„Sunt un om căruia îi place să construiască. Îmi place să învăț continuu, să evoluez și să mă autodepășesc” | Raluca Ganea, Marketing Manager SMSO

Raluca Ganea este Marketing Manager în cadrul companiei SMSO, platformă locală de comunicare prin SMS pe telefonul mobil. Anul 2020 a fost unul bun atât pentru companie, cât și pentru industria de marketing, astfel că sunt pe un trend ascendent față de anul precedent. 

 

Raluca este pasionată de digital încă din copilărie, când îi plăcea să descopere lumea online-ului. În prezent, are peste 10 ani activitate în domeniul marketingului și se bucură de reușite. Începe fiecare zi cu gânduri pozitive și lucrează alături de echipa sa la cele mai bune planuri de marketing pentru SMSO. 

 

Povestește-ne care a fost parcursul tău profesional și cum ai început activitatea în cadrul companiei SMSO.

Încă din copilărie eram atrasă de tot ce ține de tehnologie, iar pentru acest lucru îi sunt recunoscătoare tatălui meu. Era unul dintre cei mai cunoscuți depanatori din orașul Onești, tocmai de aceea de mică am crescut într-un univers populat cu multe device-uri noi și rare în acea perioadă. 

Am avut computer încă din școala primară și îmi plăcea foarte mult să mă joc. Îmi amintesc că în clasa a 8-a am plecat de la școală pentru a putea termina un sezon din renumitul joc Need for Speed. Am avut acces la internet de când eram în clasa a 8-a și eram foarte curioasă să aflu cât mai multe lucruri ce țin de acesta. Spre exemplu, Altex a fost printre primele brand-uri din România cu prezență în online și, deși, nu trebuia să cumpăr nimic, intram aproape zilnic pe website-ul lor. Bineînțeles, acest lucru a însemnat însușirea unor abilități de folosire a platformelor sau navigare pe internet.

Am terminat Facultatea de Management Financiar, însă cursul de marketing mi-a dezvoltat o pasiune pentru ideea de promovare. Mai mult, marketingul mi s-a părut o oportunitate prin care pot să mă implic și să fac lumea un loc mai bun, prin strategii sănătoase de dezvoltare și promovare, într-o piață liberă. 

După terminarea facultății, am început să lucrez la 2Performant. Acea perioadă, de patru ani, a fost una intensă de învățare despre tot ce ține de advertising digital. Am învățat despre canale de promovare, unelte și materiale de promovare, audiențe etc. După această experiență, am lucrat la Agile Media, o agenție de online advertising specializată în SEO. 

În 2019, am format o echipă de specialiști pentru dezvoltare și implementare web, dar și creație și administrare de campanii Pay-Per-Click. Apoi, am făcut project management pentru o platformă online dedicată animalelor de companie. 

În 2018, de Black Friday, am folosit canalul SMS pentru promovarea campaniei și am avut cea mai mare rată de conversie dintre toate canalele pe care le foloseam, aproximativ 3%. Eram entuziasmată de acest canal când priveam cifrele din Analytics. Probabil, în acel moment mi-am setat o intenție. Astfel, la mai puțin de șase luni de la acest moment m-am întâlnit cu Cătălin Sporiș, fondatorul SMSO, și am simțit că pot contribui la vizibilitatea proiectului. 

Cum se desfășoară o zi din viața unui marketing manager? Care sunt principalele tale taskuri de zi cu zi?

În prezent, coordonez o echipă de 10 oameni. Principalele task-uri pe care le îndeplinesc în activitatea mea de zi cu zi sunt planificarea, verificarea stadiului implementărilor, adunarea și oferirea de feedback, îmi ajut colegii, măsor rezultatele acțiunilor noastre, fac rapoarte, optimizez procese și operațiuni, caut și gândesc idei noi de marketare.

Cum a fost 2020 pentru industria de marketing? Cum v-ați adaptat la condițiile pandemiei?

În 2020, am avut o creștere de 300% a cifrei de afaceri față de 2019 și am continuat expansiunea în măsura în care ne-a permis piața, dar și bugetul. Nu știm care ar fi fost creșterea în condițiile unui an normal, însă noi nu am redus acțiunile sau bugetele de marketing.

În industrie, eficiența și impactul unei acțiuni de marketing cred că au fost cântărite mai mult ca până acum.

Schimbarea majoră căreia a trebuit să ne adaptăm a fost lucrul remote. Sunt sigură că acest aspect a fost de impact pentru mulți oameni. Odată cu această perioadă, în care am petrecut mai mult timp în familie, cu copiii în preajma noastră și înfricoșați de ceea ce vedem în media, productivitatea fiecăruia cred că a avut de suferit într-o oarecare măsură.

Ce crezi că ar putea fi îmbunătățit la industria din care faci parte?

Prefer să îmi iau unele rezerve în ceea ce privește recomandările de îmbunătățire a acestei industrii. Mă ghidez în practică după unele principii și reguli învățate din lectura scrierilor lui Simon Sinek și Seth Godin privind modul în care ar trebui să marketam ceea ce oferim. 

La SMSO, încercăm să fim cât mai vizibili pentru audiențele despre care știm că au nevoie de produsele noastre, dar și să producem cât mai puțin zgomot și poluare. 

Spune-ne cel puțin o lecție importantă pe care ai învățat-o în anul 2020?

Din punct de vedere al lecțiilor, 2020 a fost un an ofertant. Îmi este greu să mă rezum la una singură, mai ales că mie îmi plac lecțiile. Lecțiile învățate au fost să renunț la control și așteptări în ceea ce îi privește pe ceilalți, să privesc mai mult în jurul meu, la lucrurile și oamenii apropiați, dar și să ascult mai mult și să vorbesc mai puțin. 

Ce așteptări ai de la anul 2021?

Nu am așteptări de la anul 2021, ci am așteptări de la mine. Îmi doresc să rămânem aliniați în echipă, sănătoși și să implementăm partea de timeline. Motivul principal pentru care noi facem acest business, nu sunt banii, ci încrederea pe care o avem în eficiența acestui canal.

Raluca Ganea, Marketing Manager SMSO (2)

Care este primul gând cu care îți începi ziua în această perioadă? Cum îți începi diminețile?

Aleg să îmi încep ziua cu gânduri pozitive și îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru o nouă zi. Îmi place ca dimineața când îmi beau cafeaua să îmi schițez un plan pentru ziua respectivă, să îmi organizez lucrurile astfel încât acestea să iasă cât mai bine.

Care este lucrul care te motivează să nu renunți și să îți atingi mereu scopurile?

Toată motivația pe care o am vine din interiorul meu. Pentru mine, motivația nu este un efort, nu vine de la mentori, familie sau social media. Uneori, am momente în care mă simt lipsită de energie, însă am modalități de încărcare cu energie pozitivă, cum ar fi: ascult muzică, dansez, cânt, fac yoga, mindfulness, fac 15 minute de exerciții fizice, iar în felul acesta revine și motivația.

Sunt un om căruia îi place să construiască. Știu că pot și că am această abilitate. Îmi place să învăț continuu, să evoluez și să mă autodepășesc. 

A existat un mentor până acum în activitatea ta profesională care să te inspire și motiveze? Dacă da, care sunt sfaturile pe care ți le-a recomandat și cum te-au ajutat acestea în activitatea ta de zi cu zi?

De-a lungul vieții, am avut mai mulți mentori. Cei mai importanți mentori au fost părinții mei. Ei m-au provocat încă de mică să îmi stabilesc obiective mari și, eventual, să le realizez cât mai bine posibil. 

Mai mult decât atât, sunt multe lucruri pe care le-am învățat de la oamenii cu care am lucrat în cei 10 ani de activitate în domeniul marketingului. Un sfat care pe mine m-a ajutat foarte mult și pe care îl recomand la rândul meu este că e mai bine să facem un lucru prost, decât să nu facem deloc. Abia la 23 de ani am descoperit că este normal să greșesc. 

Îmi place să citesc cărți scrise de Seth Godin și Simon Sinek și apreciez faptul că ne reamintesc continuu să ne punem în slujba celor care au nevoie de noi într-un mod autentic și valoros. 

Care este cartea ta preferată pe care o recomanzi cu încredere? Dar artistul care te inspiră cel mai mult? 

Sunt multe cărți care au avut impact asupra mea. Spre exemplu, „Copiii lui Stalin” scrisă de Owen Matthews, „Cartea Tibetană a vieții și a morții” de Sogyal Rinpoche, „Dialoguri socratice” de Platon, „Grit” de Angela Duckworth, „Absolute Surrender” de Andrew Murray, „This is Marketing” de Seth Godin și multe altele. 

De asemenea, am doi artiști care mă sensibilizează și îi apreciez în mod special, și anume Constantin Brancusi și Ludovico Einaudi. Cel din urmă cântă la pian și este un artist italian, care iubește natura, iar munții sunt muza cântecelor lui. Eu lucrez mult pe muzica lui.