Studiu World Vision. România este pe primul loc în Europa la numărul mamelor care mor la naştere

Într-un singur an, numărul mamelor care mor la naştere s-a dublat, arată un recent studiu realizat de World Vision. S-a ajuns astfel la 19 decese dintr-o sută de mii de naşteri, iar cifrele plasează astfel țara noastră pe primul loc în Europa.

pregnant-woman-visiting-doctor_1098-1977

România nu a mai ocupat acest loc în clasament de dinainte de anul 2000, atunci când erau aproape 33 de decese la o sută de mii de naşteri. Doar de la începutul anului până acum, s-au înregistrat 19,4 decese la o sută de mii de naşteri, un număr dublu faţă de cifrele înregistrare anul trecut. În 2016 erau numai 9 decese la suta de mii de naşteri. Ce duce la înregistrarea acestor date?

new-life-young-woman-love-togetherness-care_1112-946

În primul rând, lipsa educaţiei, nivelul de sărăcie, dar şi lipsa cabinetelor medicale în orice colț de țară sunt principalele cauze care au dus la creşterea mortalităţii. Numelere mai arată și că una din cinci gravide nu a ajuns niciodată la medic înainte de naştere, lucru care ne duce cu gândul la faptul că daca ar fi existat elementul de prevenție, astăzi cifra mamelor care mor la naștere ar fi fost mult mai mică.

people

Conform datelor World Vision Romania, foarte multe femei devin mame înainte de vârsta de 19 ani. Anul trecut, aproape 25 de mii de tinere au rămas însărcinate, iar 647 dintre acestea aveau sub 15 ani. Tot în 2016, peste șase mii de adolescente din țara noastră au făcut întrerupere de sarcină.

By Loredana Bertișan – Editor Contribuitor The Woman

2

Loredana este de profesie jurnalist, cu experiență de peste cinci ani în domeniu. A lucrat pentru mai multe publicații locale și naționale și a urmat mai multe stagii de formare în domeniu atât în țară, cât și în străinătate. Este absolventă a Departamentului de Jurnalism din cadrul Universității ,,Babeș-Bolyai”. Pe parcursul studiilor a descoperit că are o pasiune pentru partea de social și voluntariat, așadar a creat comunitatea Art4Education prin care se ocupă de campanii caritabile pentru copiii din satele României.

Sursă foto: www.freepik.com