștientizare a importanței menținerii unei hidratări adecvate.

Care sunt cele mai des consumate arome de Microdrinks 

În cadrul pieței din România, se observă o strânsă apropiere a procentelor în ceea ce privește aromele preferate de către consumatori. În mod specific, 46.5% dintre aceștia optează pentru sortimentele dulci. La fel de aproape, cu 45.8%, se situează preferințele pentru aromele cu gust de citrice, alături de aromele revigorante. De asemenea, 37.5% dintre consumatori aleg variantele ușor acrișoare. Aceste tipare similare se remarcă și în alte țări, cum ar fi Slovacia, Polonia și Cehia. Totuși, Ungaria se distinge din acest punct de vedere, întrucât sortimentele cu gust de citrice domină preferințele, ocupând primul loc în opțiunile consumatorilor. 

***

Despre Waterdrop

Waterdrop este un brand fondat în 2016 de Martin Donald Murray and Henry Murray, având misiunea să încurajeze oamenii de pretutindeni să consume mai multă apă pentru o viață mai sănătoasă, longevivă și sustenabilă. În 2022, Waterdrop a primit recunoașterea Financial Times ca fiind compania cu cea mai rapidă creștere din sectorul Food and Beverage din Europa. 

Prezent la nivel mondial pe 12 piețe, 11 piețe din Europa (Germania, Austria, UK, Franța, Italia, Olanda, Spania, Cehia, Slovacia, Polonia, România) și SUA, Waterdrop deservește peste 1 milion de clienți la nivel global.

Compania se angajează să manipuleze cu atenție materia primă de bază, apa, și să contribuie la protejarea mediului înconjurător. Prin soluțiile oferite, se salvează până la 98% din ambalaje și CO2, protejând resursele planetei. Waterdrop® înseamnă funcționalitate și design la cele mai înalte standarde de calitate și estetică. Datorită calității ingredientelor și designului unic al produselor, Waterdrop este mai aproape de comunitatea sa în viața de zi cu zi, contribuind în mod activ la promovarea unui stil de viață echilibrat.