Ne tot ferim de cuvântul „basic” când vine vorba de ținute, când „basic”-ul ar trebui să fie cel mai bun prieten al nostru. Fie că vorbim despre top-uri, jachete sau rochii, doar un anumit tip de top, un anumit tip de jacheta și un anumit tip de rochie sunt considerate basic-uri în limbajul internațional al modei. Interesant este că toate basic-urile vin din garderoba bărbătească.
La momentul actual o garderobă alcătuită doar din basic-uri în culori neutre este considerată o garderoba minimalistă de vis, futuristă, cool.
Iată care sunt cele 9 piese basic, pe care ar trebui să le avem în garderobă
Cămașa albă
Totul a pornit de la Marie Antoinette în anul 1783 când a ales să se lase pictată purtând doar o cămașă albă cu volane, conform timpurilor. Deși nu este privită cu ochi calzi de către iubitorii de istorie, iubitorii de modă au admirație în privire când vine vorba de Marie Antoinette.
Pictura reprezintă un pas imens. Lipsa machiajului, parul gri desprins, lipsa bijuteriilor, obrajii ușor îmbujorați și intimitatea conferită de cămașă albă pun feminitatea într-o lumină nouă pentru omenire în secolul al XVIII-lea. Nu este fashion, este un costum prin care Marie Antoinette alege să arate că regina este o femeie. Picturile sunt mass-media trecutului (media del passato).
Mergem mai departe în secolul al XX-lea unde cămașa albă ia forma pe care o cunoaștem cu toții și devine un foarte puternic articol vestimentar pentru femei.
Peter Lindbergh (fashion photographer) dă formă unui proiect care a împământat și mai tare cămașă alba ca fiind un must-have în rândul tuturor femeilor. Fun fact: la doar doi ani după, în 1990, toate modelele din acest proiect au fost considerate supermodele. Să fie oare puterea cămășii albe?
Trench coat
A fost dezvoltat ca o alternativă, în locul paltoanele purtate de soldații britanici și francezi în Primul Război Mondial. Burberry și Aquascutum revendică invenția acestuia, având informații încă din 1850. A fost purtat de Marilyn Monroe în filmul „Let’s Make Love” în 1960 și a ajuns foarte rapid să fie clasificat ca un basic.
A product designed for men that went to war and worn by actresses.
Succesul trench-ului era inevitabil, provenind dintr-un contrast fantastic: un corp extrem de feminin și cea mai masculină geacă militară. Este prinsă la mijloc cu o curea, ceea ce denotă protecție, dar tot ansamblul aduce cu un halat de baie, ceea ce dă o notă ușor erotică și seducătoare femeii care îl poartă.
Denim
Nu este o noutate că se poartă deja de peste două secole, blugii emblematici au fost adoptați de toată lumea de la mineri, cowboy, Hollywood rockstars și rebeli, până la high fashion designers. Numele vine de la orașul franțuzesc în care au fost fabricați în anii 1800, Nîmes (bleu de Nîmes).
Au devenit mult mai populari după 1950 când James Dean și Marlon Brando au răspândit în toată lumea imaginea de adolescent rebel îmbrăcat în blugi cu un sex appeal enorm, iar star-urile rock au ajutat la clasificarea acestui stil ca fiind cool. Mai departe în 1960, au fost purtați de hipioți și de protestatari anti-război, iar apoi în 1970 femeile au folosit purtarea blugilor ca o metodă de a demonstra gender equity.
Deci observăm că blugii au fost lângă noi, cu noi, pe noi at all times, devenind un basic înainte ca omenirea să-și dea seama. În ’76, Calvin Klein îi expune într-un fashion show, fiind primul designer care face asta. „I have often said that I wish I had invented blue jeans” , Yves Saint Laurent spunea în New York Magazine, Noiembrie 1983. „They have expression, modesty, sex appeal, simplicity — all that I hope for in my clothes.”
Little black dress
„Thanks to me, they [non-wealthy] can walk around like millionaires.” – Chanel
Înainte de 1920, outfit-urile negre erau rezervate doar pentru doliu, pentru înmormântări, dar toate astea s-au schimbat când Coco Chanel a purtat o rochie simplă neagră pe coperta revistei Vogue în 1926. Rochia a devenit foarte rapid populară și a fost instant clasificată de însăși Chanel ca fiind un basic. Chanel a revoluționat fashion-ul cu o rochie practică, dar elegantă, cu siluete cu linii drepte, ieșind din moda anterioară cu corsete și haine strâmte.
Popularitatea little black dress a crescut și mai mult odată cu apariția lui Audrey Hepburn în Breakfast at Tiffany’s. De atunci, rochia este purtată cu orice ocazie, cu o varietate largă de accesorii.
Costumul
Cu toate că nu sunt la fel de timpurii precum cele masculine, costumele feminine au o istorie colorată și fascinantă. Prima apariție notabilă a fost a actriței Sarah Bernhardt care și-a croit singură costumul dorind să normalizeze „boys clothes worn by women” în public.
La timpul acela, această ieșire a fost mai mult decât scandaloasă, dar controversa nu a reținut-o din a juca roluri masculine – l-a interpretat pe Hamlet în 1899. Costumul a devenit popular în anii 1960 ca un simbol de egalitate ce a mers mână în mână cu Pay Act of 1963, the Civil Rights Act of 1964 & the Presidential Act banning discrimination based on gender 1967.
De atunci este considerat un basic și un must have în garderobele femeilor de pretutindeni.
Little black jacket
Bineînțeles, tot mâna lui Chanel. Poate nu este pusă în aceeași lumină și pe același piedestal ca little black dress, dar little black jacket are și ea locul ei în rândul basic-urilor.
În lumea modei, unde trend-urile vin și pleacă atât de repede, iată că după un secol jacheta încă se află în vogă pentru dinamism, dar și pentru simplitate și nu va fi depășită prea curând. Little black jachet a luat naștere în 1916 când a fost concepută, fabricată și chiar și purtată de Coco Chanel.
Chanel’s Classic Revisited by Karl Lagerfeld and Carine Roitfeld celebrează emblematica jachetă sub forma cărții „The little black jacket”. A fost lansată în 2012 și ilustrată cu fotografii cu feluriți artiști purtând jacheta în stiluri unice și diferite.
Capri pants
Sau pantalonii 3/4 (trei sferturi) au fost popularizați de designerul de modă Sonja de Lennart în 1948, care locuia pe insula Capri, Italia.
Faima acestora a crescut și mai mult când Audrey Hepburn a devenit una dintre primele vedete de la Hollywood care a purtat pantalonii ce au ajuns foarte rapid să fie asociați cu stilul ei vestimentar.
În același timp și Marilyn Monroe mereu călătorea cu pantaloni Capri. Astfel au devenit, prin popularitate și prin utilitate, parte din basic-uri, fiind și printre primii pantaloni purtați de femei.
Turtleneck
În Evul Mediu, cavalerii obișnuiau să poarte acest gen de articol vestimentar pentru utilitate și pentru confort, pe sub zale, pentru a evita eventualele zgârieturi și rani.
După Al Doilea Război Mondial, în Life Magazine circa ’53, Marilyn Monroe pozează în capri pants și turtleneck în gradina ei. Ilustrează imaginea unei femei sigure, responsabile, încrezătoare și chiar sfidătoare într-un articol vestimentar masculin, considerat atunci explicit.
În anii ’60, totodată cu mișcările feministe și cu schimbarea drepturilor civile, turtleneck-ul devine unisex și un basic. Femeile poartă turtleneck-ul în proteste și în marșuri ca simbol pentru lupta lor pentru drepturilor lor reproductive.
Twin set
Cardiganul matchy cu topul au fost introduse de către designerul Otto Weisz în anii ’30. Devine în ’50, ’60, un compleu perfect pentru muncă, femeile care îl poarta având profesii în învățământ sau în secretariat.
Mai târziu, devine foarte chic la Hollywood odată cu aparițiile lui Audrey Hepburn și Grace Kelly. Și filmul „Rebecca” al lui Hitchcook aduce un aport substanțial la faima acestui duo.
Despre Ana Petcu
Ana Petcu este content creator, muzician, fost DJ host la Kiss Fm, și, acum, fashion stylist, absolvind cursurile Institutului Marangoni din Milano. Are 1 milion de followeri pe TikTok, 123K pe Instagram și se axează pe storytelling, beauty și fashion.
Fire creativă și pasionată de tot ceea ce înseamnă artă, Ana a activat de-a lungul timpului (deși are doar 22 de ani), în muzică, dans, teatru, pictură, literatură și bineînțeles – online. Dorința de a-și extinde orizontul creativ a făcut-o să se înscrie la cursurile Institutului Marangoni din Milano și să aprofundeze o pasiune mai veche de a ei. S-a pregătit „în liniște” pentru că experiența avea să fie mult mai mult decât un simplu curs, iar tot ceea ce a trăit acolo poate fi rezumat în cuvintele ei: „Să înveți despre modă, în capitala modei, de la oameni care lucrează sau care au lucrat cu case de modă este un lucru captivant”.
Surse foto: Arhivă personală Ana Petcu, Freepik, Pinterest