Tratamentele ortodontice la copii

Când ar trebui să aibă loc primul consult stomatologic, unde ar trebui să ne îndreptăm și care sunt informațiile prețioase care ne ajută să avem o grijă timpurie pentru dantură, ne spune dr.Adina Sîrbu, cea care a pus bazele clinicii stomatologice Aesthetica din Cluj-Napoca, unul dintre puținii medici din țară care a absolvit cursul de specializare de doi ani FACE/Roth-Wiliams din Vienaspecializându-se în tratamentul ortodontic al copiilorcât și al adulților

Dr. Adina Sîrbu este medic primar cu specializare în ortodonție și ortopedie dento-facială. În plus, aceasta este specializată în tratamentul patologiei articulației temporo-mandibulare în urma absolvirii programului de doi ani susținut în San Sebastian, Spania, de către Prof.Dr.Mariano Rocabado, unul dintre cei mai mari specialiști din lume în acest domeniu.

Dr. Adina Sîrbu a participat și a lecturat în cadrul a numeroase conferințe internaționale care au avut loc atât în Europa, cât și în Statele Unite ale Americii. Tocmai de aceea, dr.Sîrbu a decis ca membrii echipei clinicii pe care o conduce să fie și ei prezenți constant la conferințele naționale și internaționale pentru a fi la curent cu cele mai noi tendințe din domeniul lor de activitate.

24d498f2-678b-48cf-847c-71372de36d3c

La nivel național, cât de mult considerați că a crescut, în ultimii ani, nivelul de educație al igienei dentare în rândul copiilor?

Nivelul de educație al igienei dentare în rândul copiilor a crescut semnificativ în ultimii ani. Cu toate acestea, este în continuare o frecvență mult prea mare de afectare prin carie a molarilor primi permanenți sau a molarului de 6 ani. Acest lucru se datorează în primul rând faptului că prima vizită la medicul stomatolog se face mult prea târziu. Molarul de 6 ani apare în continuarea dinților de lapte și mulți părinți îl consideră un dinte de lapte care urmează să fie înlocuit.

Care este vârsta potrivită pentru primul consult stomatologic și când are loc însă efectiv acesta?

Recomandarea este ca prima vizită la medicul stomatolog să fie făcută după apariția primilor dinți, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de un an. La prima vizită, părinții vor primi informații legate de erupția dentară, de mijloacele speciale de igienizare, dar și despre felul în care dieta influențează apariția cariilor dentare.

În general, prima vizită la medicul stomatolog se face în jurul vârstei de 4-5 ani, ceea ce este prea târziu pentru prevenția cariilor dinților temporari. De asemenea, prima vizită la medicul ortodont ar trebui să fie făcută în jurul vârstei de 4-5 ani și nu după ce au erupt toți dinții definitivi.

De la ce vârstă este recomandat tratamentul multidisciplinar al anomaliilor dento-maxilare combinat cu chirurgia ortognatică și ce implică mai exact acesta?

Tratamentul multidisciplinar al anomaliilor dento-faciale se adresează pacientului adult, la care creșterea s-a terminat, nu mai devreme de 19-20 de ani. Se poate face după 19-20 de ani la orice vârstă. Tratamentul combinat ortodontic-chirurgical se adresează pacienților la care există o creștere osoasă diferențiată între cele două maxilare, unul fiind prea mic sau prea mare, cum este cazul proganatismului mandibular sau cel al ocluziei deschise când există o distanță prea mare între cele 2 maxilare.

Prin ce se deosebește filosofia noastră de tratament față de altele? Prin obiectivele tratamentului ortodontic care urmăresc nu doar alinierea dinților, ci și estetica dentară, sănătatea parodontală, adică a gingiilor, estetica facială, sănătatea articulației temporo-mandibulare, o ocluzie, mușcătură, corectă, precum și stabilitatea rezultatelor în timp.

În unele cazuri, ortodonția singură nu poate trata toate anomaliile dento-maxilare, fiind necesar un tratament combinat chirurgical și ortodontic. În prima fază se va face un diagnostic și un plan de tratament, urmat de tratamentul ortodontic pre-chirurgical cu aparate fixe pe dinți, cu brackeți, care poate dura între 12-18 luni, iar apoi etapa de chirurgie ortognată și apoi faza de finisare a ocluziei care poate dura între 3 si 8 luni.

17f9a4ba-9f35-4d87-9fdc-828dd88d0a44

Care sunt cazurile care necesită tratamentul patologiei articulației temporo-mandibulare? Câți dintre pacienții dumneavoastră se confruntă cu aceste situații?

Tratamentul patologiei articulației temporo-mandibulare se adresează pacienților care prezintă dureri în regiunea cervico-facială, zgomote la închiderea și deschiderea gurii, precum și celor la care deschiderea gurii este limitată din cauza unei patologii articulare. Afectarea articulației temporo-mandibulare poate să nu fie însoțită de durere în fazele incipiente și, de aceea, este necesar un examen complex al articulației în cazul fiecărui pacient. Desigur, tratamentul patologiei ATM este mult mai simplu și cu rezultate net superioare dacă este făcut în fazele incipiente.

Cu ce situații se confruntă cei mai mulți dintre cei care trec pragul cabinetului stomatologic Aesthetica?

Cele mai frecvente situații pentru care pacienții se adresează clinicii noastre sunt modificările de poziție a dinților și înghesuirilor dentare, dar, în ultimul timp, a crescut și numărul celor care doresc să aibă o mușcătură corectă.

Care credeți că sunt, în zilele noastre, secretele prin care putem păstra dinții sănătoși, încă din primii ani de viață?

Secretele unui zâmbet sănătos sunt o igienă corectă de la vârste mici și o alimentație corectă, dar și tratamentul anomaliilor dento-maxilare cât mai repede posibil și de cele mai multe ori nu după ce au erupt toți dinții definitivi.

Sursă foto: arhivă personală

Articol scris de echipa The Woman Magazine